Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neobvyklé jméno?

Od: dpaj* odpovědí: 33 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nějaká "elegantní" jména. Zajímá mě Váš názor na jméno Victor. Přijde mi takové "elegantní" ale ostatní říkají, že ne :D. Předem Vám všem moc děkuji za odpovědi s návrhy jmen a názorem na jméno Victor :)!

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

theniki
hodnocení

0x
Nikola (pro kluka)

janm*
hodnocení

0x

Elegantní, věc názoru, chtěl-li bych ale jméno znějící "originálně" volil bych v hlubších vodách, tedy jména pozapomenutá dnes málo nebo méně užívaná. (Alfréd, Alfonz, Rudolf,?) Victorie jedno z krásně znějících jmen pro ženu, u muže mi zní všedněji, vše je o úhlu pohledu, co člověk to názor :- )

hodnocení

0x

Asi záleží na vkusu každoho soudruha.

Osobně si u Viktora (psáno s k) vybavím bratrance a u Victora (psáno s c) představím bombardér. cs.wikipedia.org/...

Holt, každému se nám líbí něco jiného, ale to je normální a má to tak být.

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, názor na jméno Victor pro čecha? Debilní. Viktor, to je něco jiného, jen aby mi po letech neříkali Hujer.

majsterjoe*

To tezko, jeho vrstevnici se uz tezko budou divat na Marecka...

Proti Viktorovi nic nemam... Podle meho z jednoho pratel je to takove tvrdacke jmeno pro jeho nastavajiciho syna. Proc ne. Ja mam v rodine Viktory dva. Victory ani jednoho. To je fakt debilni jmeno.

hodnocení

0x
Můj návrch na elegantní a netradiční jméno je Teodor. Hlavně protože se mi hrozně líbí zdrobněle Teddy.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, ve filmu Brutální Nikita je postava Viktor - čistič. Možná i Victor - čistič.

Postava je to drsná a hraje ji Jean Reno. Pokud je Váš chlapeček již nyní podobný tomuto herci, tak mu to jméno dejte. Jednou Vám za to "poděkuje". Zdravím!

doplněno 23.03.14 00:41:

Poměrně málo je rozšířené i jméno Ježíš.

ria*
hodnocení

0x

Mě se líbí Zachariáš :)

miklous*
hodnocení

0x
Zdravím. Jméno Viktor znamená vítěz. Elegantní? To záleží na vkusu. Mě se docela líbí... ;) M

alusska*
hodnocení

0x

U jména Viktor si hned představím herce Viktora Preisse a ten je elegance sama. Ten to jméno vyzdvihá do elegantní úrovně.

Manželovo maminka dala jednomu ze synů jméno Viktor - právě podle toho herce. Jednou pana Preisse potkala v lázních, tak mu to řekla a ten byl potěšen :).

hodnocení

0x
Viktor mně přijde takové trochu "tvrdé", co např. Filip?

hodnocení

0x

Viktor, Viktorek, to se mi příliš nelíbí. Elegantnější mi příjde Jiří. Bez zdrobnělin. Petr, je také krásný bez zdrobňování. Samuel, ten se zdrobňováním nedá pokazit. Zdrobnělina dokáže jméno úplně zničit. V "Ulici" krásné jméno Šimon, je úplně zničeno Šímou.

doplněno 23.03.14 10:24:

Jednomu chlapci, jménem Kryštof, říkají Kikin. Fakt! Nekecám. *zed*

Přesně tak, Šíma, vyslovený navíc trochu šišlající herečkou, je otřesný. Kdysi jsem slyšela nějakou maminku, jak na Dominika volá Domečku - děs. Zajímavé se mi zdá jméno Benedikt, Samuel je taky krásné jméno.

liduli

Samuel je krásné jméno, ale...je to už dávno, kdy toto jméno bylo nezvyklé, rodiče šli s dětmi a synem tohoto jména ( syn byl ještě v kočárku) na návštěvu k jiné početné rodině a tento malý klučina byl středem pozornosti a děti na něj "něžně" volaly Samečku :(

Ach... taková hrůza mě prostě nenapadla. Sameček... no tak to ne.

Vidím, že zhyzdit lze každé, sebehezčí jméno. *zed*

doplněno 23.03.14 11:32:

odpověď na příspěvek babky z OV, zařadilo se to dost nepřehledně.

ivik*
hodnocení

0x

Asi bych při výběru vycházela z toho,aby ladilo s příjmením,není nic hroznějšího,než když pak vznikne kombinace např.: Tomáš Teplý,Marek Slepička,apod.

hodnocení

0x

Pokud už používáte spojení "elegantní jméno", tak za sebe vidím větší eleganci ve Viktorovi s k než ve Victorovi s c.

Obecně se dá v souvislosti s elegancí říct, že méně je více. Pak by to za mě byla jména Jan, Petr, Pavel... A samozřejmě k celkovému dojmu ze jména je nutné znát i příjmení.

Odbočím k Haně Hegerové. Její pravé jméno je Carmen. Tato elegantní dáma moc dobře věděla, proč si nápadné a exotické jméno změnila na jednoduché, ale v každé době krásné.

hodnocení

0x

Viktor, Samuel, Jošiáš se mi velmi líbí, Jeremiáš, Zachariáš, taky Teodor, Robin, samotný Sam nebo Tom... Gabriel, Alexander, Elíša... krásná jména. Taky se mi líbí (zahraniční) Micah [majka] nebo Misha.

mirex*
hodnocení

0x

Velmi elegantní a na vysoké společenské úrovni je např. jméno "Traktor Traktorovič"... V 5. pádu by se dalo ještě vystajlovat na "Trakkie", což už by bylo setsakramentsky trendy. Nejvyšší level pak "Tractor", to už ale zavání VIP modrou krví!

sargo*
hodnocení

0x

Viktor velmi dobrý, Victora nedávat. Je neskutečná otrava pořád všude dokola meldovat, že "se to nepíše takhle, ale takhle" - a následuje otázka "tatínek je cizinec?" *smich* A že to budete pořád dokola meldovat, protože lidi takovou věc neudrží. Píší špatně i mnohem jednodušší jména a ve škole vidím na příkladech spolužáků, že i zdánlivě jasně vyslovitelná jména se dají zpotvořit na mnoho způsobů. To "c" tady není vůbec žádná přidaná hodnota, leda by to mělo nějakou rodinnou dědičnou souvislost, ale i pak mi přijde, že to za tu setrvalou prudu nestojí :))

joudic*
hodnocení

0x

a proc se neinspirujete na internetu babynamesocean.com/... a podobne ;)

hodnocení

0x

Prostě každý jazyka má svá určitá jména. U nás to není Santiago nebo Johny, v zahraničí zase nefrčí Eliška či Oldřich. Vzhledem k tomu, že i celá řada českých příjmení je velice specifických, jsem pro jednoduchá a česká jména. K příjmení Vomáčka, Slepička, Matička, Šourek, Kožíšek, Popelka, Procházka, Stehno, Vohnout, Paďour a další podobná bych nikdy cizí jméno nevolila.

Proč myslíte, že Božena Němcová umístila do svého díla děvče jménem Viktorka? Proč to nebyla Victorca? Protože by to bylo blbé! Proto bych nepřekrucovala ani jméno Viktor. Při vyslovení je to stejné, snad jen při psaní by člověk "povyrostl", že má cizokrajné jméno. To by se za chvíli mohl u nás v Čechách dávat Carel, Camil, LuCáš, LuděC, RadeC, HyneC a podobné zpotvořeniny. Buďme rádi za řadu krásných jmen, která máme na výběr a neopičme se po zahraničí. S českým příjmením je to někdy pěst na oko. Jaga.

Mě by ta hezká česká jména zajímala, protože Kateřiny, Marušky ani Jíříkové totiž český rozhodně nejsou. Co třeba taková Zdislava nebo Dobromila? Jazyk i jména se vyvíjí, tak jako před 100 lety nebyly žádné Jitky a Hanky, tak proč se těď bránit novým jménům? A v zahraničí jistě frčí Eliška (Elizabeth - všude ve světě) i Oldřich (Urich - germánské země). Ano, Eliška je krásné jméno, ale rozdodně není o nic víc česká než třeba Šimeon nebo ten Viktor. Victor s c je taky pěkné, ale zbytečné. Asi jako Nicola místo Nikola.

doplněno 26.03.14 09:51:

To jo, ale potom nemůžete nic namítat proti Viktorovi ;) . Samozřejmě, že platí, aby se to hodilo k příjmení, ale to je zásada, která je třeba zohlednit i kdyby vybrali jméno Petr nebo Jiří nebo jiné "víc v česku rozšířené" jméno.

Milá Kolikokoli, asi jsme si nerozumněly. Vím, že i česká jména mají své kořeny v zahraničí, myslela jsem to ale tak, že pro česká příjmení jsou vhodná jména v české podobě.

Tedy, v zahraničí třeba Elisabeth Taylor, Kathleen Brown, ale u nás Kateřina Plachá, Eliška Vobořilová. V cizině třeba George Green, u nás Jiří Nováček.

I když jedno jméno s mnoha obměnami prochází třeba napříč celým světem, chtěla jsem říct jen to, že k českému příjmení se nejvíc hodí skutečně jeho česká podoba. Tedy ne George Novák. *smich* Jaga.

martinhajek*
hodnocení

0x
Lucius, Ezechiel, Petronel...

martinaa*
hodnocení

0x

Viktor čili vítěz je pěkné jméno.

Victor s C je podle mně jen snobismus pro ty, kdo chtějí vypadat zajímavě (bez urážky). Když vidím děti některých našich "selebrit", jako Christel, Charlotte, Tomasso, Damien... WTF?

doplněno 07.06.14 10:54:

Mámina známá těď porodila chlapečka, dali mu jméno Matthias. K tomu má obyčejné české příjmení, takže trapas. Jen snaha být zajímavý.

hop®

Souhlasím !

"Jsem Viktor, ale píšu se s Cé" *zed* - to je zločin na dítěti, celý život tím bude trpět, pokud se neodstěhuje z Česka...

joensu*
hodnocení

0x

Co třeba Školastik nebo Lazar?Byl by jedinečný,tyto jména už se asi nepoužívaj.Jsou ze staročeskýho kalendáře.

lotus*
hodnocení

0x

Viktor, Viki, proč ne? Ale elegantní mi moc nepřijde. I význam (vítěz) je takový tvrdý. Mě se hodně líbí Teodor, jak už tady někdo zmínil. A význam je úžasný - dar od Boha.

hodnocení

0x

Victor je blbost. Co třeba už moc nepoužívané jméno Adolf? :)

No ale vážně. Pro kluka rozhodně nějaké rozumné jméno - třeba Daniel, Michal, David, Tomáš. Viktor zní moc tvrdě, trochu jako traktor. Dlouhá nezkrátitelná jména jako třeba Gabriel, to je úplná blbost.

daniell*
hodnocení

0x

statisticky- "děti s neobvyklými a cizokrajnými jmény jsou častěji svými vrstevníky vystavování psychické a někdy i fyzické šikaně"

dokonce jsem slyšel zajímavý názor že "s jednoduchostí jména roste šance na přijetí ve velkých firmách"

sharry*
hodnocení

0x

Má známá má syna Maxmiliána, což mi přijde hezké vzhledem k tomu, že se mu hodí k německy znějícímu příjmení. Max je také pěkně zkrácené. Příbuzná má doma zase Robina, což mi přijde jako moc pěkné jméno a málo komolitelné. Denis mi například přijde příliš zženštilé a i když se mi vždy líbil Daniel, bylo mi už třemi nositeli vysvětleno, že ho ani jeden nemá rád ze stejného důvodu jako jméno Denis. Robert je pěkné pro dospělého muže, ale na malého kluka je dost tvrdé. Pěkné je třeba Tobiáš, nebo Tadeáš. Edward je pěkné zahraniční jméno, ale náš "Eda" už je o dost horší, takže bych se takovým jménům vyhýbala. Jednoho Viktora mám v práci a jeho jméno se mi líbí, i když říká, že si s ním užil jako malý kluk své. Je fakt, že to jméno mi sedí na staršího pána, ale už ne na malé dítě, nebo puberťáka. Znala jsem i Reného, který si na škole také dost vytrpěl. Pak tu máme takovou pěknou klasiku, jako třeba Tomáš, Lukáš, nebo Adam. Adam je podle mě zvlášť pěkné jméno. Pokud vybrané jméno existuje v počeštělé verzi (Viktor s "k"), pak bych volila tu. Češi jsou přízemní. Nejdřív si všichni řeknou, že na sebe rodiče jen chtějí upozornit a pak dotyčný stráví zbytek života opakováním: "Píše se s cé, nikoli s ká.".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]