Nejste přihlášen/a.
Ahoj, poslední dobou mě zaráží, že každý (nejen) Čech má názor na vše. Každý ví, že euro je fuj. Každý ví, že Nečas je lump. A nejvíc mě zaráží, že každý ví, že Kájínek je nevinej. Jde o to, když se mě někdo zeptá, jestli mám názor na tu a tu věc (euro, Kájínek, ..), tak pokaždý odpovídám nevím - nejsem odborník, nevidím do té kauzy, nejsem ekonom abych rozuměl ekonomice, popřípadně euru, nejsem soudce, který vidí Kájínkovi do duše.
Drtivá většina z vás čerpá názory z medíí, které jsou vždy subjektivě zabarveny(!). Záleží odkud taky čerpáte. Stačí vás zásobovat články o škodlivosti mléka a vy ho přestanete kupovat.
Podle mě může mít občejný člověk názor například na novou Škodu Fábii a to pouze - líbí/nelíbí. Jinak řečeno, mít názor na to, co sami vidíme (ne zprostředkovaně pomocí medií) a to pouze v rovině - líbí/nelíbí. Ale nikoliv na její motor (pokud nejste špičkový automechanik a motor jste si vážně neprohlídli).
Samozřejmě, že mám názory na nějaké věci, ale přejímám je pouze od pár lidí, kterým věřím, jsou pro mě morálními vzory a také špičky ve svém oboru. Takže ano, věřil bych někomu, kdo rozumí motorům, je pro mě garant a hlavně mu věřím po lidské stránce. Nikdy nepřejímám názory od novinářů či televize, kde je autor víceméně anonymní a jeho pohnutky jednání můžou být skryty. Takže, neodsuzuju, vás všechny, ale velmi mě rozočiluje, když lidé se hádají o (ne)vině Kajínka atd. Myslete hlavou!
Přemíra informací vede k pasivitě. Proč nad něčím přemýšlet, když je vždy k dispozici přemíra hotových informací, které člověka doslova zavalí, takže je už jen problém, kterou si vybrat. Ze života: Je řemeslník na sklonku života s mnohaletou praxí. Vše co umí, musel aktivně prožít, musel hledat, zkoušet, trápit se nad tím,co mu nešlo. Dnes, když něco dělá, ví si ve všem rady, na vše má hned několik možných postupů, dopředu ví, jak to dopadne, když to tak nebo tak udělá. Vedle něho bude dnešní mladý vyučený řemeslník. Má k dispozici internet, stovky řešení každé práce, ale nemá to prožité. Brzy přijde na to, že vědět a umět je veliký rozdíl. Dneska ví každý, už to jenom umět!
To jste zrovna nevybral nejlepší případy, neboť euro je opravdu k ničemu /ač jsem byl dřív zastáncem/, Nečas je opravdu lump /ač tak zkraje nevypadal/ a Kájínek na 90% není vrah. Ale je pravda že starší lidi často argumentují: Musí to být pravda. Říkali to v televizi. Názor si dělám zásadně sám a vím že často s davem nejdu. Třeba jsem proti trestu smrti, nebo mě nezajímá motorismus, fotbal a tím pádem na to nemám v podstatě žádný názor. Zase na druhou stranu, kdyby jsme se o všem radili s odborníky a do každého problému chtěli proniknout, tak neděláme nic jiného, takže ANO můžeme mít spoustu mylných názorů získaných z médií,
Odkud víte, že že Kájínek není vrah? vy jste byl na Borech 30. května 1993? Dost o tom pochybuji. Četl jsem spoustu čánků o tomto problému. Těžko říct, kdo tahá za nitky. Nedokážu do tohoto problému proniknout. Takže, ano, Kájínek je vrah, protože je odsouzen soudem, který je pro mě (zatím) věrohodný, narozdíl od hromady blogerů apod.
No jo, ale MuDr. Horáková byla taky odsouzena soudem a opravdu věříte že se spřáhla s hanebnými imperialisty proti vlasti?
A podle té Vaší teorie,soudce na těch Borech byl,že ho odsoudil?Rozhodoval podle policejních zpráv(od policie,která v tomto a nejen v tomto případě působí velice nedůvěryhodně).A na základě výpovědi jediného přímého svědka,bůhví kolikrát soudně trestaného.A že je Nečas Lump?Je to lump a s ním kopa dalších politiků.Kajínek byl odsouzen,je to vrah,ale já tomu nemusím slepě věřit a také nevěřím.A co lidé po celém světě odsouzení za vraždy a po dlouhé době osvobozeni,protože se přišlo na to,že to oni neudělali.A nakonec,že má každý svůj názor?No to je snad jen dobře.,ne?Kdybych řekl-ne Nečas není lump,tak mě taky budete kritizovat za to,že mám názor?
Souhlas s vlasatec. Nemusím být přeci odborník abych si nemohl z různých informací utvořit názor, může být správný nebo nesprávný, ale je můj. Jen proto, že nejsem v něčem odborník tak nebudu mít na to názor? Nebo horší varianta - jen proto, že tomu nerozumím, tak budu přebírat názor rozšiřovaný médii? Bohužel, mnoho lidí to tak dělá, nechá se masírovat médii, reklamou, názory většiny a podobně...
Jaký vliv má přijetí eura u našich nejbližších sousedů lze vidět, to že Nečas se svojí manželkou nejsou svatouškové si snad lze odvodit od okolností které předcházeli tomu, než se vůbec takový názor ustálil, události kolem Kájinka jsou natolik podivné, že to přimo provokuje k tomu si myslet, že je nevinný, globální oteplování má téměř 50% zastánců a 50% odpůrců v odborných kruzích, přesto je nám vnucován jen ten jeden.
Jistě, čecháček si řekne - euro nefunguje v řecku apod, nebude fungovat ani u nás. Jenže existuje hromada mikroekonomických faktorů, kterým prd rozumíme, a které rozhodnou o tom, zda to bude OK či nikoliv. Bohužel, tohle je typ myšlení, který hluboce nenávidím.
Souhlasím s vámi, Koho by zjímal Kajínek, kdyby byl vinný? Nikoho, ale když kolem něj vytvoří spousty otázek, hned je to zajímavější a lépe se to prodává. A neplatí to jen na něj, stačí si vzpomenout kolik teorií je kolem 11. zaří atd., na každou větší událost se hned vymýšlí konspirační teorie, pišou se knihy, točí pochybné dokumenty. Lidi jsou bohužel ovce, kupují to, přečtou si naprosto neověřené informace a pak to šíří dál.
doplněno 28.02.14 14:30:Zabu: nechci daty zavést debatu na 11. září, každopádně zkuste hledat argumenty na obě strany, ono když budete pevně věřit konspiračním teoriím a hledát jen argumenty, které vám to budou potvrzovat, vždy najdete. Zkuste to pro změnu opačně, hledat argumenty, které by vaší verzi zpochybňovali.
Kazdy ma nejaky nazor a kazdy ma pravo se mylit. Vy mate treba nazor na to, ze vsichni maji nazor na vsechno a navic vesmes zalozeny na zavadejicich informacich. Mozna je to pravda, mozna ne, kazdopadne je to pouze Vas nazor.
Jasne, kazdy ma pravo na nazor. Ale kdyz dojde v debate v hospode tak proc kazdy si stoji za svym kdyz o tom vi prd? Proc treba nerekne - "hele, myslim si ze euro je fuj, ale nejsem ekonom abych tomu rozumel". Kazdy cech se chova jako kdyby byl odbornik na vse a vsemu rozumnel. Opak je pravdou.
Tak co ja znam z hospodskych debat, tak kazdy ten svuj nazor podlozi nejakou argumentaci. Nikdo nerekne jenom "je to fuj a basta". Kazdy se snazi ten sbuj nazor obhajit. A tam pak zacina diskuse, ktera si myslim je b poradku. Samozrejme, kdyz nekdo hodi argument "rikali to na nove", tak je veskera diskuse zbytecna...
Pro velkou část lidí je pohodlné a příjemné být stádovitý (můžeme konec konců vzpomenout i nacismus). Je to po miliony let jedna z metod přežití a nevyžaduje přemýšlení. Navíc vykřikováním většínových hesel a názorů (i na internetu) dávají najevo a upevňují svoji sounáležitost se stádem. Platí přece známé, "Kdo není s námi, je proti nám."
Dále platí, že Svět je velký a lidský mozek malý. Nevejde se do něj pochopení všeho. Pro spoustu lidí je nepříjmené uvědomění "Vím, že nic nevím." Je mnohem snažší si udělat na neznámé věci názor podle ostatních ze stáda, nebo si názor udělat pomocí stereotypů, předsudků..
Nesouhlasím, laskavě se podívejte co píšete a o co jste lepší: každý (nejen) Čech má názor na vše. Každý ví, že euro je fuj. Každý ví, že Nečas je lump. A nejvíc mě zaráží, že každý ví, že Kájínek je nevinej.
Ale no tak, vy jste dělal průzkum se 100 % účastí? Mluvíte za všechny, všichni nejsou Češi, je zde i Morava, Slezko a jiní zde bydlící. Jak můžete říct každý? Takže když, tak prezentujte svůj názor na věc. Prskání lidí bez akce, jako Novinky, kde je už nakonec přistřihli. Ale lidi se vykecají a je klid. A houfují se, protože ve stádu je bezpečno, přirozená vlastnost!
Kolik Vám je? Jste asi student, ne? Vaše starosti bych chtěla mít. Až budete chodit do práce a budete tam od rána do večera každý den, tak Vás to trápit přestane. V práci se o takových tématech nebavíme, protože jsme rádi, že máme práci. A co člověk, to názor. Lidi nepředěláte. Se škodlivostí mléka naprosto souhlasím.
V práci je to podobné, někdo řekne o někom něco někomu druhému a zkreslí to a ten druhý tomu uvěří nebo to pochopí jinak a šíří se drby. Pak se o sobě dozvíte informaci, že jste udělal něco, co jste ve skutečnosti vůbec neudělal. Nebo že jste takový, jaký nejste.
Milá zlatá! V prvních pěti větách jste všem ukázala, že váš rybníček je to jediné, co vás zajímá a cokoliv je za ním je pro lenochy a studenty. Prd víte, co dělám a kolik mi je. A ohánět se tím - "chtěla bych mít vaše starosti" naznačuje, že přemýšlení nad jinými věcmi, než je nasycení potomků, nasycení sebe, vyprání prádla, práce, atd. vás bolí.
A vy zase víte prd o mě. Náhodou se zájímám i o to co vy a o spoustu jiných věcí. Vy se zajímáte o praní a vaření a nasycení potomků? S vámi se moc diskutovat nedá, protože hned druhýho napadnete a urazíte a uzavřete si cestu k další diskusi. Neřekla jsem o vás, že jste lenoch. To jste špatně pochopil. Na tuto stránku už nevlezu.
doplněno 03.03.14 20:17:Akorát nechápu, proč to neřešíte přímo s těma lidma a řešíte to tady v diskusi.
Kdyby každý Čech měl názor, tak jsme úplně někde jinde.
Karel Kryl zpíval že zaujímáme postoje.
To je něco jiného.
Názor se získává dedukcí studiem z různých zdrojů.
Postoje se zaujímají pro efekt, nebo že z toho něco kápne a nebo z lenosti prostě někam zapadnout a vypadat jako že jsem in. Tedy že věci rozumím.
A třeba s holým zadkem se obhajují názory, které škodí obyčejným lidem.
Proč ten verš nedořeknete celý, aby bylo jasnější jak to Kryl myslel.
"Zaujímáme postoje, místo aby jsme stáli".
gismo: K těm konspir teoriím. nebudu Vás přemlouvat. Jen jediný námět na přemýšlení: ad 11.září. Zkuste vysvětlit, proč špička věže mrakodrapu, padala kolmo k zemi rychlostí volného pádu, přestože musela překonávat 80pater zdravé, nepoškozené ocelové konstrukce. Až v souladu s dnešními poznatky fyziky na toto odpovíte, říkejte tomu konspirační teorie. Důkaz pro toto je jednoduše proveditelný. Stačí záznam pádu věže a stopky.
Toto je i odpověď i pro tazatele, proč může mít někdo jiný, pevnější názor na věc, než je pochybování o všem.
k jedenáctému září: Možná je to celé blamáž USA vlády, možná ne. Poprvé v historii do 500ti metrových budov narazilo letadlo (možná). Z toho vyplívá, že nikdo (i odborníci jen mohou tušit) neví, jak se taková budova při pádu po nárazu letadla chová. Nikdo.
Ve zmíněných debatách lidé jen vyjadřují svůj názor na kauzy, které je obklopují - a nemít žádný názor, není snad ani normální - zvláště když dnes už vlastní názor mít smíte. Něco jiného je, jestli ke svému názoru máte dostatek odborných, reálných (řekla bych i zákulisních) informací.
Jak například s určitostí víte, že je Kájínek (ne)vinen, že je euro v současné době pro nás tak fajn, že vlády od roku 1989 nebyly vesměs bandy rozkradačů a korupčníků, atd. Zdravím.
doplněno 28.02.14 15:09:Tím jsem chtěla říct, že možné je všechno, nic není jen černobílé (ani názor Váš) - a že lidé by se o dění kolem sebe zajímat měli, jinak budeme jen stádo ovcí, které sebou nechá manipulovat, protože se budeme zajímat jen o auta, motorky, háčkování, vaření a nevím, co ještě. Nakonec - dějiny vždy tvořili lidé, kteří měli "názory".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.