Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemám postavu od rodičů

Od: line* odpovědí: 18 změna:

Ahoj je mi teprv 13 ale rodiče mi neustále opakují že potřebuji zhubnout.Nevím jakto je,protože v mé rodině jsou všichni štíhlí jako proutek.Jako malá jsem taky byla hubená, ale něják to vyprchalo.Mám dny,kdy jím třeba 5 sušenek za den + oběd ale taky se někdy přejím nebo taky někdy nejím vůbec níc.Vážím 63 kg a chodím do sportovního aerobiku už 2 roky.

Všechny holky z kroužku jsou nádherně štíhlé , některé až moc .. ale já chci být taková také.Měřím 155 cm,váha tedy 63 kg.Jinak moje výška zůstala už asi 3 roky stejná,není to trochu divné?Stejně je dost divné,že moji rodiče byli jako vyžle a já jsem teď jiná.Navíc nechodili nikam do sportu jako já.Dělá mi to starosti..

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marcia*
hodnocení

0x

Zkus jíst pravidelně - alespoň 5 porcí denně.

hodnocení

0x

Někdy se to stává... moje kamarádka sice jí je 25 ale má takouvou postavu že nikdo by neřekl její matce že je to její matka...

její matka má postavu mohutnou a předurčenou robustní dámě...

zatímco její dcera je drobné postavy a nikdy by snad takhle vypadat nemohla...

zvidavajanca*
hodnocení

0x

Spíš to chce změnit stravovací návyky. Jíst pravidelně a mít pestrou stravu (místo sušenek raději ovoce a zeleninu). Začínat snídaní, nejíst nic pozdě večer. Hladovět není také zdravé! A vůbec si nemysli, že tím zhubneš.

V tvém věku by si ani žádné diety držet neměla. Jez pravidelně a zdravě, sportuj.

Od 10 let 3 roky nerůst? Vážně? Tak to šupej s mamkou k doktorovi (sama nemůžeš), protože někde je nějaký problém. V tomhle věku by si ještě měla růst. I při preventivní prohlídce, kdy tě doktor měří, by s tím měl něco dělat (testy apod.)

mirca*
hodnocení

0x

ahojek, je mi líto, že ti takově věci říkají zrovna tví rodiče..Jsi ve věku, kdy se dostáváš z "děcké postavy" do ženské, pokud sportuješ a máš sport ráda budeš za čas vypadat úžasně,ať chceš, nebo ne :)... jen u toho vydrž, ze všeho kdo co říká si vyzobni to pozitivní a to špatné hoď za hlavu! držím ti palce! :)

hodnocení

0x

BMI máte 26,22 (lehká nadváha). Normální BMI má být mezi 18,5 - 24,9. Normu BMI splňujete při váze 60kg/155cm. Máte tudíž jen 3 kila navíc a to bych moc neřešila. Je fajn mít sportovní postavu a cvičit, sporotvní aerobik je prima. Spíš by bylo lepší, kdybyste i s těmi 3 kily navíc byla v pohodě, spokojená. Kvůli 3 kilům se trápit :( mi připadá zbytečné.

line*
hodnocení

Děkuju,ale .. moje mamka říká,že by byla ráda kdybych vážila 47 kg.Vážila jsem dříve 40 kg a to jsem začala chodit do aerobiku,ale ne do sportovního,jen do klasického,a to mě vůbec nebavilo tak jsem přešla na sportovní,který dělám často i doma,snad každý den.Jenže podle mě bych měla vážit 40 kg zase.Nevím proč jsem přibrala 20 kilo.Chci zapadnout mezi holky co semnou chodí do aerobiku,abych při vystoupení nevypadala jako nějáká holka,co k nim nepatří,protože je tlustá.Holky váží taky okolo 40 kg a měří stejně.Bohužel,oni neví jak to dělají,všechny jí docela dost,příjdou do šatny a mají chipsy,párek v rohlíku a všechno možné a stejně nepřiberou ani gram ;) Nechci zhubnout jen tuky,ale i svalstvo.Nechci být úplně vyzáblá,ale taky ne normální,prostě hodně štíhlá.Možná sportuju až moc.Právě dneska jsem měla kakao a neměla jsem vůbec hlad.Nevěděla jsem co si dát,protože pořád mám dny,kdy prostě chci zhubnout,ale nevím co si dát.Vzala jsem si housku se salámem a je mi hrozně z toho co jsem udělala! Měla jsem si vzít radši hrst ovesných vloček,co jsem měla v plánu :/ Nevím jestli jsem toho nenapsala hodně,snad to nevadí :-D Netrápila bych se tak,ale kvůli tomu aerobiku mě to štve docela hodně... holky mě tam naštěstí berou normálně a na postavu nemají ohled,ale já když se vidím v zrcadle?To je fakt hrůza.

Váha 40 kg/155 cm je téměř na hranici mezi normálem a podváhou *zed* Mamka asi chce, abys dostala ve 13 letech anorexii či bulimii. Pokud se ti podaří zhubnout ty 3 kila, tak mamce klidně řekni, že jsi v normálu. Mimochodem víš snad jak ostatní děvčata budou vypadat za 10 či 20 let? Po porodu atd...

Radši sportuj, zdravně jez a přestaň "blbnout"

doplněno 24.02.14 12:10:

Překlep - 47kg/155 cm - téměř na hranici mezi normálem a podváhou

40kg/155 cm - BMI 16,65 PODVÁHA (méně než 18,5)

Tento pojem ukazuje na příliš nízkou hmotnost v poměru k tělesné výšce člověka. Podváha může být příznakem nemoci. Někteří jedinci ale mají k podváze genetické předpoklady. Dále může být podváha důsledek způsobený odmítáním potravy. To často směřuje k poruchám příjmu potravy a nemocem jako je anorexie a bulimie (BMI je většinou menší než 17,5). Tyto nemoci patří mezi psychické onemocnění.

Nemocní anorexií a bulimií často nemají jen psychické problémy. Vedle deprese, nesoustředěnosti a podrážděnosti se ženám nedostaví menstruace a začínají vypadávat vlasy. Dalšími příznaky jsou nízký tlak, řídnutí kostí, snadný výskyt modřin a náchylnost k infekcím. Extrémní případy mohou skončit i úplným selháním srdce.

martinaa*

MIlá Line,

za a) dej matce přečíst tuhle diskuzi, protože i kdyby chtěla hodinky s vodotryskem, je to tvoje postava. Ona by byla ráda, kdybys ty vážila tolik a tolik? To si hojí nějaký vlastní mindrák, ne?

za b) na váhu se nedívej. Jak už tu bylo psáno, váha je velmi proměnlivý pojem, a takzvané BMI je k ničemu, protože nebere v úvahu tíhu kostry a svalů. Nevaž se, ale měř se - obvody stehna, břicha, boků, na cm poznáš, zda hubneš, nebo ne.

za c) jez, na co máš chuť, samozřejmě s mírou a bez sladkostí, ale musíš se hýbat. Aerobik ti evidetně nezabírá, tak zkus běh, kolo, plavání. U toho se dobře hubne.

a za d) nikdy nebudeš mít takovou váhu, jako jsi měla před rokem. Rosteš a vyvíjíš se, v těle probíhají změny, takže to bude jinak. S tím se prostě smiř a ať se s tím smíří i maminka dřív, než tě její požadavky přivedou k anorexii.

doplněno 24.02.14 12:11:

Jo a za e) pokud nebudeš jíst, tak nebudeš zřejmě ani hubnout. Ačkoli je pravda, že lidi v koncentráku byli všichni hubení, tak proto, že tvrdě makali a přitom nejedli. Ty musíš nastartovat spalování, a přitom ho spíš zastavuješ tím, jak jíš jen málo. Hodně masa, ryb, zeleniny, dopoledne ovoce (ideálně sezónní). Jez aspoň 6x denně v malých porcích, základ je kvalitní snídaně, žádný párek ani koblih, pak svačina, oběd, svačina, druhá svačina, večeře. Nevěř tomu, že se naposledy má jíst v pět odpoledne a pak shodíš, to jsou kecy. Poslední lehké jídlo se má jíst tři hodiny před spaním.

doplněno 24.02.14 14:50:

Janco, nemyslela jsem, že budeme hledat nějaké ideální cm pro slečnu. Ale při měření postavy by mělo jít dobře poznat, zda má přes stehna o 5cm více nebo méně. Prsa v jejím věku nemá smysl měřit. Jen jsem chtěla poukázat na nesmyslné hlídání váhy, kterému spousta lidí ještě stále věří ;).

@martinaa - ano, BMI je orientační ukazatel. Ale jak se podle cm pozná správná váha ve 13 letech vzhledem k výšce? V tomto věku může nabírat na obvodu hrudníku ( takže přibrat, a přes boky? asi též ). Dospělý člověk podle cm ano, ale 13-letá slečna?

"Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem. Body Mass Index udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI provede lékař, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů a typ postavy."

doplněno 24.02.14 14:57:

martinaa - ok. Mi nebylo jasné jak má slečna poznat správnou váhu podle centimetrů ;)

vlasatec*
Co blbnes? Před měsícem jsem šel na operaci se slepakem, zkomplikovalo se to, byl jsem pět dní na kapacce na JIP ztratil jsem 7kg svalovy hmoty, tuk jsem skoro neměl. A teď mi řekni co by se stalo kdybych tu hmotu neměl? Z čeho by tělo žilo? neblbni, takový holky ani nejsou hezký.

hodnocení

0x

Problém je ve stravě. Sníst za den pět sušenek nebo dokonce nic, z toho můžou být nejen v tomto věku velké problémy. Pokud nerosteš, máš málo důležitých živin = organizmus nemá z čeho stavět. Proto dříve byli hlavně chudí lidé mnohem menší než jsme dnes - prostě neměli co jíst a neměli z čeho růst. Dnes když někdo neroste, je to špatnou stravou. Piješ třeba slazené limonády a colu? Jíš hodně cukru, potravin barvených a s konzervanty? Pokud ano, budeš mít velký nedostatek vápníku a ten je potřeba pro růst kostí. Hodně mléčných výrobků? Ty způsobují nedostatek železa. Kdo nemá dost železa, ten má oslabené srdce, často má problémy s krevním tlakem a játry, přidá se oslabení ledvin. To vše vede k zadržování vody v organizmu a "tloustnutí".

Řešením je pravidelná, zdravá a vyvážená strava. To znamená hodně omezit cukr a slazené šťávy - cukrem si sice zaplácneš žaludek, ale nic ti nedá. Pít buď čistou vodu nebo třeba si ji míchat s minerálkou. Nevynechávat obědy. Ráno snídani, třeba chleba s něčím, svačinu, rozumně vydatnou večeři. Popros mámu, aby Ti občas uvařila jáhly - kaši z nich, je v nich hodně železa. Nepřeháněj to s paprikami, rajčaty, prostě všemi lilkovitými rostlinami - jsou levné a jednoduché na přípravu, ale obsahují jedovaté alkaloidy, hlavně solanin, který je škodlivý. Raději si dej zelný salát - příprava není složitá.

line*
hodnocení

Já spíš jím sladké a na pečivo nebo tak se ani nezaměřuju,pouze když to sladké není.Když jsem dříve takhle jedla a docela málo,tak jsem byla docela hubená.A colu nepiju,protože jí doma samozřejmě nemáme,jedině vodu a semtam minerálku a ráno mám já kakao a oni mají kafe naprosot bez cukru,mám rodiče kteří jsou na štíhlé linii prostě závislí.Už sem jim stokrát opakovala,že by se mělo jíst 5x denně,ale čím míň jíš tím hubneš,ano to je jejich heslo,takže je to dost těžké.Jim se NEDÁ vysvětlit,že KDYŽ NEJÍŠ,NEHUBNEŠ.Kolikrát jsem to zkoušela,akorát jsme se pohádali o tom že jsem tlustá.

vlasatec*
hodnocení

0x
Problém je v tom že jíte málo a nepravidelně. Jinak sportu není nikdy dost.

hodnocení

0x

Přestaň řešit čísla (i matka) a podívej se do zrcadla. Svaly mají větší hustotu - jsou těžší než stejný objem tuku. Důležité je to, jak to vypadá. Můžeš mít štíhlou svalnatou postavu a budeš vážit víc než někdo oplácaný tukem. Je nesmysl chtít zhubnout na svalech.

Začni k tomu normálně, pravidelně a často jíst - potřebuješ to pro svůj vývoj. Pět sušenek a oběd za celý den je naprosto špatně.

hodnocení

0x

Připadá mi divné, že jsi mezi desátým a třináctým rokem nevyrostla na výšce! Chtělo by to vyšetření u lékaře. Rodiče jsou nižšího vzrůstu?

line*
hodnocení

táta je docela vysoký,nevím přesně kolik ale něco pod 180 cm, ale mamka má okolo 160 cm

hodnocení

0x

Jakmile nejíš pravidelně, tvé tělo si zapamatuje, že hladovělo. Pak má snahu všechno ukládat na horší časy, kdy bude mít hlad. Proto se jí několikrát denně, aby tělo nikdy nemělo hlad, ale vědělo, že má dostatek, že nic nemusí ukládat. Nikdy si neříkej, že máš hlad, ale ještě to chvíli vydržíš. Pak se totiž stane to, že toho sníš zbytečně hodně a tělo ihned uloží, to, co ihned nepotřebuje. A navíc, ty stále nemáš pocit sytosti. ;) Takže pokus se jíst pravidelně a přesvědčit své tělo, že se na tebe může spolehnout, že ho vždycky nakrmíš. Že má stále a pravidelně přísun potravy.

doplněno 26.02.14 07:22:

Lukino, bezva odpověď a ta poslední slova by se měla zarámovat. Víra v sebe je základ. O kolik problémů, nejen u tazatelky, by bylo méně.;) Malé sebevědomí, žárlivost, výbuchy agrese, podrazy, bezmoc, bezradnost. . .

lukino*
hodnocení

0x

Ahojky,tak osobně,za prvé,bych napsal,pro někoho kdo už tak odepisoval,ale vůbec být tebou neřešim,kdo ti co řiká,hlavně ne jakou máš postavu,každý člověk je originál a jedinečnej,a tak nemůžeš vypadat,jako někdo jiný,a já nyní nedávno shodil a jim více sladkého a že se po něm tloustne,je hloupost,já jim sladké nejčastěji,ale je pravda,že je lepší jíst třeba 6 krát za den,než jednou,čím méně jíš,tím si dělá tělo více zásob,aby mělo zásoby,až nebudeš jíst,tak že si bude ukládat ty zásoby do partiích,ve kterých tě budou vadit,a tak když začneš jíst často,podle mne,se pak těchto zásob tělo by mohlo zbavovat,a určitě je dobré i ovoce a zeleninu,pokud s ní nemáš potíže,a bylo by to lepší,než nějaká těžká a tučná jídla,hlavně by sis neměla připouštět srovnávání tvá postava a někdo okolo,to ti jen ublíží,věř že si krásná,a ono ti to také pomůže,a tomu věřim zas já,to pomohlo mně,víra v sebe je základ

doplněno 26.02.14 18:49:

a hodně lidí odpovídalo také hodně pěkně,ještě mi napadlo,pokud se bude slečna stresovat jak vypadá,tak může dělat cokoli a stejně hubnout nebude,tak že ty nervy a stresy by vážně chtělo zahodit,ono čim budeš víc nervozní,tím budeš mít větší problém s vahou něco dělat,a pokud sou v tvém okolí lidé,kteří místo aby tě podpořili a zvedli sebevědomí,ti ho shazují v tomto věku,to je škoda,že se tak lidé chovají :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]