Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moravský brabec, jak?

Od: babkazov® odpovědí: 7 změna:

Koupila jsem parádní bůček. Je pěkně libový, prorostlý proužky tučného. Koukla jsem se na recepty na moravského brabce, že bych úpravu inovovala a nestačím se divit, jak tohle jednoduché jídlo lze upravit tolika způsoby. :-D Jak ho děláte vy? Se zelím nebo se špenátem?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

0x

občas se zelím, ale raději se špenátem...

nakrájím na kostky, prosolím, prokmínuji, přidám cibuli, vetřu rozmačkaný česnek a šup s tím do trouby :)

lidus*
hodnocení

0x

Se zelím, kapustou, špenát minimálně, peču v troubě jako každé jiné maso s česnekem a cibulí (čím víc, tím lépe) a těším se na vypečené sádlo a čerstvý chleba k snídani. Raděj ale máme-bůček nakrájet na pásky, osolit, pokmínovat mletým kmínem, naklepat, naplnit co to jde kysaným zelím, smotat závitky a upéct, příloha brambory. Toto jídlo z bůčku jí i dcera která normálně milimetr tučného vykrojí.

doplněno 14.03.14 18:41:

Mleté řízky se ¨v naši rodině dělaly vždy z bůčku, zásadně nekupuji nic mletého, manžel bůček vykostí a namele, na 1kg masa, 1 smetana ke šlehání, 30dkg aidamu ani moc nesolím (sýr bývá slaný), obalím v trojobalu nebo udělám placku, naskládám do ni vejce na tvrdo, kapii, plátky špeku, smotám a upeču zakryté alobalem v troubě, asi 5 minut dopeču odkryté.

athenaise*
hodnocení

0x

a nejlépe kostičky rozmíchat s větším množstvím cibule a česnek možná trochu koření na divočinu (voní to pak jak z divočáka) a nechat do druhého dne, pak osolit a šup do trouby...mňam *uspech*

olaf71*
hodnocení

0x

větší kostky z prorostlého bůčku, pár kousků plecka pro ty co nemají rady tlustější. na hrubo cibuli, sůl,kmín a česnek,lehce podlít vodou. peču pod poklicí,pak sundat a dorazit barvu. nakonec maso vyndám do kastrolu a šťavku lehce zapráším hl.moukou, orestovat, přadat podle potřeby vodu a provařit. když jsem línej, tak šťavku vynechám. špenát, zelí podle chuti, střídám to.

hodnocení

Brabce dělávám stejně jako vy. Jen v některých receptech na netu chtěli nakrájet, nasolit a pokmínovat + cibule a česnek, promnout a nechat odležet do rána. Jinde chtěli kostky masa opéct a pak teprve to ostatní. Jinde chtěli opéct + lžíci rajského protlaku, podusit a pak do trouby. A ještě jinde orestovat, přidat lžičku cukru a nechat zkaramelizovat. Pak teprve ty česneky a cibule a troubu. :) Liduš, závitky s kyselým zelím dělávám poměrně často. Fakt jsou vynikající. ;) Včera mi kamarádka říkala, že Holandské řízky (mleté maso + nastouhaný sýr, jako karbanátky) jsou nejlepší z bůčku. Namleté a se strouhaným sýrem, smíchané už den předem.

doplněno 14.03.14 15:35:

Olaf, máte pravdu. Když za komančů dostal člověk kousek dobrého masa, musel koupit bůček. Maminka ho vždycky namlela, dochutila a přilila do něho mlíko, dala do misky na noc do ledničky. Druhý den udělala karbanátky v torjobalu nebo vyklopila z misky jako bochánek, který dala do trouby a chutnalo to kapku jako lunch. Anebo nakrájela na plátky, obalila v mouce a usmažila. To mlíko úplně tuk zlikvidovalo. Bylo to fajne :-D

olaf71*

holandské řízky jsou tak nejlepší proto, že se tak mají dělat. hodně lidí si myslí, že když se dá do mletého sýr, tak že je to holanďan. patří tam i mléko

doplněno 14.03.14 15:50:

pár let jsem dělal ve výrobně lahůdek a po bývalém šéfovi jsem zdědil normy všech lahůdek, kterése tenkrát vyráběly,včetně kalkulací. to bylo počtení. škoda, že už je nemám. věnoval jsem je někomu, kdo chtěl s tímhle začít podnikat v USA.

Ano, do holanďáků patří kromě sýra i mléko a vajíčko. Pořádně to propracovat. Teprve pak jsou patřičně šťavnaté. Pokud se dá jen mleté maso a sýr, je z toho tvrdá podrážka.

Ty moravské brabce dělám taky. Nejraději se špenátem, špenát je totiž to nejlepší, co znám. Když zbyl na táboře /děti o něj příliš nestály/, poprosila jsem kuchaře, ať ho navyhazuje a druhý den jsem chodila pořád z kotle ujídat - během celého dne. To bylo něco, poprvé jsem měla jen pro sebe tolik špenátu, kolik jsem jen chtěla.

K brabcům je dobré i zelí, raději než kyselé mám hlávkové - moravské, takové řidší. A ta kapusta? Tu bych taky mohla nahusto, ale děda by asi trucoval. Leda, že bych mu ji vydávala za zelí, aby to nepoznal.

A knedlíčky bramborové - šulánky, nebo občas pro změnu třeba i chlupaté. Hodí se i halušky. Prostě, aby to nebylo pořád na jedno brdo.

Dneska vařím knedlíčkovou polévku, obalované žampióny a okurkový salát. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]