Nejste přihlášen/a.
Trošku věřím, že nějakou základní životní cestu máme předem určenou. Dál to zatím nebudu rozvádět...
Když jsem byla mladá a slyšela slovo "osud", tak jsem se vzpěčovala, protože jsem byla vychována v komunistickém režimu, které toto slovo, či víru, naprosto odmítal. Osud prý si člověk dělá sám. Pak jsem byla "potrestaná" Osudem za svou domýšlivost a osudově jsem se začala propadat do takových situací, které jsem opravdu ovlivnit nemohla. Ale není dáno každému, aby si to uvědomil a dovedl si všechno zpětně zrekapitulovat a položit si důležité otázky, na které musí pravdivě sám sobě odpovědět.
Nebudu to dál rozepisovat. Bylo by to na dlouho a bylo by to složité. Ale jedno dnes vím jistě. OSUD existuje. Dnes to vím s naprostou jistotou. A když se ho člověk naučí vnímat a respektovat ho, zjistí, že to není jeho nepřítel, ale životní pomocník.
Jofa, přečetla jsem si Vaši otázku. Pokud se stane to, co popisujete, je to skutečně Váš osud a i osud toho, kdo a jak to zaviní a i jeho trest za to, co způsobil. Abych to zjednodušila, Vy jste měl ten den zemřít a ten člověk, který to zavinil se s Vaší smrtí bude další život vyrovnávat. A jemu se tím okamžikem změní život a bude se muset vypořádávat zase se svým osudem. Už předem ale vím, že Vás nepřesvědčím. Vy nechcete být přesvědčen, Vy chcete přesvědčit mne, a i sám sebe, že to tak není. Já Vám to nevyracím. Však jsem to nahoře vysvětlovala. Je to každého věc, v co věří a nevěří.A tohle je hodně složitá a filosofická otázka, která vyžaduje dlouhé debaty. Nedá se na ni odpovědět v krátkosti a stručnosti. Je spousta lidí, kteří si ji vůbec nepoloží a přesto svůj život žijí a otázka o existenci osudu je ani nenapadne. Nechci se pouštět do debaty, o které předem vím, že je ztracená, ale přesto Vám odpovídám. Považuji to Vůči Vám za slušnost. Ale nemohu Vám to vysvětlit jednou větou.
Byla položena otázka a každý odpovídáme dle svého vědomí a přesvědčení. Já jsem v tom duchu odpověděla. Vy máte jiný názor. Ale zase může být někdo jiný, kterému má odpověď bude blízká a ani nebude potřebovat nic vysvětlovat. Bude přemýšlet sám.
doplněno 20.02.14 22:13:A ještě si přečtěte co píše culda nad Vámi. velice výstižně a jednoduše popisuje své pocity a úvahy.
Aha, tak to abych zítra nikam nechodil, protože nějaký opilec má v osudu, že se ožere a zabije člověka. Tak bezva. Už věřím v osud.
doplněno 20.02.14 23:06:Osud je jak filozofický, tak i náboženský koncept, který vyjadřuje myšlenku, že události v životě člověka, světa a kosmu jsou předem určeny. ( Wikipedie)
A já dodám. Na myšlenku si nelze " sáhnout" a proto to bylo a bude pro mnohé snadnou manipalací "osudem" druhých.
doplněno 20.02.14 23:28:Pro mne je "osud" shoda náhod a ještě cituji z jednoho zdroje: O lidech, kteří by hledali skrytou nebo dokonce osudovou nutnost (zákonitost), obvykle říkáme, že jsou pověrčiví, pokud v tom vidí spiknutí, může to být příznak paranoie
Existence osudu a svobodne vule se vzjemne vylucuji. Ja se priklanim ke svobodne vuli. Kdybych na chvilicku uveril, ze je moje zivotni cesta predem dana, tak bych se na miste zastrelil. Proc se vlastne namahat, kdyz uz je o vsem predem rozhodnuto?
V tom pripade mame odlisne pojeti svobodne vule. Ja si nemyslim, ze vule jednotlivce muze zmenit/ovlivnit naprosto vsechno, co se v jeho okoli deje. Muzeme pouze delat rozhodnuti, ktera mohou, ale nemusi mit ve vysledku zadny efekt. Pokud napriklad zemru pri nejake prirodni katastrofe, nebudu to povazovat za osud, prestoze jsem s tim nemohl nic delat. Kdybych mel dostatecne informace, jiste bych se rozhodl na tom miste nebyt. Jak veda postupuje, vetsina katastrof (tsunami, sopky, atd) se stava predvidatelnymi. Znamena to snad, ze se lidem, kteri by bez vcasnych informaci byli postizeni nejakym nestestim, meni osud ve chvili, kdy jsou varovani? Zadny argument v podobnych debatach nema vahu... jde jen o otazku presvedceni, ktere se da jen tezko zmenit.
Nevěřím na osud, spíš na náhodu. Třeba s tím přejetím autem - člověk byl ve špatnou dobu na špatném místě. Kdyby ráno zaspal a šel třeba po té ulici o hodinu později, nestalo by se to.Prostě hodně náhod dohromady.
Věřím třeba na vzdělání. Lepší život bude mít pravděpodobně člověk s vystudovanou školou či dobrým řemeslem, než ten, co vyšel ze základky. Ale ani to není osud. Spíš určitá cílevědomost, předvídavost.
Opravdu se přikláním k náhodě. Kdybych před lety nepotkala na plese svého nynějšího manžela, asi bych potkala jinde jiného. A manžela bych měla, byť jiného. Byla to náhoda, že právě on.
Nebo: Máme syna a dceru. Známý řezník měl 7 holek.Moc chtěl syna, aby mu předal řemeslo. A syn nepřišel. Osud? Spíš náhoda. Mezi tolika děvčaty ani jeden kluk. Proto nikdy nepovyšuji osud nad náhodu.
Proč nikdo neřekne předem, jaký kdo bude mít osud? Ale až potom, když se něco stane, každý má osudu plná ústa. Proto na něj nevěřím. Jaga.
A jsme u toho. Někomu slovo osud nesedí, protože si pod tím pojmem představuje něco, co nemůže ovlivnit. Ale ani náhodu nikdo neovlivní. Kdyby Jaga "náhodou" nebyla na tom plese, tak by svého manžela nikdy nepotkala. Ale na tom plese byla a "náhodou" ho potkala. Takže třeba já bych to nazvala osudovým řízením, a ona to nazve náhodným řízením. Ale co je podstatné, to je výsledek. "Kdybych tam nešla...", ale šla tam! Kdyby neměla svého manžela potkat a prožít s ním celý život, tak by zase jinou náhodou šla na jiný ples a žila s jiným mužem. Ale nebyl to její osud, protože to by to udělala. A o tom to všechno je.
Někdo tady píše, že kdyby měl věřit na osud, že je předem všechno určeno, nemohl by žít a proto v něj odmítá uvěřit. Ale v náhodu věří. Ráda bych věděla, jak může tedy žít s vědomím, že celý jeho život je o náhodě. Tu přece také nikdo neovlivní. To by to pak nebyla náhoda.
Ano, náhodou (neboli osudově) jednoho rána jsem se probudila o čtvrt hodiny později, protože se budík zrovna ten den zasekl a nezazvonil. Měla jsem ho dlouhá léta a nestalo se to nikdy, byl to spolehlivý budík. Snažila jsem se seč jsem mohla dohnat vlak, ale ten mi přece jen ujel. Měla jsem vztek, protože jsem se musela omlouvat v práci, kde jsem měla právě to ráno důležitou schůzku. Ten vlak, kterým jsem měla cestovat, vykolejil a nejvíc lidí zemřelo v předposledním vagónu, kde jsem byla celá léta zvyklá sedět i já, protože na nádraží zastavoval přímo u schodiště a já to měla rychlejší. Náhoda-osud, jak chcete. Ale jak jsem tohle mohla ovlivnit? Proč mi budík zrovna ten den nezazvonil. Rozbitý nebyl, druhé ráno a pak i další roky zase normálně fungoval. Zrovna tak je to s tou nehodou na silnici a opilým řidičem. Ano, to co se stát musí, se stane, ať děláte co děláte. Nemluvím samozřejmě o banalitách všedního života, to si snad každý uvědomuje. Takže asi tak to vidím já. Já tomu říkám osud, někdo jiný náhoda a jiný zase vyšší moc.
doplněno 21.02.14 13:12:A ještě bych chtěla dodat, proč u takovýchto událostí nesedí slovo náhoda. Náhoda nemá tak hluboký význam a nevyjadřuje plně to, co slovo osud. Ještě bych přijala výraz - byla to osudová náhoda. Ale ne jen náhoda. Náhodou potkám kamarádku, kterou jsem neviděla tři roky a pokecáme si. Nic převratného. Náhodou jsem se ocitla v supermarketu a zrovna ten den byla na všechno sleva padesát procent, měla jsem radost ale opět, nic zásadního, co by i nadále ovlinilo můj život. A tak bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho. Prostě náhoda je banální záležitost a osud, nebo osudová náhoda, to je o něčem jiném.
Priklanet se k nahode neznamena, ze naprosto vsechno je neovlivnitelne. Vetsinu deni lze nejak ovlivnit svobodnou vuli, ale jen maloco muzete ovlivnit zrovna vy v te konkretni situaci. V mnoha situacich muzeme ovlivnit vysledek vlastnim rozhodnutim - svobodnou vuli. Napriklad to, ze se Jaga potkala na plese s manzelem, byl vysledek nahody a mnoha rozhodnuti ucinenych mnoha lidmi. To, ze se s nim dala do reci uz bylo predevsim jeji/jeho rozhodnuti.
Havarie vlaku take neni stoprocentni nahoda. Nekdo zanedbal svou praci pri kontrole vlaku / trati, nebo strojvudce zvolil neprimerenou rychlost v kritickem useku trati. Odmitam prijmout, ze bych byl jen loutkou ve hre osudu. Rozhodnuti, ktera jsem jeste neudelal, mozna nemusi mit velky efekt na svet okolo me, ale rozhodne bude svet o trochu jiny v zavislosti na tom, zda se rozhodnu pro moznost A,B nebo Z.
Jak je vidět, a jak jsem předpokládala hned na samém začátku, nemá smysl na toto téma takto debatovat. Samozřejmě, že člověk své životní záležitosti ovlivňuje. Už přece tím, že žije a má mozek v hlavě. Nikdo z těch, kdo věří na existenci osudu nesedí na zadku a nečeká, co jim osud nadělí. Nevím proč se to takto v této diskuzi chápe. Samozřemě, že někdo při srážce vlaků asi někdo zanedbal svou práci. Ale proč se tak stalo? A co Vy víte, co byla pravá příčina havarie. Vůbec to nemusel být člověk, ale selhání některého z přístrojů. Takže ne člověk. Já mám pocit, že se tady bavíme každý o něčem jiném.
Já v osud věřím, ostatní, kteří nevěří, svou svobodní nevěřit. Byla mi položena otázka proč věřím a jak bych to vysvětlila. O to jsem se pokusila. Nepovedlo se a nemrzí mne to. Naopak bych byla hódně překvapená, kdyby se mi to alespoň u jednoho člověka podařilo. Ale alespoň v jednom jsem si přišla na své. Měla jsem pravdu, když jsem si při odpovídání v duchu říkala, že to je zbytečná námaha...To se mi potvrdilo.
doplněno 21.02.14 20:02:Zrovna nyní jsem slyšela v televizi, že dabování Angeliky, se pro Libuši Švormovou stalo v dalším hereckém životě osudovým...Ale ona asi ví o čem je řeč.
doplněno 21.02.14 20:04:A to je osobnost, která určitě neseděla na zadku a neodevzdala se jako bezmocný tvor do rukou osudu.
Zajímavá reakce od Vás. Já jsem přece od začátku právě v tomto tónu psala a vůbec jsem neměla v úmyslu někoho přesvědčovat. Jen jsem reagovala z vnitřního přesvědčení, zrovna tak, jako Vy a jiní. Nikde jsem já nepsala, že ti, co nevěří jsou na omylu. To bylo spíše z druhé a opoziční strany. Tam bylo několikrát, přímo, či nepřímo řečeno, že víra v osud je blbost.
doplněno 21.02.14 20:44:Proboha Miklous, já si Vás spletla. Promiňte mi to. Ale už jsem z celé té diskuze asi ztumpachověla začínám házet každou reakci do jednoho a toho samého pytle. Fakt mne to hodně mrzí, protože teď jsem se koukla na Vaše příspěvky a zrovna Vy jste výjimka, protože přemýšlíte jinak.
Ani Vám nikdo nepsal, že jste na omylu, že věříte v osud. A znovu opakuji svůj výklad a nikomu jej nevnucuji. Někdo událostem a způsobu života, tragedii i štěstí říká, byl to osud. Pro mne je to shoda či souhra náhod, okolností, událostí, špatných či správných rozhodnutí vlastnich či jiných. A jak jsem psal, výklad slova osud je ten, že je to filosofická a náboženská myšlenka, že život čověka a..., je předem daný. Já se s touto myšlenkou nestotožňuji. Nic víc, nic míň. Vaší víru Vám nikdo nebere. Přeji hodně štěstí. Josef.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.