Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestává mě bavit přemýšlet

Od: hop® odpovědí: 12 změna:

... nad tím, jak školákovi odpovědět na dotaz, když potřebuje vyřešit domácí úkol.

Vždy se snažím vymyslet nějaký návod, aby tazatel pochopil a spolupracoval. Abych ho jen navedl správným směrem, aby on sám pochopil a vyřešil, aby se naučil. Je nás tady takových naštěstí většina - těm podobným děkuji za spolupráci, nebudu jmenovat, ale ohledně matematiky obdivuji především jednoho kolegu, jeho trpělivost i pedagogické vlohy, a samozřejmě i mnoho dalších rozumných !
Ale jsou zde stále "rádci", kteří okamžitě prozradí a napíšou řešení úlohy i se správným výsledkem. Možná si někteří z nás léčí své ego tím, že z fleku vyřeší úlohu pro žáky základní školy, ale mně to žádné uspokojení fakt nepřináší.

Jsme sice poradna pro jakýkoliv problém, ale myslím, že tohle není ta správná rada, která by tazateli do budoucnosti pomohla, jen mu v tu chvíli vytrhne trn z p*dele, aby mohl ráno odevzdat správně vyřešený domácí úkol. Jenže pak zde máme od tohoto tazatele druhý den podobný dotaz, protože dostal další domácí úkol...

Přemýšlel jsem, jak tohle rozumně definovat v nějakých pravidlech poradny, ale asi to nelze, je to jen na nás, na věkově starších, a (snad) rozumnějších rádcích...

Nevím, jestli vůbec chci číst nějakou reakci na tento můj "dotaz", spíš bych uvítal, kdyby se nad tím každý zamyslel, možná jsem to měl dát do rubriky "přání", jen jsem řekl, co si myslím, hezký den... *slunce*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já souhlasím, ale bohužel je to asi tak vše, co mohu dělat...

hop®
hodnocení

Děkuji za podporu, já s tím mohu dělat také podobné "nic"...

@hope, napsal jste to naprosto přesně ! *palec*

hop®
hodnocení

Díky! Jen aby popřemýšleli ti konkrétní "rádci"... *nevi*

hodnocení

0x

Hope, s tím nic nenaděláte. Já naprosto chápu o máte na mysli. Nechcete se předvádět tím, že umíte vyřešit úkol žáka základní školy a proto se mu snažíte pomoci takovou radou, aby si příště uměl poradit sám. No a pak se ozve zase jiný rádce, a ten nemá stejný náhled na věc a jednoduše přímo odpoví a dá výsledek. Prostě není pedagog a rovnou odpoví na zadanou otázku. Netrapte se tím a pokračujte ve Vašem systému. Nic jiného dělat nemůžete. Nakonec je to na tom tazateli, jestli chce skutečně pochopit problém, nebo jestli chce pouze využívat vědomostí druhých. Stejně ho to nakonec "dožene" v dalším životě. To neovlivníte.

hop®
hodnocení

@Suzy, jo, přesně tak. Samozřejmě budu pokračovat v tom, jak to dělám.
Móóóc si vážím tazatelů, kteři rovnou napíšou, že si s úlohou nevědí rady a prosí o pomoc s postupem řešení. Pak se snažím je navést k tomu, aby to vlastně vyřešili sami.
Druhý extrém je nějaké zadání bez těch základních slůvek (dobrý den, prosím, děkuji...) a chtějí napsat kompletní řešení se správným výsledkem - tam dovedu být nepříjemný.

A děkuji, že souhlasíte s mým názorem, hezký den ! *slunce*

hodnocení

0x

Vidím to úplně stejně.

Se*ou mě někteří rádci honící si ego pod heslem "Jsme to od toho abysme radili a ne poučovali." A nechtějí připustit, že vybalit celý postup i s výsledkem je danajský dar.

Mazat a skrývat odpovědi přip. BANovat? To asi není správné řešení (i když někdy by to bylo nejlepší). A zas by se objevilo spoustu výkřiků o cenzuře.

Už podobné otázky ani nečtu, šetří mi to nervy ;)

hop®
hodnocení

Ano, přesně tak, mladý člověk nebo dítě si někdy neuvědomuje, co je pro jeho budoucnost lepší - asi jsme nebyli jiní...

Někteří rádci zadarmo vyřeší úlohu pro školáka. Proč nejsou tak aktivní, když někdo potřebuje poradit s rekonstrukcí bytového jádra? Proč tedy nezvednou zadel od počítače a nejdou to tazateli zadarmo rekonstruovat?

lotus*
hodnocení

0x

Váš názor a postoj se mi líbí. To, zda tazatel využije váš návod a něco se bude chtít naučit nebo jen prostě opíše výsledek, který mu dá někdo jiný, bych nechala na něm. Je to jeho volba, jeho výhra nebo prohra.

hop®
hodnocení

Mladý tazatel většinou volí jednodušší cestu, pokud je mu nabídnuta, neuvědomuje si, že to není cesta nejlepší. A já NEBUDU těmto školákům nabízet vyhrané bitvy (s jedním úkolem), když pak prohrají válku (se životem)...

hodnocení

0x

Jaj, je tohle reakce na to, jak jsem udělala tu křížovku? :-o

Určitě ne. Podívejte se kdy byl založen tento dotaz a kdy dotaz na křížovku.

Navíc si myslím, že to není ten typický případ o kterém se tady bavíme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]