Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oslovení manželů

Od: pablb odpovědí: 11 změna:

jak se nazývá manžel ženy s titulem, neboli, existuje mužský ekvivalent k oslovení paní paní doktorová, inženýrová, vrchní zástupcová, atp.? Děkuji za odpověď

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

0x

manžel paní doktorové *smich*

doplněno 11.03.14 18:28:

mimo jiné máš zajímavou přezdívku *hi*

hodnocení

0x

Neexistuje. V dobách, kdy se to užívalo, taková situace nenastávala, a i tehdy to byl spíš germanismus přejatý z Rakousko-Uherska.

hodnocení

0x

Ale to už dneska přece není podstatné... když už má jakýkoliv titul kde kdo. Aj obyčejná uklízečka, že? Úctivá poklona, paní kosmetičko podlahových krytin, úctivá poklona pane od tý ulízečky...

ladinpraha*
hodnocení

0x

Podle mě neexistuje. Tohle fungovalo v době, kdy veškeré tituly a funkce byly doménou mužů. Já pamatuji ještě kolem roku 1980 jednu takovou jmenovku na dveřích, na Žižkově - Paní vrchní strážníková na koni.

(Jak jsi na tuhle otázku zase přišla?)

11.03.14 18:44

Na kobyle*haha**palec*

erikretr*
hodnocení

0x

rozhodně neexistuje to bývalo ve starých dobách jen

hodnocení

0x

Jéééžiši... to jsem si vzpomněla, že tohle hrozně řešilo před naší svatbou příbuzenstvo mého manžela, který nemá VŠ, ale zato má dvě vynalézavé sestry... jak teda se teď bude bráchovi říkat, když já jsem ing... myslela jsem, že bude po mně. Ale přežila jsem to už skoro 30 let.

instalater*
hodnocení

0x

Mimo otázku . Nechal jsem si u kamaráda udělat navštívenky a on mi ze srandy dal před jméno titul . Ins. jako instalatér . Je to velice podobné Ing . Já jsem si toho nevšimnul a pár jsem jich rozdal. Jsem se mohl hanbou propadnout. No stála ho ta sranda pulčáka slivovice a nové navštívenky.

hodnocení

0x

Ikdyby kdokoliv cokoliv vymyslel, bylo by to urážlivé. I jako odvozený titul pro muže i pro ženu. Tak nějak už jsme sami za sebe. ;) Úspěch ženy, je úspěch jejího muže. To už není pravda. Ale stále platí: Muž za úspěch vděčí své první ženě. Svému úspěchu vděčí za svou druhou ženu.

hodnocení

0x

Milý Pablbe, takhle se mluvilo někdy na sklonku 19. a začátku 20. století.

Paní vrchní oficiálová, paní přednostová, paní doktorová, paní profesorová, paní důchodní, paní učitelová...Přitom často jen seděla doma a hrála si na paničku.

Připadala bych si nedůstojně, být takto oslovována. Připadala bych si jako majetek pana oficiála, přednosty, doktora...Jeho titul je jeho a proč ho přenášet na manželku? Daleko raději bych byla prostá paní Nováková, než paní vrchní revírníková...

Jak by to bylo dnes: paní popelářová, paní skladníková, paní uklízečová, paní zámečníková, paní svářečová? I to jsou práce a důležité, neohrnuji před nimi nos a přesto by se takto podle muže určitě žádná žena oslovovat nenechala.

Co Vás k této otázce vede? Dneska už se podobné přechýlené tituly nepoužívají. A je to dobře. Pokud žena sama něco dokáže,ať je klidně paní doktorka, profesorka, ale proč profitovat z manžela? Bylo to prostě snobské. A je dobře, že už je to pryč. Jaga.

lidus*
hodnocení

0x

Nikdy nás s manželem nenapadlo, napsat si titul na domovní zvonek v podstatě ho používáme velmi málo, jen tam, kde je nutné ho uvádět. Nemyslím si, že je důvod uvádět titul před a za jménem třeba na parte nebo svatební oznámení a už vůbec nevidím důvod oslovovat manželku lékaře, paní doktorová. I kdyby bylo oslovení pro partnera paní doktorky, nikdy bych ho neužila. I když vím, že soused v domě je lékař, právník, lékárník a ex ministr obrany, zdravím je dobrý den pane (příjmení).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]