Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se s přítelem do Benátek (Venezie) na Valentýna. Moje sestra, která tam byla vloni, mi to rozmlouvala,
že je tam pro čechy příšerně draho a to všechno. Ceny jsou uzpůsobené prý západním platům. Upozornila mne pokuď budu potřebovat na toaletu, že to stojí 3eura (83 Kč), jednorázově.Já jsem zvyklá chodit často, když zrovna potřebuju a přítel taky. Tak jsme počítali, že by každý z nás za den na vstup na toalety potřeboval okolo 500 Kč.To je podle mne nenormální cena nadsazená Italy.Prý se dá ušetřit registrací po internetu 15 dní předem služba Pass for Veritas Public Toilet Service,3 eura na 2 vstupy. Já snad budu očůrávat Italům baráky. Pro místní obyvatele je veřejné WC.po předložení nějaké karty jen 20centů.Co si o tom myslet? Sestra říkala, že Němci, Holanďani nešetří a bez rozmyslu platí 3 era za použití toalety.Nechápu, jestli jsem vůči turistům ze západu nějaká divná spořivka nebo je to danné tím, že pocházím z Čech, kde se máme hůř než v západní evropě a tak všude šetříme. MHD 20euro na osobu 556Kč.Kde na to ti cizinci berou němci,holanďani, že jim to není líto tolik zaplatit a ještě s úsměvem a já mám z toho nervy. Prosím poradte, nechci brát sebou plenky ani očůrávat barák,ale fakt mi je škoda tohle platit. Co byste prosím dělali Vy v mé kůži? Děkuji moc Vám všem.
1. Benátky jsou krásné. Ale bez turistů. Pokud tam pojedete v sezóně a přijedete třeba lodí kolem poledne, tak se budete pouze tlačit davem lidí a odjedete znechucena.
2. S těmi záchodky je to tak, jak vás varovala sestra.
3. Je to v Itálii, takže ceny jsou převapivě uzpůsobeny Italům a turistům s normálními platy, tedy ne Čechům. 1 E je běžná cena za WC v každé díře. Toto je jedna z nejnavštěvovanějších oblastí světa a navíc je tam s místem velký problém, tak je ta cena vyšší (přitom WC je tam dost hnusné . Žádné cedule: Němci čůrají za 3 E a chudáci Češi za 0,5 E tam opravdu nejsou.
Vypadá to, že jste v zahraničí ještě nebyla. Je to tak, že většina zboží i potravin (až na pár vyjimek, jako třeba pečivo) na západě stojí cca jako u nás, něco i míň. Co je tam ale násobně dražší jsou služby (restaurace, autoservis..., za oběd pro jednoho v restauraci, který u nás pořídíte za 100 Kč dáte na západě kolem 300..600 Kč ). Realita je taková, že jsme jen podřadná kolonie, kde průměrný plat je držen na třetině průměrného platu Němce. Pokud se to nedejbože začne lepšit, tak do kurzu zasáhne ČNB pod záminkou, že za vyšší než třetinový plat nebudeme konkurenceschopní. Pokud tedy u nás máte nějčastější zaměstnanecký plat, budete na západě úplný chudák. Buď na takovou dovolenou musíte dlouho šetřit a tam potom za jediný týden utratíte mnohaměsíční úspory, nebo tam musíte jet jako baťůžková "socka", baštit z domu dovezený rohlík se salámem a obechcávat tam rohy. A nebo se s touto podřadnou pozicí občana EU třetí kategorie, jehož kupní síla na západě je na úrovni tamního malého dátěte s kapesným nesmíříte a nepojedete vůbec.
Tak to bohužel je.
Být Vámi, nejela bych tam. Proč právě Benátky? Klidně si na Valentýna zajeďte /už je pozdě/ do Liberce do ZOO a botanické zahrady. Můžete navštívit akvapark.
A nebo bych si vyšlápla na Sněžku. Nebo prošla centrum Prahy, Karlův most, Staroměstské náměstí, Kapli betlémskou, vylézt si třeba i na Petřín. I když tam se leze spíš v máji.
Že Vás pokadí holubi, je větší šance v Benátkách, než v Praze.
A jet někam jen proto, že pak mohu říct - na Valentýna jsem byla v Paříži, Benátkách, Moskvě...**, to je snobské.
Je to Váš názor, Váš výlet, Vaše rozhodnutí, ale opravdu bych za takových podmínek nejela. Navíc jen na 1 - 2 dny. Když už, tak aspoň na týden, aby toho člověk poznal víc, než jen náměstí sv.Marka a benátské záchodky. Jaga.
Nebudu s vámi úplně souhlasit. Fotky a vzpomínky ze svatební cesty z Itálie a Benátek jsou i po dvaceti letech maželčiny nejoblíbenější a nejraději se k nim vrací pro potěchu duše. Asi nejhezčí je přijet tam ráno po osmé, a toulat se uličkami, když jsou tam převážně jen místní a trhovci teprve chystají stánky.
Běžte na kafe a skočte si tam současně na záchod. Zaplatíte podobnou sumu, ale aspoň něco dostanete. Co se týká cizinců - mnohé ceny jsou vysoké i pro ně, nicméně to berou tak, že jsou na dovolené a neřeší to. Začal jsem to tedy brát stejně a pokud někam jedu, mám finanční rezervu a zásadně nepřepočítávám ceny na koruny. Pokud je to mimo mé možnosti, nejedu tam. Přijde mi, že se tam se svým přístupem budete akorát trápit a neužijete si to. Má to cenu?
Kdyz na to nemam, tak sedim doma a nemachruju s romantickyma vyletama.
Otazka je, kdyz nemate na zachodky, jestli budete mit alespon na gondolu nebo suvenyry. At tam nejezdite zbytecne.
ps. V Benatkach je vyhoda, ze misto ocuravani baraku muzes curat do vody.
A rizky s sebou. At usetrite za jidlo. V Benatkach jsou totiz strasne drahe restaurace.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.