Nejste přihlášen/a.
Moc by mě zajímalo, jaký mají život programátoři.
Příští rok budu v deváté třídě a budu se muset rozhodnout na jakou školu půjdu. Chtěla bych jít na obor informační technologie.
Jestli máte někdo zkušenosti, budu ráda za odpověď. :D
Opravdu dobří si vydělají dost slušně, ale pokud by jsi začala programovat až na střední, tak se raději zaměř na něco jiného, to už bude pozdě .. to tě převálcuje kdejakej páťák
mirca -- s tím nesouhlasím. Při snaze a vhodných intelektuálních schopnostech pro tuto práci může časem převálcovat tazatel paťáka. Takže naopak...
jistě - samozřejmě tazatelku neznám, ale dle mého je předpoklad pro práci programátora zájem a talent pro programování pokud to člověka nebaví a nevěnuje tomu čas, je blbost chtít se stát programátorem, jako se né každý může stát ze dne na den zpěvákem.
Záleží jak bude dobrá. Oni ti "chytří páťáci" jsou kolikrát jen lepiči cizích kódu nebo ještě spíš jen umí maximálně nainstalovat nějaký opensource systém a do něj udělat nějakou šílenou grafiku.
Na netu najdeš mraky informací, i programů, možná zkusit začít s jednodušími příkazy pro tvorbu stránek (přes obyč textový editor) a osvojit si principy...
Pokud máš dobré logické myšlení, zvládneš základy rychle, ale opravdu si myslím, že to pro tebe nebude, na tyto školy chodí studenti se zkušenostmi
Nicméně držím palce.
První a možná i nejdůležitější lekce ze života programátora: musíš se naučit samostatně řešit problémy.
Takže hledáš jak začít programovat? Zapni google a zkus pohledat. Vymysli si, na jaká klíčová slova se vlastně budeš ptát aby ti vrátil správné stránky. Pak určitě najdeš stovky odkazů, ty zkus vyhodnotit a odhadnout, který může být nejužitečnější a podle kterého můžeš něco vyzkoušet. A zkus ho. Když zjistíš že to je špatná cesta, zkus jinou.
PS: jestli máš pocit že jsem tě "poslal do háje" tak se pleteš, fakt to myslím dobře. Tedy pokud opravdu chceš být programátorka.
No jaký, makáme
Ale teď vážně, pokud budu mluvit za sebe. Vývoj v oboru je rychlý a za těch pár let, než absolvuješ střední školu, se může změnit cokoliv. Dá se ale předpokládat, že se ještě nějakou dobu pojede ve stávajících kolejích. Jestliže má člověk co nabídnout a je v oboru dobrý, přijde si na velice slušné peníze. Ale není programátor jako programátor - to asi nemusím zdůrazňovat.
Pokud vyjdu z vlastních zkušeností, tak jsem si tento obor nevybral z nějaké vypočítavosti, ale proto, že mě to bavilo. Pokud chce člověk vyniknout, nestačí na sobě pracovat jen ve škole, ale i ve volném čase (toto ostatně platí i pro jiné obory). Škola ti dá základy, takový celkový přehled a někam tě nasměruje. To ale v "našem" oboru nestačí.
Podmínkou je, že by tě to mělo bavit. Nedá se trávit celý pracovní čas a většina volného něčím, co tě nebaví. Navíc je programování tvůrčí činnost, ke které musíš mít pozitivní přístup, jinak ti to prostě nepůjde. Já jsem začínal s programováním v 5. třídě základní školy na počítačích jako PMD-85 v rámci kroužků a později nepovinných předmětů. Spoustu věcí jsem si ale navíc nastudoval sám, a pak prakticky zkoušel ve škole. Neměl jsem tehdy svůj počítač. Ten přišel až později.
Takže pokud tě informační technologie baví, klidně mohu další studium doporučit, ale chce to na sobě makat, makat a makat. A hlavně neusnout na vavřínech, jinak ti ujede vlak. Teprve pak se mohou dostavit nějaké výsledky.
A nezapomeň na cizí jazyky! Angličtina je nutnost!
doplněno 13.02.14 12:54:P.S. Já osobně si nemyslím, že by v tvém věku bylo pozdě začít od nuly. Tohle se ještě dá dohnat.
V páté třídě jsi začal s nějakým programovacím jazykem, nebo jsi to myslel jinak? Popřípadě s jakým.
Ale jinak, v počítačích se vyznám víc, než všichni mí příbuzní. :D
Tak jednak - jako holka v tomhle oboru budeš mít asi výhodu, moc vás není
Jinak je to prostě jako jinde, jde o štěstí a schopnosti. Může se ti povést sehnat super práci kde budeš tvořit něco originálního a budeš za to i náležitě finančně oceněna. Ale taky klidně můžeš "otročit" na nudné práci a mít za to pár korun.
Co ale potřebuješ je schopnost zvládat stres a být schopná komunikovat i s lidmi "co tomu nerozumí" ale přitom ti budou říkat co a jak máš dělat... Jo a vlastně ještě jedno - připrav se na to že lidi co nejsou z oboru ti budou říkat že nechápou z čeho jsi unavená, vždyť přece jen celý den sedíš u počítače a jen si tam něco píšeš.
Jaký život? Až na pár výjimečných jedinců v podstatě podobný, jako jiní pracující.
K tomu začátku programování, jestli jsi ještě nikdy nic neprogramovala, bych spíš doporučil nějaký kurs. Třeba ve škole nepovinný předmět. Možná to není tvůj případ, ale spousta lidí si prostě nedovede představit, co se to vlastně má dělat. Takový ten princip a základní programátorské "fígle" (které žádnými fígly nejsou, ale prostě třeba zaměnit obsah dvou proměnných, no sakra, co s tím, že?). Prostě těch prvních pár vět, které ti někdo buď řekne a ukáže na příkladu, nebo to dlouho nebudeš vůbec chápat.
IT je široký pojem.
Programátor je tvůrce kodu, programů.
Jako obvykle rádci neposkytli konkrétní radu.
Dobrý základ pro programování, který používají i na Harwardu je program
scratch
stránky zde
ke stažení
"Ale také se u něj dost napíšeš."
No, na to třeba časem změníš názor.
Níže jsi psala, že jsi zkoušela něco v Pascalu. To je dobrá volba, vpodstatě je to programovací jazyk určený na pochopení základů programování. Já sám jsem na něm také začíánal. Tvůj program pouze problikne, protože se spustí ve vindowsáckém příkazovém řádku (to černé okno), ale během mžiku ten program proběhne a pak se ukončí. Nevím v čem to programuješ, ale zkus například IDE Delphi 7 (trošku zastaralé, ale dobré) nebo Lazarus (je novější, ale mě tak nepřirostlo k srdci). V obou vývojových prostředích si můžeš vytvořit libovolné okno programu (nasázet si do něj tlačítka, textová pole a mnoho dalsích komponent) a v druhém okně napíšeš zdroják.
Zkoušela jsem Hello World v Pascalu. Vytvořil se mi Hello World.exe a nejde mi spustit, jen to ani ne na 1s problikne. Co to?
Před výukou programování je dobré naučit se tvořit algorytmy.
Tedy schemata postupu programu. Na to je vynikající program scratch, nebo Karel.
Pro kodování HTML je dobré věnovat se také PHP. Pro vyzkoušení býval PHPtriad.
Dobré stránky základů HTML jsou zde
No, co by. Máš tam něco buď úplně blbě a program "spadne" (operační systém ho pro nepřípustné chování ukončí; to by ale WIN možná hlásily), nebo je vše správně, text se vypíše, program skončí a Windowsy zavřou výstupní okno. Otevři si to okno ručně a spusť porgram v něm.
Cha chááá , jak můžeš říct, že máš vše dobře, když nevíš, co to vlastně dělá a jestli to vůbec něco dělá?
Program je dobře tehdy, když dělá to, co má. Nestačí ho jen přeložit bez chyb. Přeložit bez chyb, to je jako sednout do auta a zavřít dveře. Na základě toho nemůžeš říct, že jsi dobrá řidička. To se pozná až podle jízdy. A stejně je to s programem.
Takže Start, tam možná Spustit a do okénka napsat cmd a zmáčknout enter. Otevře se DOSovské okno a v něm spustíš svůj program. Nebo jestli máš Totalcommander, Wincommander apod., napiš cmd v nich a DOSovské okno se otevře i tam. Nebo si doplň do programu to, co radí @naihonn hned tady níž, jestli to bude fungovat.
To je jasný, že to hned zas skončí. Buď tam musíš dát nějakou pauzu, nebo třeba jen čekání na stisknutí klávesy. Už jsem Pascal nedělal strašně dlouho, takže přesně ti nepovím jak. :0)
doplněno 14.02.14 16:35:Tak že jsi to ty, tak jsem to našel. Na začátku pod názvem programu na další řádek dej uses crt; a pod ten řádek s tím Hello World přidej readkey; A pak to neskončí, dokud nestiskneš nějakou klávesu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.