Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze prodat nealko pivo před 18. rokem?

Od: frajer odpovědí: 9 změna:
Zdravím. Je mi 15 let. Asi před rokem jsem ochutnal ovocný Birell. Od té doby si ho občas dám, stejně jako občas piju normální nealkoholické pivo. Ale ne vždy mně jak ovocný či normální Birell, tak jiné nealkoholické pivo prodají, někdy chtějí OP s tím, že i prodej nealkoholického piva je možný od 18 let. Co si o tom myslíte? Mohou mně prodat nealkoholické pivo, když nemám 18 let?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

nealkoholické nápoje mohou pít i děti (například nealko dětské šampaňské...)...nechápu, proč u nealka chtějí občanku...jen u cigaret a alkoholických nápojů je prodej od 18 let a případná kontrola dokladů

doplněno 10.03.14 16:10:

divné...v kefíru je cca 0,5% alkoholu a taky to nikomu nevadí

doplněno 10.03.14 16:14:

napadá mě že někdy bývá nealko pivo ke koupení v automatech na jídlo a pití - třeba na nádražích a jinde. Tam si může koupit každý bez kontroly

frajer
hodnocení

Na jednu stranu, nealkoholické pivo má maximálně 0,5% alkoholu, ovocné tuším maximálně 0,25%. Ale kamarád si kupoval slákovu limonádu, na které je napsané že má 0,0% alkoholu, a taky mu to nechtěli prodat. Ale na obalu je ještě napsané že je určená spo dospělé, v tom případě by mně, či mému vrstevníkovi neměli prodat ani energy drink, protože je taky určený pro dospělé. A ty se prodávají běžně všem.

hodnocení

0x
Nealko pivo mi vzdy prodali v poho i pod 18

buss
hodnocení

0x

Nealko pivo je furt pivo a je tam jisté množství alkoholu, takže co mohou pít děcka za aolkohol? A může jít o návyk. Pivovarníci nedoporučují. Zrovna tak se nedoporučuje pití s kofeinem, chininem.

hodnocení

0x

Ahoj, máš úplnou pravdu, bohužel to tak je. Taky samozřejmě záleží na tom, na koho u pokladny narazíš. Ovšem nesmíš se divit, bohužel oni to mají zase nařízené od svých nadřízených.

Klasické nealko může mít max. 0,5% alkoholu, tak alespoň mluví legislativa. U ovocných piv nevím, jak to je, respektive osobně jsem ještě žádné ovocné nealko neměl, většina ovocných piv má 2 - 4% alkoholu.

Obsah alkoholu je na etiketě uveden. Někdo tu upozorňoval, že i v kefíru je trochu alkoholu, ale na krabici se nic o alkoholu nepíše. Proto je to nejspíš prodejné pro všechny.

Sládkova limonáda je obdobný případ, ano, tam není žádný alkohol, ale je to prostě určené pro dospělé.

Sám mám taky bohatou zkušenost napříč různýma obchodama (Albert, Billa, Globus, Tesco, Kaufland...), že i když jsem si kupoval jenom nealkoholické pivo, bez občanky by mi ho neprodali. Bohužel.

Energy drinky nekupuji, ale v nich nejspíš žádný alkohol není, pokud se nemýlím. Je tam však kofein a další ne moc dobré látky. Ovšem kofein je i v kávě, že ano. A opět je pravda, že energy drinky se dnes prodají každému, opět jsem byl několikrát svědkem toho, že koupit energetický drink si může víceméně každý. Důkazem budiž moji spolužáci, kteří je běžně ve škole konzumují, ba co víc, nabízí je i jedna paní, co u nás prodává svačiny. Ale o tom tu psát nemusím, určitě to máš ve třídě podobné.

Nejsmutnější na tom je to, že energy drinky jsou určitě více nezdravé než nealkoholické pivo. To je daleko lepší alternativa. Zatímco nezdravé energy drinky a přeslazené nápoje typu Coca cola se prodají každému, s nealko pivem a sládkovou limonádou máš do 18 útrum...

luke237
hodnocení

0x
Asi nezbyde nic jineho, nez se obratit na zakon (359/2005) :) :
  • §12, odst.1, pism.a: "Zakazuje se prodávat nebo podávat alkoholické nápoje osobám mladším 18 let"
  • §2, pism.k: "Pro účely tohoto zákona se rozumí alkoholickým nápojem lihovina, víno a pivo; alkoholickým nápojem se rozumí též nápoj, který není uveden ve větě první, pokud obsahuje více než 0,5 objemového procenta alkoholu"

Tedy zaverem: Pivo se nesmi prodavat osobam mladsim 18 let nehlede na to, jake mnozstvi alkoholu obsahuje nebo neobsahuje. Pivo je zakazano jako takove, bez ohledu na obsah alkoholu.

Tolik zakon.

luke237
Mam tam preklep t v tom cisle zakona. Spravne ma byt 379/2005

blaster3d
hodnocení

0x
sládkovou limonádu ti prodaj i pod 18 ale nealko asi ne ☺

any*
hodnocení

0x
Ne je mi 13 a nealko birell mi neprodaly
Ptali se jestli mám 18. Já že ne a oni že je to pivo jako pivo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]