Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo je vegetarián?

Od: jethro® odpovědí: 12 změna:

U lidí, kteří se dobrovolně rozhodnou nejíst maso, je to vcelku jasné. Ale lze onačit za vegetariána člověka, který by sice rád jedl maso, ale nemůže

a) ze zdravotních důvodů

b) protože maso pro něj není z nějakého důvodu dostupné (ekonomicky, nábožensky nebo proto, že je se stravováním odkázaný na někoho, kdo mu maso nevaří)

Doplňující dotaz: Jak dlouho musí člověk nejíst maso, aby byl označovaný za vegetariána? Několikadenní bezmasý půst ještě není vegetariánství, na druhou stranu může být někdo nazýván vegetariánem, pokud se k tomu rozhodl před půlhodinou? Včera? Před měsícem?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

No jestliže člověk nejí žádné maso ze zdravotních důvodů, tak ano, to je vegetarián. Takoví ti, co se rozhodli včera a dneska si tedy ten řízek nedají, tak to asi nejsou vegetariáni.

Já byl absolutní vegetarián včera večer. K večeři jsem měl bramborák (bez uzeniny) *smich*

doplněno 10.01.13 09:28:

dneska se už těším na svíčkovou.

hodnocení

0x

Vegetarianstvi je způsob přijímání potravy, kdy jsou vynechány živočišné produkty a je jedno, zdali je to z ekonomickych, zdravotnich, kulturnich, nabozenskych, ci jinych duvodu.

Když budete chtít pít alkohol, ale nebudete ze zdravotních důvodů moci, nebo na něj nebudete mít, či budete žít někde, kde se nevyrábí, tak jste prostě abstinent ...

Takže za mne A) ano B) ano

doplnujici dotaz: si sam odpovezte, kdyz prestanete dneska pit alkohol, za jak dlouho se budete nazyvat abstinentem ...

doplněno 10.01.13 09:06:

Asi je to na osobním pocitu. Někdo řekne hrdě, že je "nekuřák" uz 1.ledna díky svému novoročnímu předsevzetí, někdo jen řekne "přestal jsem kouřit" a někdo řekne, nekouřím den ...

hodnocení

No, já bych člověka, který má alkohol rád, vyhledává ho, ale z nějakých objektivních důvodů se k němu nemůže dostat, nepojmenoval jako abstinenta. Dočasně abstinující, to ano, ale abstinent asi ne. Ale asi jenom planě slovíčkařím...

Je to o slovickareni, kdyz totiz pujdeme do hloubky, tak abstinent je od slova abstinence...coz je zdrzet se neceho... kdyz mate jit k lekari, je vam doporuceno abstinovat, cili ikdyz se v pondeli vylejete jak vaza, ale protoze ve stredu jdete k doktorovi, tak jste v utery doma, tak jste podle me v utery abstinent .-)

martinaa*

Vegetariánství je přesvědčení. A že na maso nemám peníze, takže ho tento měsíc nebudu jíst, nemá s přesvědčením nic společného:)

doplněno 18.01.13 12:47:

Pravý vegetarián nejí maso z přesvědčení, stejně jako pravý abstinent také nepije alkohol z přesvědčení. Zybtek faktorů, peníze apod., je jen "vegetarián" z donucení, což s oním pravým vegetariánstvím, které je v hlavě, nemá co dělat. Kdybych neměla peníze na alkohol, ale měla bych a něj chuť a těšila se, až ušetřím pár kortun a koupím si panáka, také bych nebyla abstinent. Stějně tak, pokud někdo nemá peníze a dá si maso dvakrát za rok, není vegetarián.

Nehádám se, ale i toto patřilo k oboru, který jsem studovala.;)

doplněno 18.01.13 12:48:

Jinak u léčených alkoholiků máte v záznamech napsáno "abstinující alkoholik".

Ja bych jen tu vetu opravil na "vegetarianstvi Z presvedceni" nebot i to je dalsi z DUVODU vegetarianstvi. Kdyz nebudete mit mesic penize na maso a nebudete ho jist, tak budete mesic vegetarianem. Abstinenci byste taky zaradila do presvedceni? A co takovy alkoholik, ktery se leci a nesmi pozrit alkohol? Dle mne je to v tu chvili nemocny clovek (alkoholik) - toho casu abstinujici (abstinent). A to si piste, ze na alkohol ma jak penize, tak i chut. S presvedcenim to v tu chvili nema co delat. Nepije? - > abstinent. Neji maso -> vegetarian. Tot muj nazor podepreny prectenim nekolika odbornych clanku. Jinak abychom se nepohadali, zkuste zapatrat na internetu a dohledat si, co je vegetarianstvi a kam az saha a jaka je jeho presna definice.

hodnocení

0x

Já osobně mám na to názor takový, že člověk je vegetariánem z přesvědčení, jde tedy o jakousi životní filozofii.

Z toho vyplývá, že člověk, který se nazývá vegetariánem, tak nečiní z důvodů A nebo B.

Pokud budu masožrovac a mít neskutečnou chuť na štavnatý steak a přesto mi žaludek nebo chudoba nedovolí jeho pozření, nebudu se přeci nazývat vegetaránem.

Ale je to jen můj názor, cítím to tak.

hodnocení

0x

Mi roky lékaři psali: Nekouřící kuřák. :D Členu AA (Anonymních alkoholiků) píšou: Abstinující alkoholik. :D Vegetariánem proti své vůli (původním povoláním masožravec)?:D

hodnocení

0x

Někde jsem četl, že slovo vegetarián v pravěku znamenalo v překladu "špatný lovec"...

K pravdě to má asi hodně blízko:)

danvel
hodnocení

0x

Ja jsem vegetarián asi cca 5 let. A je to proto, že maso mě prostě přesalo chutnat. Je to zvláštní, ale je to tak. A co vy vegetariáni, vařite si? Nebo jak to máte se stravou. Ja si občas doma něco ukuchtim, na obědy si nechávám z jedné oblíbené veget. restaurace vozit jídlo do práce, a večer si něco udělam a nebo občas někam zajdu.

hodnocení

0x

Označení vegetarirán, pochází od slova vegetace - všechno, co je rostliného původu, ne živočišného. A myslím si, že nezáleží na tom, jestli se člověk rozhodl před púl hodinou, nebo pěti minutami. Důležité je, jestli se opravdu rozhodl a od té doby vyloučí ze svého jídelníčku vše, co není rostliného původu. Znám dva lidi kolem sebe. Nejedí maso, ani ryby, prostě nic co se musí zabít. Důvod jejich rozhodnutí znám, je to lítost se zvířaty.

Dnes je chápu a obdivuji se jim, i když jsem si z nich před lety dělala hloupou srandu a podotýkala, že ta mrkev, kterou rveme z půdy, tak třeba také řve a brečí, jenomže pro nás je její naříkání neslyšné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]