Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký si vybrat cizí jazyk?

Od: jake377* odpovědí: 16 změna:

Zdravím, chtěl bych se učit nějaký cizí jazyk jako mimoškolní aktivitu.

Vím, že bych se chtěl učit buď rusky nebo španělsky. S jazyky problém nemám, jen

nevím, s jakým jazykem bych nalezl v budoucnu lepší uplatnění.

Španělsky se dneska učí každý, ale zase počet španělsky mluvících zemí je mnohem vyšší.

Naproti tomu, dneska se z mé generace málokdo učí rusky, takže je to větší vzácnost než ta španělština.

Jaký máte na to názor vy? Jaký jazyk má podle vás větší uplatnění a budoucnost?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Čínština... :-D

Pokud bych si já měl vybrat mezi ruštinou a španělštinou, pak je jednoznačným vítězem španělština - nemám k Rusku a tím i ruštině ani v nejmenším kladný vztah... ;)

luke237
"Cinstina" neexistuje. Jestli uz se ucit "cinsky", tak mandarinstinu, coz je jazyk, ktery se snazi v Cine prosadit jako oficialni a univerzalni jazyk pro domluvu vsech etnickych skupin zijicih v Cine. Neco jako rustina pro Sovetsky svaz.
naihonn*

Inu, to je špatná formulace. Správná formulace je, že je víc čínštin, z nichž ovšem nejběžnější nebo řekněme nejpoužívanější je mandarínština, méně častější pak kantonština atd. Stejně jako bychom řekli například, že je víc norštin, převážně tedy dvě, bokmål a nynorsk. A tak podobně. Stejně tak je samozřejmě i víc angličtin.

*frajer*

I když, teď jsem se dočetl, že počeštění anglického názvu na mandarínštinu je nesmysl a že správně by se mělo říkat česky standardní nebo severní čínština, nebo jen čínština. Ono i v angličtině to asi platí. Jo, člověk se pořád učí. Ať žije internet.

luke237
Ono je hlavne dulezite, ze mandarinstina (severni cinstina) a kantonstina (jizni cinstina) jsou vzajemne nesrozumitelne. A to pry naprosto (asi jako cestina a nemcina).

luke237
hodnocení

0x
Rusko je sice velky trh a moc mladych lidi rusky nemluvi, ale osobne necekam, ze by se Rusko v pristich desetiletich ekonomicky nejak vzkrisilo.
Navic je rustina relativne dost podobna cestine, takze jestli ti jazyky nedelaji problem, tak se ji v nejhorsim pripade budes schopny rychle doucit, kdybys ji nahodou potreboval.
Osobne bych tomu venoval tak 3 mesice. Naucit se zaklady, dostat to do ucha, naucit se plynne cist a psat azbuku a pak bych se vrhnul na tu spanelstinu.
Predpokladam, ze uz anglicky a nemecky umis.
jake377*
hodnocení

No mluvím Anglicky, Německy a Japonsky... samozřejmě taky i Slovensky :)

Nejsem si jistý, pokud by ty tři měíce k něčemu byly - na takovýchto "kroužcích" se učí ze začátku písmo a základní věty

typu Jmenuji se tak a tak a je mi tolik a tolik let. Osobně bych nejraději volil italštinu, protože mám velmi dobrý vztah s Itálií, ale pravděpodobě bych ji využil pouze tak, že bych se do Itálie přestěhoval.

Každopádně se čínsky učit nechci - nejen, že by se mi to dost pletlo s Japonštinou, ve které jsem velmi lehce pokročilý, ale chtěl bych se učit nějaký evropský jazyk.

Má matka je v práci jedna z mála, kdo mluví rusky a dost se jí to vyplatí. To je taky důvod, proč chce, abych uměl rusky.

A ta španělština se mi taky líbí, ale jak říkám, lidi v mém věku se učí buď německy, nebo španělsky (pak i francouzsky, ale hlavně tyto dva jazyky). Krom toho, alespoň co já vím, španělština taky neexistuje, ve Španělsku se mluví hlavně kastilsky, jen lidi se tomuto jazyku naučili říkat španělština.

Jinak díky za vaše příspěvky, moc si jich cením... díky :)

luke237

Spanelstina nebo italstina jsou velmi podobne jazyky stejne narocnosti (oba se vyvinuly z latiny). Spanelstina ma mnohem vetsi mezinarodni dopad. Z tech dvou bych volil spanelstinu.

Spisovna spanelstina je na tom uplne stejne jako spisovna anglictina nebo spisovna cestina - je to spise umely jazyk, kterym bezne mluvi minimum lidi, ale kazdy mu rozumi a kdyz chce a da si pozor, tak take spisovne mohou mluvit. Jestli tedy nenarazis na zaryte Katalance, Basky nebo nevzdelane americke indiany, tak se se spisovnou spanelstinou domluvis vsude.

S tou rustinou jsem to myslel spise tak, ze si to vezmes jako samouk a ty 3 mesice tomu venujes. Jak jsem psal, je dulezite naucit se cyrilici/azbuku, coz je jedno ze dvou pisem ("abeced"), kterym Slovane pisi, takze je dulezita i z tohoto duvodu. Nauc se to plynne tak, aby jsi dokazal cist a psat libovolny text, i kdyz mu nebudes rozumet (stejne jako kdyby jsi treba prepisoval v latince to, co ti rekne Arab - taky tomu nerozumis, ale zapsat a precist zpatky to umis, protoze pismenka latinky umis psat a cist). Pak se nauc zakladni vety, aby jsi pochopil, jak se rustina lisi od cestiny (jako napr. ze rustina treba nepouziva "ja mam", ale "u me je" nebo typicke koncovky a pady pro urcita vyjadreni), az ti to nakonec bude znit jako tezke nareci cestiny, lehce si projed stredne pokrocilejsi gramatiku a hlavne poslouchej nejake ruske stanice na internetu nebo ruskou televizi na satelitu, proste dostan do ucha ten zvuk a intonaci. Jako Slovanovi (navic jeste z uchem a citem pro jazyky) ti to nebude delat zadny problem. Jestli nekdy budes potrebovat rustinu vice, tak tomu ten cas na nauceni odbornejsich vyrazu nebo psani formalni obchodni korespondence muzes venovat. Jinak bys to do te doby stejne zapomnel.

luksa*
hodnocení

0x

Zrovna jsem Vám chtěl nabídnout tu Japonštinu, kterou jsem se taky učil rok (jako nepovinný předmět na škole), stejně tak i Španělštinu(tu jsem měl hlavní), kterou rozhodně doporučuju. Je jednoduchá a rychle se učí. Gramatiku jsem měl v malíku *smich*. Bohužel jsem oba předměty přerušit, protože jsem přestoupil na jinou střední. Ale pokud nevíte, tak Španělština je na 1. místě nebo bych ještě přemýšlel nad Francouzštinou, která je sice těžká, ale podle toho, co píšete, byste jí jistě hravě zvládl ;)

jake377*
hodnocení

No Španělština je lehká, ale to je ruština taky (obzvlášť, když je to slovanský jazyk)... francouzština se mi nelíbí a francouzsky mluvícím lidem se vyhýbám velkým obloukem. Nelíbí se mi ani ta řeč a ani ten přízvuk :)

Nakonec si asi vezmu tu Španělštinu... fakt je to že se jí dneska učí každý, ale to na druhou stranu angičtinu taky.

Jinak japonsky se učím druhým rokem a ještě mne baví, bohužel, na škole ji nevyučují, takže to mám jako mimoškolní aktivitu.

Takže...Gracias Amigo ;)

naihonn*
hodnocení

0x

Z těchto dvou bych si vybral španělštinu určitě. Ruština už to moc nevytrhne, co se významnosti týká. Pro dost dobré uplatnění má myslím pro nás před mandarínštinou ještě o kus navrch němčina. Asi i proto jsem se ji nedávno začal učit.

Za nás se tvrdilo že kdo sí k angličtině přibere španělštinu tak se domluví na víc jak 60% zeměkoule ale u nás se v pracovních inzerátech nejvíc žádá němčina. Takže jestli máte pokrytou angličtinu a němčinu bude základ nějakého rétorománského jazyka určitě prospěšnější než ta japonština.
luke237
S anglictinou a spanelstinou se sice clovek muze dorozumet na 60% zemekoule, ale tohle je stredni Evropa a tady proste vladne nemcina. Uz snad 1000 let, takze o zadnou novinku rozhodne nejde :)

naihonn*

Taky jde o to, že v Evropě má už dlouhodobě Německo největší ekonomickou sílu. Taky proto teď chudáci musí platit dluhy většiny ostatních větších členů Evropské unie. *smich*

luke237
Dluhy ostatnich clenu EU Nemecko neplati. Plati dluhy (resp. poskytuje velkou cast podilu pujcky, kterou ted ale z velke casti bude muset odepsat) jinym clenum eurozony (tj. EU zemim, pouzivajicich euro).
Na druhou stranu prispivaji velkym dilem na evropske dotace, ktere cerpa z rozpoctu EU i treba CR. Co se tady s temi penezmi pak deje, vime vsichni moc dobre. Par lidi na tom velmi zbohatlo.
naihonn*

Napsal jsem dluhy většiny ostatních větších členů. A z větších členů nejsou v eurozóně jen 3, Spojené království, Dánsko a Švédsko. Ale i pro celek by to platilo, ta většina, protože v eurozóně je 17 zemí z 27.

buss
hodnocení

0x

Angličtina, němčina, ruština, čínština a tam bych pak doporučoval vyjet a dělat tam zástupce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]