Nejste přihlášen/a.
Potřebuji poradit,jsem z toho zoufalý. Mám ADHD a sociální fobii. Moje ADHD se mi ve škole neprojevuje,protože mi ho tlumí sociální fobie. Teď chodím k psychologovi kvůi své sociální fobii. Byl jsem už u něho třikrát a ještě jsem mu o ADHD neřekl. Řešíme jenom sociální fobii. ADHD mám diagnostikované,sociální fobii nemám diagnostikovanou,ale psycholog zatím neprojevoval žádné pochybnosti o tom,že bych neměl SF. Kdesi jsem četl článek o ADHD a tam bylo napsané,že mezi jeho symptomy patří někdy mimo jiné i lehká sociální fobie. Teď opravdu nevím co dál. Vůbec si nejsem jistý tím jestli mám sociální fobii. Pořád přemýšlím o tom,jestli netrpím jenom ADHD. Pořád přemýšlím o tom jestli mám SF nebo ne. Něco v hlavě mi říká,že ano a něco mi v hlavě říká,že ne. Taky jsem občas i rád,že mám sociální fobii. Vůbec nevím proč. Na jednu stranu se ji chci zbavit a na druhou zase ne. Asi mi chybí motivace k tomu,abych se jí zbavil. Byl bych nesmírně vděčný tomu,kdo by mi tady do názorů napsal něco,co by mě motivovalo k tomu,abych se SF zbavil. Zkoušel jsem se sám namotivovat,ale moc to nepomohlo. Pořád mám něco v mé hlavě,co je rádo,že mám SF. Nevím jak se toho zbavit. Já se chci SF zbavit,ale pořád v té mojí debilní hlavě je něco spokojené s tím,že mám SF. Někdy i pochybuji o tom jestli ji mám. A pokud dojdu po chvilce přemýšlení k tomu,že ji mám,tak jsem šťastný. Je to neuvěřitelné,ale je t tak. Nechápu proč to tak cítím. Chci se toho pocitu radosti,že mám SF zbavit. Myslel jsem si,že pokud zajdu k psychologovi,že už tento pocit nebudu mít,ale domníval jsem se špatně. Ten pocit je tady stále. Už mě to fakt se*e. Asi mi chybí ta motivace nebo já nevím. Jsem divný člověk. Nevím co s tím. Prosím pomoc.
Já se v tom tedy nevyznám, ale možná jsi do jisté míry rád, že ti ta SF tlumí ADHD. Takže je sice nepříjemná, ale vlastně užitečná. Mít fóbii nechce nikdo, proto by ses jí rád zbavil. Jenže když nebude SF, bude (podle tvých slov) silnější ADHD. Tady by mohla být, podle mne, příčina toho rozporu.
Takže vlastně nejsi ani tak moc divný, docela si uvědomuješ, co se s tebou děje, a jen bys rád nalezl jakési optimum (když už se nelze obojího zbavit).
Základem je nečíst články o příznacích nemocí. Potom se začneš pozorovat, hledat na sobě vyčtené příznaky a dojdeš k mylnému přesvědčení, že danou poruchou trpíš.
Podle mě žádnou poruchou netrpíš, jen se snažíš okolí i sebe přesvědčit že ano, abys měl na co svádět svoje problémy. Pokud bys skutečně měl ADHD, těžko bys dokázal napsat tento dotaz tak jak jsi ho napsal. Řekl bych, že pouze trpíš klasickými projevy způsobenými zamořením organizmu nevhodnými látkami - viz wikipedie: nadměrné užívání cukru, přídatných látek (zejména brilantních barviv, jako např. tartrazin (E 102) nebo chinolinová žluť (E 104) "může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí", nadměrné sledování televize.
Máš dvě možnosti jak dál:
Můžeš se dál utvrzovat v tom, že máš psychické poruchy, hledat si stále nové, otravovat psychiatry. Začnou do Tebe cpát psychofarmaka, potom Tě třeba i budou občas zavírat do blázince. Zbaví Tě svéprávnosti, dají Ti invalidní důchod. Všichni se Ti budou po zbytek života vyhýbat, protože nebudou mít žádný důvod bavit se s bláznem, který se dokáže zabývat jen sám sebou a na nic jiného nedokáže myslet. Tato cesta je velmi jednoduchá, pokud jsi slaboch, zvolíš si ji.
Nebo se prostě vzpamatuješ a uvědomíš si, co od života chceš. Přestaneš hledat výmuvy a nemoci. Přestaneš se zabývat sám sebou, začneš se zajímat o svoje okolí. Budeš se znažit být svému okolí prospěšný, aby měli Tvoji vrstevníci důvod se s Tebou bavit a vyhledávat Tě. Pokud máš problém s kontaktem s vrstevníky, přihlas se do nějakého kolektivního sportu, třeba do karate a pravidelně tam choď. Když Ti něco nejde, nesmíš se vzdát, naopak se tomu musíš věnovat s maximálním úsilím. Když na sobě začneš soustavně pracovat, dokážeš cokoliv. Začneš se líp cítit, získáš sebedůvěru a nebudeš mít s komunikací s okolím problém. Upozorňuji, že toto je složitější cesta, která chce celého chlapa. Žádná střední cesta neexistuje. Takže si vyber co nejrychleji.
ADHD mám diagnostikované už hned po narození. Mám na to papír. Nemám asi všechny příznaky ADHD,svoje pocity dokážu dobře vyjádřit,empatie mi myslím taky nechybí,ale základní projevy mám jako je porucha pozornosti a hyperaktivita. Vůbec to nemůžeš poznat podle toho,co jsem tady napsal. Zkusím se vydat tou první cestou,pro tebe zjevně tou horší. Já si ale nemyslím,že je horší. Sám bych to asi nezvládl,na to nemám. Ale děkuji za názor,ještě o tom popřemýšlím.
Bohužel diagnoza ADHD sebou přináší ve značné míře i výskyt duševních onemocnění.Časté jsou deprese nebo úzkostné poruchy nebo i některé poruchy osobnosti.V časná léčba ADHD může výskyt těchto poruch snížit. Vůbec se nemusíš dát toho ,že když ti někdo vyléčí fobii tak ti vypukne ADHD ve větší míře - není to pravda fobie je projev ADHD např. u tebe u každého člověka je to jinak ,,říká se tomu komorbidita ...je spousta knih o ADHD ,ale chce to psychiatra a léky
Problém je teďka v tom,že psycholog neví,že mám ADHD. Já se mu to ale bojím říct. Mám strach,že mě bude kritizovat,protože mu to říkám pozdě. K psychiatrovi nechci jít,nýbrž o žádné léky nestojím.
Mladý muži, ADHD se dá úplně normálně léčit léky, na psychologa se vyprdněte, ten je vám k ničemu. ADHD patří do rukou psychiatra, kterému když povíte o svých problémech, vám nasadí příslušnou léčbu. A v čem se vám ta sociální fobie projevuje? Mně to spíš přijde, že trpíte neodbytnými myšlenkami, to se taky dá léčit. Jako nejste jediný, kdo na tom je, tak jak vy. A jestli nechcete, abyste se v těch myšlenkách utápěl stále více a více, protože tomu tak asi nejspíš bude, tak opravdu navštivte lékaře duše - psychiatra. Určitě by vám dokázal ulevit, minimálně v tom, že byste se zbavil těch protivných myšlenek na sociální fobii. A i kdybyste ji měl, tak i s tím je třeba se nějak poprat, protože jinak bude váš život jen samý boj se sebou samým, bude vás to obtěžovat a budete na to čím dál tím víc myslet. A motivace vám asi nechybí, spíš jde o to, že vy sám si nedokážete pomoci.
Jasne v poho se to da lecit, kdo me ale vysvetli proc na to v USA davaj invalidku? V zemi ktera je spis kapitalisticka a lidem tam nedavaj zadarmo vse. A ADHD se da poznat, uz taky proto ze clovek strida vecne zamestnani, treba ho i dana prace nejak bavi, chtel by ji delat, snazi se to naucit ale propusti ho po mesici. Dela chyby, nechce je i delat ale psychika mu to nedovoli. Medikace ma i hodne vedlejsi ucinky, takze fajn bude brat prasky ale zas treba do prace pro zmenu nedojde vubec. Jak prasky vysadi ma to znova! To i rekla psycholozka, to je votom ze musi do konce zivota brat pak prasky.
Jiste ze muze clovek trpet treba lehce socialni fobii a to i kdyz je to da se rict extrovert, komunikativni. Proto ze mu vostatni lidi prilis nerozumi, me se to stava. Treba v praci napisete vetu kolegovi a napise ze ji nechape. Napisete nekde do fora a reknou... "muzes prosimte psat normalne, vetu jsem musel precist 4x". Podobne u komunikace, nekdy ok a jindy ten clovek neco rika, vysvetluje a ted vidite jaxe kolektiv zarazi... a dotycnej/na rekne "ja mu vubec nerozumim".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.