Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teploměr rozbitý neznámo jak dlouho vs rtuť

Od: allis odpovědí: 10 změna:

Ahoj. Mám dotaz a možná i problém, nevím jak velký. Našli jsme v prachu za stolem rozbitý rtuťový teploměr nezvykle velkého rozměru (asi na vaření či zavařování?). Co je horší, nevíme, jestli se rozbil tam, kde jsme ho našli (ložnice!), nebo ještě předtím (můj přítel si zřejmě neuvědomil rizika s ním spojená a dost ho nezkoumal, každopádně za stolem byl jen teploměr, ne střepy). Takže jsou dvě možnosti. Buď se rozbil zhruba před rokem v ložnici, nebo před třemi v obýváku. A teď ta slibovaná otázka. Máme se něčeho obávat? Je nějaký doporučený postup co dělat při takovém odhalení? Internet je plný popsaných příznaků při chronické otravě, ale jsou to celkem běžné symptomy čehokoli dalšího.. stejně tak je možné, že jsme rtuť prostě vyvětrali. Každopádně budu klidnější, když si mojí lehce hypochondrickou story přečtě nějaký rtuťový expert. Děkuju

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Víte jistě, že byl rtuťový?

allis
hodnocení

Ano, na milion procent byl rtuťový.

hodnocení

0x

Já bych to neřešila.Kdysi jsme v nemocnicích používali pouze rtuťové teploměry a pacienti téměř každý den nějaký rozbili.Kolikrát jsme rtuť nacházeli ještě na druhé směně.

cuca*
hodnocení

0x

Taky bach to neresila.pokud se vam kolem nepovaluji "kulicky"rtuti, tak jste to opravdu rozbili uz davno.rtut se casem vypari.no a podle me to na otravu nebude...to byste zde musela psat, ze jste ten teplomer prave rozbila a teprve se to pokousite uklidit, to by bylo teoreticky zdravi ohrozujici...

pb®
hodnocení

0x
Kovová rtuť vůbec není tak nebezpečn
á, jak se nás snaží reportéři přesvědčit. I kdyby jí člověk snědl, bude mít maximálně průjem. Nebezpečné jsou páry rtuti a rtuť organicky vázaná. Když se rozbije teploměr, je dobré rtuť nahnat do skleničky a zalít vodou. Takhle se dá bezpečně skladovat. Ve starých chemických provozech, kde se dělalo s polarografií, je běžně dost rtuti zapadané ve spárách parket a kolikrát slyšítě o otravě? p
Přitom lidé v takových místnostech pracují roky.
allis
hodnocení

Ano, perorální indikace není zdaleko tak nebezpečná, jako výpary rtuťi, proto mě zajímají ty výpary.

lidus*
hodnocení

0x

Snad mě tu neukamenujete ale nezlobte se, věda se děla tak trochu z ho..a, jako děcka jsme z rtuťových teploměrů úmyslně vytloukly rtut a dost dlouho ty kuličky honily klacíkem po zemi a sledovaly jak se spojí, rozpojí, rtuť nosily ve skleněné lahvičce... nikdo neumřel. Vás děsí rtuť a co prach, roztoči, při vaši intenzitě důkladného úklidu i jiná havěť. Už tu byl jeden dotaz, tazatel na úklid rtuti z teploměru povolal Hasičský záchranný sbor, můžete to zkusit také.

allis
hodnocení

Nojo, těhle takeiteasy příběhů z dětství je plný internet. Ono je to ale fakt něco jiného si pár dní hrát se rtutí, nebo její výpary pravidelně leta vdechovat. Snažila jsem se odpovědět na článek paní uklízečky nahoře, ale admin příspěvek nejspíš vymazal z pochopitelných důvodů. Takže to napíšu sem vám. Není to můj domov, abych tu zastávala roli generální uklízečky. Díky za snahu a mějte a mejte se hezky.

hodnocení

0x

Můžete zkusit sehnat sirný květ nebo aspoň nadrtit síru na prášek a pokud máte pozezření na nějakou spáru v podlaze, nasypat ho tam (pro klid duše).

Jinak se při pokojové teplotě nemusíte ničeho bát.

allis
hodnocení

Děkuju za nápad, jenže já ani nevim, kde jí mám hledat. Kvůli podezření bych musela vysypat sírou celý dům.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]