Nejste přihlášen/a.
Ahoj vsichni.. Jak jiste vite, pujde nam nahoru DPH. To znamena zdrazovani! Vlada neusetri? Ne - prave naopak. Lide se postaraji o to, aby zisky statu sli timto padem dolu - zas nekde uberou a budou vic setrit.. Nuzky se rozevrou vic, protoze chudi budou setrit vic a bohati budou na tom zas lip.. Nechci tady ale polemizovat na tema o nelogickem hospodareni tohoto nasho "demokratickeho" statu, pojdme se ale inspirovat, jak a kde usetrit.. Ja se s tim ale nehodlam smirit a jak obvykle, kdyz dochazi ke zdrazovani, setrim vic. Ubiram na svych narocich a nedam, tak jako stat neda mne nic zdarma, nedam mu ani ja... Snad jenom na zachode vracim statu co mne dal ... Ale vazne..
Nehodlam dat za krabicku cigaret 80,- Kc ... prestal jsem kourit - nadobro. Za pivo take nedam 25,- Kc ... prestal jsem pit alkohol - nadobro. Elektrina zdrazuje, poustim si doma spotrebice, ktere nezbytne musim. Stand-by mod? U mne doma temer neexistuje - vypinam vse "natvrdo".. Kdyz chci do posilovny, uz nejedu do posilovny, kde stoji vlezne 75,- Kc, ale jdu do jine - levnejsi. Manzelka mne zabali svacinku do alobalu a vlozi do igelitoveho pytliku.. Dnes jsem se rozhodl, ze nebudu alobal hned vyhazovat i s pytlickem... slozim, vemu dom a svacinka bude zabalena do toho alobalu a pytliku zas.. (pomuzi tim sobe - zas nekde usetrim a prirode nakonec take) Jezdival sjem v prumeru za 6,5 litru nafty na 100km. Minuly rok jsem zpomalil a jezdil za 5,6 litru. Dnes premyslim, ze budu asi jezdit za 4,9 litru. Umim jezdit i tak (vyzkouseno)... Rekord mam 3,7 (snecim tempem - na dalnici 90 - 100 km/h), ale to zas uberu az zas podrazi.. hehehe Jezdit autem bohuzel musim, ( 55 tisic za rok udelam ) a ze budu zpomalovat provoz na to kaslu.. Ja si to platim a kazdy me muze vite co ..?
Otazka je: Kde setrite treba vy? Inspirujme se navzajem
Nikde a strašně mi to vadí, ale co s tím? Myslím, že ušetřit se dá na opravdu hodně věcech, ale musí se chtít.
My třeba máme topení na plyn a obývám polovinu rodinného domu, druhá je volná a jelikož máme velký krb, topíme si zatím dřevem které jsme si navozili zadarmo z lesů, topit budeme muset topením až přijdou velké mrazy aby nám voda neroztrhala topení.
Vytápění plynem přes zimu nás stojí kolem 5 - 6 tisíc měsíčně takže jsem ráda, že aspoň do listopadu máme klid no a praskající dřevo, to je krááása.
Bohužel jinak moc teď šetřit neumím, ale když jsme měli hluboko do kapsy, dělala jsem takové jídelníčky, že jsem uvařila pro 2 lidy i za 80 kč denně.
Dá se vše, ale musí člověk chtít. Průser je u těch, kteří už takto nemají z čeho.
Nepít, nejíst či jenom maličko na udržení života, nekouřit, nejezdit, posilovna v přírodě, pěšky (naši předci i do Vídně chodili), kolo, vyhodit mobil (kdysik nebyl, ani rádio, TV ... a žili jsme) bydlet v maringotce, bunkru, odpojit od elektriky... , nepoužívat nic z placených energií. Vrátit se o 100 let a více zpět. Tak jak jakýsi spolek v USA, nic moderního. Nakonec jsou i nu nás tací. Umět si odřeknout "civilizaci". Zpět k přírodě, splynout s ní.
doplněno 19.10.11 15:56:a ze budu zpomalovat provoz na to kaslu.. Ja si to platim a kazdy me muze vite co ..?
Ano, mohou, je to přestupek...
My hodně ušetříme na plynu. Máme vytápění domu na plyn ale teď jsme začali topit v krbu a spotřeba jde dolů. Dál jsme snížili teplotu na kotli a ta už neohřívá na 100, protože tak teplou vodu stejně nepoužíjeme ale jen na 70 třeba a tak ten kotel netopí tak často a dlouho. Dál šetříme na vodě, dřív jsme se rozmazleně koupali dnes už jen sprcha a to jde taky spotřeba dolů. Pak stejně jako vy vypínáme spotřebiče na tvrdo. Pak taky na cestovném. Měli jsme dvě auta já i přítel a teď jsme jedno prodali (taky proto že už bylo ve špatném stavu) a já jezdím busem do práce. Třeba přítel jezdí na 5 do práce a to žádný bus nejede, taky musí autem. Já až na 8 a to už busy jezdí tak proč ne? A jak ty tak taky šetříme na svačinách, akorát jsem koupila takové plastové krabičky a tudíž nepotřebujeme ani sáček ani alobal a přítel si v práci vytáhne svačinku jako prvňáček v krabičce, ale víte lidičky jaká je to zase výhoda že se sváča nerozmačká :D jinak nekouříme, nepijeme, do fitka vyjímečně, protože máme dva psy a procházka je fitko jak dělané
nebo já osobně cvičím doma. A ještě jednou šetříme na jídle, na obědy chodíme ale třeba snídaně svačiny a večeře se snažíme plánovat a podle toho nakoupíme jen to, co je opravdu třeba. A hlavně chodíme nakupovat najedení
to udělá taktéž hodně. A jinak se snažíme rozmyslet si jestli to co si chceme koupit opravdu potřebujeme. Jasně někdy si člověk chce udělat radost ale teď už si rozmyslím jestli opravdu potřebuju tu novou kabelku když mám doma 3 které stále "drží"
To je dobře, že si zde poradíme, jak ušetřit. My v přízemním RD 3+1 topíme plynem, v každé místnosti "Gamat" a v jedné Mora do komína bez termostatu. Takže nejvíce se zdržujeme v místnosti s "mora" /TV + PC/ a zároveň pouštíme teplo do ložnice, popř. do chodbičky. V ložnici netopíme nikdy, ani když jsou mrazy. V kuchyni a vedlejším pokoji mám v zimě přes noc term. na 2. Pokud se zdržujeme v kuchyni, že vařím na plyn. spor., tak topíme na 5-6 a pak jen na 2. V koupelně je žebřík na el. a bojler na el. na 60 st. /80l/ a máme sprch. kout. Zaplatím 16 tis ročně za plyn a ještě nám vrací, el. je akorát /platím ročně také 16 tis/ a to používám sušičku. Včera jsem vařila plněné paprikové lusky 8 ks z půl kila mletého, měli jsme oběd i večeři a dnes taky tak, k tomu knedlík. Maximálně za 100,- Kč osm porcí. Polévku vařím, jak říkám z odcintků /všechny odřezky od všech druhů masa/, až je jich větší pěst, dám vařit na polévku k tomu bujón a zeleninu. Zeleninu pak nastrouhám na struhadle a odcintky oberu do polévky a zavařím nudle a je silný vývar. Maso povětšinou upravuji na kostičky. Je to rychleji hotové, nemusíme ukusovat ani ukrajovat a pro oko je toho na talíři víc. Jinak zavářím ovoce ze zahrádky, aby byl v zimě kompot a vitamíny. Tak jsem toho napsala asi hodně ke čtení. Kdo chce tak to přelouská, snad jsem poradila. - stařenka
doplněno 19.10.11 16:10:Ani mně nenapadlo psát, že nekouříme /to je samozřejmost/, já jsem naprostý abstinent /na alkohol mám alergii/, autem jedeme na nákup /neslouží nohy/ a na výlety.
doplněno 19.10.11 16:14:Mám to na pokračování. Manžel okolo RD všechno udělá, sami si doma vymalujeme a dokonce jsem pokládala na dvorku i dlažbu a manžel spároval. Vše nám trvá déle, ale máme zase z naší snahy radost.
chlamko,ty si ale s tím šetřením myslíš,jak jsi doběhl ten systém?!Ale jsi zcela vedle!Ušetříš za elektřinu vypínáním a škudlením,ale ČEZ ti hned nato proud zdraží,protože by musel snížit zisky.Budeš šetřit chleba a rohlíky,místo tří k snídani zbaštíš jen jeden.A suchý,abys nemusel mazat máslo.Ale potravináři mají pak nižší příjmy,takže se vše zase zdraží.Doma si otočíš regulační ventil na radiátoru na 1 místo na 3,v obýváku tím pádem místo 25 stC bude jen 23.Když bude vyúčtování tepla,oznámí ti výtopna,že zisk je o 10% nižší,takže od příštího měsíce ti budou účtovat o těch 10 % za teplo více.Stejně to bude za vodné a stočné.Tam se mi zdá,proč za hovna,která posíláme do čističky,musíme také platit víc,vždyť o to víc vyrobí hnoje?
JABRAKA
Tak, tak, jak píše jabraka . Nikam to nepovede, jen to urychlí další zdražování. A co s penězma do hrobu si je nevemem
Jabraka i bmbx mate pravdu... a co ti, kteri jiz nemaji na cem setrit? A ze jich je ...
Ti musi zakonite padnout na hubu, nebo to podle tohoto modelu musi dopadnout jak v Recku.. Ti bohati, kteri na to maji tu masu chudych nezachrani a mam pocit, ze ti skudli vic nez obycejni lidi.. nebo ne?
Já mám názor, že žít se má dokud to jde a peníze ve strožoku ještě nikomu štěstí nepřinesly. Nerozhazovat zbytečně, nepůjčovat si, myslet na zadní kolečka jen přiměřeně. Než na Vánoce zbytečnost za pár tisíc, to raděj jet na pěkný výlet. Jistě, že se snažím ušetřit, nekupuji např. levné saponáty a prášky na praní, ty dražší vydrží podstatně déle, nenakupuji víc než sníme, oblečení mám čisté a je mi jedno zda má bunda 5 nebo i více let. Felda má 11 let a dokud jezdí, tak i jezdit bude. Svačinu si manžel bere 30 let z domu a věřte nebo ne on ten pytlík donese i když já nadávám a většinou ho stejně vyhodím ( dobrá věc je krabička na svačinu). Pivo vypijeme s mužem jedno k obědu o víkendu, dobré víno tak 1-2l. za měsíc no a občas slivovice domácí a taky trocha Metaxi (pravda, zde bych mohla ušetřit). Léky za které zaplatím dost, mám pouze ty co opravdu potřebuju a rozhodně je nevyhazuju. Nesvítím zbytečně, sprchujeme se ráno a večer,při čištění zubů zastavujeme vodu, splachujeme vždy-no tak zde by asi někdo řekl že zbytečně ale já si to nemyslím. Peru až mám plnou pračku. Tak a pak si v TV poslechnu, že se voda musí zdražit jelikož jí lidé spotřebují málo, že se musí zdražit plyn jelikož ho lidi mají ale topí dřevem. Tak nevím, je vůbec dobré šetřit?
Šetření je sice pěkné, ale nic to neřeší. Když budou všichni šetřit, tak nebude mít nakonec nikdo nic. Abych si zajistil stejnou životní úroveň, tak je lepší si víc vydělat. Alespoň u mě to tak funguje, ale je to pracnější a hlavně to vyžaduje si možnost výdělku hledat..
"tesyk", už jsem to slyšela, že šetřit není z čeho, je třeba víc vydělat. To je pěkné, ale co nemocný důchodce, vydělat nemůže, když chybí zdraví. Jinak to má smysl pro mladé. - stařenka
BMBX to krásně napsal, jen co je pravda...
A co se té sušičky týče.. pokud není roztáčena rotopedem je jakékoliw šetření kolem ní tak trochu luxus.. ale jistě má své důvody a opodstatnění...
Tchýně od "krkovicka" ... zajímavé.. typuji že bydlí sama.. já jen doporučím koupit dvouúrovňové splachování hajzlíku... v průměrné 4 členné rodině to ušetří obrovské koruny..
Pečeme si sami rohlíky. Náklady včetně energií cca 1kč/ks. Při spotřebě cca 50-100ks týdně, úspora cca 200-400kč měsíčně. Pečeme si loupáky(někdo tomu říká makovky). Náklady cca 1kč/ks. V krámě 5.50 za ks. Pečeme šátečky, náklady cca 1,20/ks. V krámě 6-8kč/ks. Děláme si svoji majonézu. Za náklady cca 9-10 kč uděláte nejmíň dvě skleničky majonézy za cca 40-50kč. Kvalita všeho je neporovnatelná s koupeným.
Já to zítra hodím na ulozto.cz. Ten návod na rohlíky je dost dlouhý. Z něj vychází ty ostatní recepty.
Co se týče majonézy, její výrobu jsem "obšlehl" na serveru conovehonakopci.cz. Jen takový malý poznatek a rada: všude se hovoří o tom, že musí mít vejce a olej stejnou teplotu. Tak nějak tiše se předpokládá, že pokojovou tak jako má olej doma. Nechtěli jsme být omezováni tím, že se musí výroba majonézy naplánovat a vejce včas vyndat z lednice, aby se ohřálo. Tak jsme to udělali obráceně. Strčili jsme olej do lednice. No a vida. Krásná majonéza. Lepší než z teplého. Opravdu to musí mít stejnou teplotu. Ale je jedno jakou, hi.
Ano to je ono, jak píše lui, když si člověk pochutná víc než na tom co koupí a je to levnější, tak to je úspora správným směrem
Já si myslím, že šetřit by se mělo kapičku jinak. 1) jít do obchodu jen sytý. Hladový má na všecko chuť a hodí se všecko. Sytý nakupuje jen to, co opravdu potřebuje, nehoní ho mlsný hlad. Klidně si řekne o slabého 10 deka.
2) Na schránku si dát REKLAMU NE a reklamní letáky ani nečíst. Je to vymyšlené na peněženku úžasně. Víme to všichni. Jen nám to zabude líto, že to nemůžeme mít a do obchodu nás zažene zachtivnost..
3) Nakupovat v malých, ale dražších obchodech. Tam si člověk opravdu pohlídá to, co dává do košíku. Koupí jen to nejnutnější. V super,hypermarketech má vozík, vě kterém se krčí nějaké slevněné zboží. A nakupující se rozjede, díky tomu, že má pocit, že si to vlasně může dovolit. Když to stojí tak málo. Koupí spoustu věcí, bez kterých by mohl úplně klidně žít. Hodí se všechno, když ne na dnešní večeři, tak na zítřek a vlastně záruční doba končí až bůhví kdy. A spousta číčovin za 30, 50 kč. Je to pěkné, třeba se to bude hodit! No, co říkám, číčovina!
Asi lidé na vesnici nemají na výběr, musí pro velký nákup, ale ve městě ne. Vyvenčení psa vede kolem tří sámošek a není problém bez tašky, koupit to co nutně pořebuji. Jakmile mám tašku, tak už přiberu Něco! O čem jsem přesvědčená, že fakt potřebuji. Moje maminka říkávala, že ušetřit se dá jen na jídle. V dnešní době jsme o kousek jinde, ale vpodstatě je to tak.
Tak tady to máte, a užijte si to. Snad jsem na nic nezapomněl. Případné dotazy asi tady, možná budou zajímat i ostatní.
Tohle je ve formátu DOC, pro Word. ulozto.cz/...
A tohle je formát ODT, pro Open Office: ulozto.cz/...
Ve výsledku vypadají moc lákavě, asi budou mnohem lepší než ty malinké nedopečené kusy něčeho ze sámošky. Myslím že to ale vyžaduje to správné nadšení, při představě jak se s tím hodiny mořím a pak ještě uklízím, umývám velkou mísu, vál atd, jen abych ušetřil, uf.
Jo, jsou opravdu dobré. Žádný igelit, vydrží dost dlouho čerstvé, netvrdnou, nejsou ani po třech dnech gumové. Žádné takové nadýchnuté nic, ale poctivý rohlík, na jaký asi vzpomínali naši dědové, a na jaký jsme se asi těšili že si zase budem moci koupit. A ono nic. V krámech zase jen gumáky. Dokud jsem si to nezkusil sám upéct, začínal jsem věřit, že to lepší nejde. Jde, Jen to musí dostat vše, co to potřebuje.
A co se týče času? Je to náročné asi takto: Umíchat těsto, je záležitost tak do dvaceti minut. Dýl to asi netrvá. Pak se hodinu až hodinu a půl čeká na vykynutí. No a potom to začne. Dá se takhle ručně uválet tak max 10 ks za 1/4 hodiny. Druhý, v mém případě manželka, dělá to ostatní. Rovná to na plech, potírá mlékem, sype, dává to kynout a peče. Tady jsme zatím omezeni troubou, a hlavně počtem plechů. Máme jen tři, a tak zatímco dva kynou, třetí je v troubě. Chtělo by to čtyři. Ono to asi tak vychází i časově. Takže trouba "vyplivne" jen 24ks za hodinu. No a potom úklid. Ale holt je to o té úspoře. Sama nepřijde.
No a protože my jich děláme vždy na celý týden, tak je mrazíme. Pozor ale, musí se nechat odležet-vydýchat, jen tak bez ničeho, takových 12-24 hodin. Jinak se v mrazáku srazí. Roztáté jsou potom max do půlhodiny od vyndání z mrazáku.
Každý jistě známe pořekadlo ,,kdo šetří, má za tři"...Tak mne napadá, že to jsme všichni tedy buď v balíku, nebo někde děláme naprosto stejnou chybu...
no nám se osvědčil tento "šetřící systém"
cca 3 měsíce jsme zapisovali veškeré výdaje - jídlo, drogerie, oblečení... Vyšla nám určitá částka a tu vybereme jednorázově z účtu a dáme do hrnku. A z toho žijeme... Z účtu se zaplatí pouze stálé platby- tlfn,plyn,elektřina... případně jednorázový větší výdaj Co zbyde se před další výplatou přesune na "spořící účet"
Funguje to.
To je ale spatne. Jak se rika, nejdriv mate zaplatit sobe. Takze nejdriv si odlozit na sporeni, ma to byt minimalne 10% ze mzdy, pak zaplatit co se zaplatit musi a ze zbytku zit. Kdyz si budete sporit jen co zbyde, nezbude nakonec nic. Mimochodem to zapisovani vseho vedla moje matka, kdyz jsem byla mala. Zapisovala naprosto vsechno do podrobna, mela kolonky a drogerii, obleceni, snad i potraviny delila na maso, pecivo atd., zkratka naprosta prisernost, ktera jen stala hodne casu.
Hodně lidí utrácí za vedení účtu. Je vhodné mít aspoň dva účty u dvou bank. Já mám např. mBank a FIO. U FIO můžu přijímat a odesílat zahraniční platby, mám 10 výběrů na kartu zdarma, výběr zdarma v hotovosti na pobočce atd. U mBanky se mi líbí přenos peněz v reálném čase , kvalitní internetové bankovnictví atd. Upozorňuji že za oba účty neplatím za celý rok ani korunu!
Spočítejte si kolik platíte za měsíc, kolik to hodí za rok a kolik za 10 let. Jinak zastávám teorii že to co se mi podaří na jedné straně ušetřit, mohu na druhé straně utratit za koníčky a "zbytečnosti".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.