Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Programování CNC - naučím se to sám?

Od: ocelot odpovědí: 20 změna:

Ahoj mám dotaz..Zvládl se naučit někdo sám programovat Cnc soustruh?V Heidenhain.Chci se to naučit,ale pořád nějak tak tápu kde začít,nevím pořádně postup jak začít atd..nebo ví někdo kde sa dá tento program stáhnout? :)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luke237
hodnocení

0x

Co jsem ted tak koukal , tak na Internetu je spousta navodu: zde slovensky, zde anglicky uplne o vsem, co se tyka programovani Heidenhainu,

video
s popisem nastaveni simulatoru a odkaz na dalsi navody, jak programovat tyto konkretni CNC nebo CNC obecne, a nakonec i odkaz na zdarma poskytovane plne funkcni demo simulatoru [nezkousel jsem stahnout]).

Melo by tedy stacit nainstalovat si ten simulator a zacit experimentovat podle tech navodu a zakladnich programu uvedenych na tech strankach.

ocelot
hodnocení

Dík za rady,akorát ten simulátor už tam nejde stáhnout,asi to blokly :(

luke237
Myslim, ze to nahradili novejsi verzi {zip, 168MB]. Ke stahnuti je tam opravdu hodne dokumentace. Urcite si to vsechno projdi. Lze tam objednat i nejaka CD a DVD. Jestli za to neco chteji, to nevim. Nechtelo se mi vyplnovat ten postovni formular.

luke237
hodnocení

0x

Trosku ctu ty slovenske stranky, na ktere jsem poslat odkaz hned na zacatku a zdaji se mi opravdu dobre. Presne to, co budes potrebovat.

Take doslova cumim na to, co se na tom soustruhu da temi programy vyrobit [JPG, 1200x1600, 915KB] *sok* ( fotogalerie)

ocelot
hodnocení

Dík za tipy..dělám 2roky na cnc jako obsluha..ale máme tam programátora,který nám nechce nic ukázat,má strach aby jsme ho pak nevytlačili a on byl bez práce,teď je tam prostě největší king a očividně chce aby to tak zustalo..chci se to naučit práce mě baví,ale nechci tam jen stát a měnit kusy jako robot..

luke237

Ona jedna vec bude naucit se programovat v tom programovacim jazyku "G kod" (nekdo tomu rika "ISO" nebo "DIN"), v kterem se snad standardne CNC programuji, druha pak bude zvladnout tvoreni obecnych krivek (jestli jsou k vyrobe zapotrebi) a dalsi vec je znalosti materialu, aby se to treba neobrabelo "proti srsti" (jestli dobre chapu to, co jsem od nekoho zaslechl), proti hranam nastroje (spravne stycne uhly), nad limitni parametry nastroje nebo stroje. Prece jenom to CNC neni zadna levna vec a opravy jsou drahe.

Programovani v tom jejich "M kodu", parametricke programovani nebo funkcionalni ani nezminuji.

Ma ten programator vyssi vzdelani nez ty? Treba se to tam naucil. *nevi*

Jake vyrobky tam na tom vyrabite? Nejake jednoduche obrubky zakladnich tvaru (prima hrana, hrana ve tvaru vysece kruznice, stejna tloustka vyrobku, ...)?

Take nezapomen, ze i kdyz se to programovat naucis, tak stejne porad budes jen obsluha stroje. Kdyby jsi to chtel opravdu programovat, tak uz by jsi ten stroj neobsluhoval, ale sedel by jsi v kanclu jako ten soucasny programator a psal pro ty CNC programy. Na obsluhu uz by jsi byl pro zamestnavatele moc drahy.

Jestli ale jednou chces CNC programovat jako praci, tak se do samostudia klidne pust. Zeptej se nekoho, kdo o tom neco vi, co vsechno krome znalosti "G kodu" to vyzaduje (viz to materialove inzenyrstvi, jak o nem pisi vyse). Nejsem strojar a tak nevim, co vsechno clovek musi znat. Treba na to staci znalosti na urovni prislusneho ucebniho oboru nebo strojni prumyslovky. *nevi*

luke237
Jinak te chapu, ze se to chces naucit. Taky jsem v jedne takove praci docasne delal. Meli jsme tam drevoobrabeci CNC. Rezali jsme na tom ruzne vyrezky z desek. Ten jediny clovek, co to obsluhoval, si to taky hlidal a nikoho k tomu nepoustel. Me to zajimalo ciste proto, ze to je vlastne jako takova velka tiskarna, jen to misto tisknuti vrtalo, frezovalo atd. Jako clovek se zajmem o pocitace jsem se na to chtel podivat trosku podrobneji. Kolik s tim umel on nevim. Zadne vzdelani na to nemel (proste to byl jediny truhlar na dilne "co se zajimal o pocitace", tak to na nej pred lety hodili, aby se o to staral). Vzdycky jenom nakreslil model v PC a nahral ho do toho CNC a ten uz vsechno udelal sam na zaklade toho 3D modelu. Myslim, ze kdybych mel moznost precist si ty manualu, co se k tomu dodavaly (byl to stary italsky CNC), tak by nebyl problem to pochopit i na hlubsi urovni (na rozdil od neho mam v oblasti techniky vzdelani).
luke237

Koukam take na Googlu, co vyhodi na dotaz " kurz programovani/..." :) Zajimave. Treba te neco zaujme. Take jsem zkusil " kurz programovani/..." a take to neco vyhodilo. Dukladne jsem ty odkazy necetl. To uz je na tobe, jak moc se to chces naucit a co jsi ochotny tomu obetovat.

Hodne stesti! *palec*

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Byl jsem na návštěvě u mladejch a vzpomněl jsem si na tenhle dotaz. Synek mi řekl, že jejich kantor na Průmce se to programování naučil v hodně vysokým věku. A byl tak dobrej, že si rozjel i firmu na tohle téma. Víc o tom nevím. Jen to, že synek byl řadovým dělníkem a pro dobrý výsledky ho udělali směnovým mistrem a teď dělá kontrolora a vypomáhá i jako technolog. Během mé návštěvy mu asi 3x volali z práce o nějakou radu. Jezdí i Německo, Anglii, Tchajvan a podobně. Je dobrej, ale po mě to nemá.

luke237
Shodou okolnosti jsem vcera pri hledani odpovedi na jinou otazku narazil na dokument [PDF, 319KB], ktery popisuje pilotni plan na zvyseni kvalifikace ucitelu a zaku strednich skolach a ucilist jednoho regionu v programovani CNC. Jednim z ucebnich temat je i zde zminovany Heidenhain. Zrejme ten Heidenhain je tahoun ve svem oboru, proto se to vyucuje.

luke237
hodnocení

0x

Pro takovy jednoduchy uvod do cele problematiky CNC programovani, si zkus precist toto povidani vcetne vsech kapitol. V sekci "Dalsi zdroje"jsou zajimave odkazy.

Nenauci te to sice G-kod ani M-kod, ale vysvetli ti to, jak do sebe zapadaji jednotlive veci kolem (C)NC programovani.

ocelot
hodnocení

díky moc za rady,zkusím se do toho nějak pustit,uvidím jestli budou nějaké výsledky,nebo jestli v tom budu mít jen zmatek a budu muset najít někoho znalého kdo mi poradí..

luke237

Jses vyuceny obrabec kovu? Protoze jestli tomu programovani po tech par prectenych textech rozumim, tak nejtezsi je prave znalost toho obrabeni kovu. Vlastni programovani CNC je jen zautomatizovani toho soustruhu nebo frezy a to bych se v pripade nouze naucil za vecer *smich*. Vsude ale doporucuji precist si manualy, ktere k tomu pouzitemu ovladacimu panelu u CNC stroje, dodava vyrobce zarizeni (idealni pripad) nebo alespon vyrobce toho ridiciho panelu. Takze si opis presne modelove cislo a podivej se, jestli se to da stahnout na siti, pujcit u vas v kanclu nebo objednat u dodavatele pro CR.

Hodne stesti! *palec*

ocelot
hodnocení

Právě že nejsem vyučený jako obráběč..Naučil za večer,tak to snad né,budu rád když budu vědět nějaké základy za měsíc :D

luke237

Ono tech g kodu a m kodu zase az tolik neni a ten stroj jich bude umet jen nejakou malou podmnozinu. Krome toho muze obsahovat par prikazu navic, ktere ten stroj pouziva. Jenze to se prave docte clovek v tech manualech, ktere dodava vyrobce k tomu stroji.

Jinak, jak jsem psal, podle me ta obtiznost programovani CNC spocita v tom, ze clovek nejdrive musi vedet, JAK presne ten material opracovat (rychlosti, hloubky, naradi, zabery, ...) a tohle teprve pak zada do toho programu.

ocelot
hodnocení

jj,tohle je mi celkem jasné,jsou na to i tabulky,ale jak všichni víme praxe je nenahraditelná..

luke237
Vcera jsem podrobneji procital jeden z tech odkazu, co jsem uz drive poslal a nasel jsem tam pekne programy, ktere i umi vysledny obrobek vymodelovat.

luke237
hodnocení

0x
Zase se tak rozhlizim po nejakych navodech na CNC kvuli jine otazce zde na poradne a narazil jsem na ucebni text " Obecny uvod od problematiky CNC programovani" [PDF, 3,8MB]. Zajimave cteni.
luke237
Odkaz jeste jednou *zed*: " Obecny uvod do pr/..."

luke237
hodnocení

0x
Wikipedie ma take spoustu clanku o G-code a CNC obecne. Minimalne v anglictine. Dalsi jsem zatim jeste nezkoumal.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma cnc programování
Otázky na téma cnc programovanie
Otázky na téma programovani cnc

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]