Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer.
Mám jednoduchou otázku. V kolika letech je podle vás rozumné jít do důchodu?Nemyslím jen osobní přání, ale i zvážení možnosti a státu a také možnosti pracovat v pozdějším věku. Prostě zvažte prosím všechny aspekty.
Děkuji. Hlasovat je možné v anketě
60
za mého mládí se říkalo, že do důchodu by se mělo chodit hned po vojně. a za deset let teprve jít pracovat
možnosti státu těžko posoudit. rozumný věk k odchodu vidím max. 60 let. jaké práce je člověk schopen produktivně vykonávat po 60. roku života? o 30 let mladší jedinec bude vždy produktivnější...
doplněno 13.10.11 13:48:lidus:
přesně takto ta vidím já!
Jako mladá jsem říkala, že staří za A) nepotřebují dovolenou jelikož jí nečerpají a za B) nepotřebují důchod jelikož dělají pokud je podnik nechá do 100 let. Dnes když chlap ale i žena po padesátce nemá šanci sehnat místo odpovídající svému vzdělání a všude chtějí mladé ambiciozní, dravce myslím, že max. 60 je přesně ten věk odchodu do důchodu. Nechápu proč nechat staré a mnohdy nemocné lidi pracovat, když mnozí absolventi stojí na ÚP. Neumím si představit, že MHD řídí člověk starší 60ti let, že prvńáky učí "stará bába" co už je z toho za ty roky na nervy. Konečně i ve vládě sedí jeden starý chudák, co si z něj všude ve světě dělají legraci jelikož všude spí.
K tomuhle není co dodat.60 let je i moje meta.Po ní je organismus už vyčerpán a nemá potřebnou výdrž.Důchodce se prostě ,,repasovat,,nedá...Ani žádný upgrade nepomůže...
Jistě,je to také o povolání.Já mluvím o lidech zdevastovaných fyzickou makačkou.Jako já...Některá povolání lze vykonávat i v pozdějším věku.I když,znám pár učitelů,kteří vypadají hůř než já po celoživotní dřině.A vůbec se jim nedivím.
Tak zrovna v nasi ZS prvni tri stupne ucila stara baba a byla to nejlepsi ucitelka, jakou ta skola mela. A na VS lide starsi 60ti let se aktivne venuji vede, uci a pisi publikace a granty. Hodne zalezi na praci, nekterou lze vykonavat prakticky az do smrti, pri jine si clovek za par let oddela telo a do duchodu je zraly jeste pred padesatkou.
Dobrý den, velmi diskutabilní otázka.Moje dcera maturovala v r.2002 a až letos v lednu sehnala místo odpovídající její kvalifikaci/učitelka v MŠ/Po nástupu se seznámila se situací. A to jsem nechápala: jak může učitelka v MŠ v 62 letech přesluhovat, když je to paní, která je z dětí na nervy, křičí na ně, nemá už vůbec chuť a asi ani sílu si s nimi normálně hrát a povídat.Má důchod určitě minimálně 10 tisíc a k tomu má plat v té nejvyšší pl. třídě vzhledem k praxi, takže jestli si důchodkyně přijde na nějakých 25 tis. měsíčně, tak je to ještě hodně střízlivý odhad.A pak že se mají důchodci špatně?Tihle tedy určitě ne.Je zajímavé, že tahle teplá místečka jsou takto obsazená, kdoví, jestli by paní učitelka šla dělat někam do fabriky k pásu a třeba za míň peněz.Určitě mně tady někdo bude nadávat, že až budu v důchodu, taky si ráda přivydělám.Možná ano, ale už teď se snažím myslet na zadní vrátka, je mi 49 let, mám SŠ a dělám práci, kde nemám víc než 12 tis.Určitě je velmi hloupý systém, že se důchodci nechávají na místech, kde mají být mladí.Pak se stát diví, že není na důchody.Buď jdi do důchodu nebo makej, ale obojí je fakt nad moje chápání.Znám i spoustu inv. důch., kterým ani tak moc nic není a pobírají důchod a ještě plat,buď je tak nemocný, že nemůže pracovat a ať tedy pobírá důchod a nebo je tedy zdravý, tak ať pracuje.Nechci se v žádném případě dotknout lidí, kteří jsou skutečně vážně nemocní, doufám, že mi rozumíte.Tolik můj názor.
62
Petře měl byste doplnit dotaz o datum ke kterému roku se to týká. Myslíte odejít do důcho v tomto roce, nebo v kolika letech by se mělo jít v roce 2070?
Proto se domnívám, že by se mělo chodi 62 letos a podle prodlužování věku dožití postupně déle. Nevím kolk se lidi dožíjí za 50-60 let, ale vím přesně, že moje tchýne již od 50ti let si stěžuje, že se nedožije příštích váno, důchodu, velikonoc atd. Je jí již 78 let.
62
Myslel jsem tento rok. Také jsem volil 62 s tím, že výhledově za 20 či 30 let bych rok či dva přidal.
58 a méně
Petře, již jsem zde měla jednou podobný dotaz k odchodu do důchodu. Moji rodiče se vysokého věku nedožili, zemřeli po sedmdesátce. Matka měla měla od 45 let invalidní důchod, jelikož byla po obrně. Můj otec v životě nepil, ani nekouřil a v 58 letech chodil do práce o holi a v 59 letech dostal neschopenku a byl v neschopnosti celý rok, až šel do důchodu v 60 letech. Jeho zdraví šlo z kopce, až jsem se o něj nakonec starala až do smrti. Já toho zdraví moc nepodělila, přidali mi 4 roky odpracovat navíc. Měli jsme dvě děti a 10 let na starosti otce. Já toho měla 58 letech už nad hlavu a to mně čekal ještě jeden rok chodit do práce. Nakonec moje zdravotní potvrzení, ztráta sluchu na levé ucho, tinitus, kyčle a hrozná únava, vedly k rozhodnutí skončit o půl roku dříve. V práci se mi jinak líbilo, nejlepší šéfová na světě, lidský přístup, spíše přátelský až rodinný, ale nedalo se nic dělat. Podle mně stačí pro ženu 58 let. Věřím, že jsou i takoví, co jsou fyzicky na tom dobře, jsou pohybliví, jako za mlada, ale já někdy říkám: "Až na tu hlavu". No je to můj pohled na věc, ale myslím si, že spousta lidí to vidí jako já. A za padesát let budou na tom lidé zdravotně hůř než dnes, možná ne fyzicky, ale psychicky a to je horší. Plně platí osvědčená moudrost: "ve zdravém těle zdravý duch". A odchod v 73 letech do důchodu, to je nemyslitelné. Pokud tomu někdo věří, tak věří na pohádky, a je zdravý, jak řípa a pokud ne jako řípa, tak je určitě více zdravý, než já. - stařenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.