Nejste přihlášen/a.
Ahoj, v září (pokud to dobře pujde) nastoupím na zdravotku. Rodiče mě v tom podporují a všechno je v pohodě. Zároveň s nástupem do prváku bych si chtěla najít takový koníček, jmenuje se CANISTERAPIE. Nevím ale jaké plemeno, do užšího výběru mi padl Australský ovčák a hovawart. Co je lepší? Děkuji.
Ahoj, zkus na fb najít skupinu Canisterapie, tam jsou lidé, kteří vám určitě poradí nejen s výběrem vhodného psa. Stránky www.canisterapie.cz určitě znáte. Také spousta infa.
Ahoj,
já mám doma hovawarta - fenku 1,5 roku z chovatelské stanice. No nevím jestli tohle plemeno je zrovna vhodné na canisterapii Ti psi jsou vhodný spíš na hlídání domu, statku a tak. Alespoň ta naše střela. Hlavně hovíci jsou strašně tvrdohlaví a jen tak ti dělat něco nebudou. No spíš bych řekla vychcaní
K fence mám ještě hnědého labradora, taky z chovatelké stanice. Jsou mu 3 roky a jeho souhrozenci (je z 11 štěňátek), tak 2 tu canisterapii provozují. A ten náš je úplně skvělej, za piškot bude skákat i na hlavě a hlavně labradoři milujou děti a jsou celkově výborně ovladatelní a vychovatelní. Hovawart ti nějaký cvik udělá párkrát a pak ho to přestane bavit a to i když mu budeš dávat jakékoliv pamlsky. Labrador to bude opakovat do zblbnutí protože ho to baví a má k tomu prostě vlohy.
Rasa u canisky nehraje zas az tak velkou roli, i kdyz samozrejme nektera plemena jsou obecne vhodnejsi a nektera mene, nejdulezitejsi ale je povaha toho konkretniho psa a jeho ovladatelnost. Pokud jde o jmenovana konkretni plemena, tak u hovawarta bych na vhodnost nespolehala, byvaji dost neduverivi k cizim lidem. Muzu se zeptat proc jsi si vybrala zrovna tahle dve plemena? To nemyslim nijak zle, jen me to zajima
Kazdopadne ale nejde delat canisterapii hned se stenetem, nejdriv je potreba pejska vychovat, vsechno potrebne naucit a pripravit na zkousky a potom teprve se da zacit. Obecne se da rict, ze nejdriv tak v roce a pul, osobne bych byla i pro pozdejsi vek az prejde puberta, ale to zavisi opravdu na konkretnim psovi. Je nutny pocitat i s tim, ze se muze stat, ze stene, ktere si vyberes, treba nebude pro tuhle praci vhodne. Predem to nikdo nepozna na sto procent a je potreba s tim pocitat.
Proč?
Australský ovčák - má ho moje kamarádka, jsou pěkní, ale nejsou uplně v pohodě, protože jsou bázlivý, bojí se lidí, dá se to zlomit.
A hovawart - protože se mi ten pes líbí, používá se na toto stejně jako Australák, a tyhleti psi jsou k tomu ,,,vedeni,,.
No a to je presne duvod proc si myslim, ze ani australak ani hovik nejsou uplne nejvhodnejsi. Urcite jsou nekteri jedinci, kteri jsou v pohode a vyrovnani dost na to aby canisku delali, ale obecne bych to od nich neocekavala. A "zlomit" tuhle povahu je nestastny reseni, ten pes musi mit vyrovnanost v sobe, jinak to nema vyznam, caniska je pro psa hrozne tezka prace a jestli ji bude delat z donuceni a proti svoji prirozenosti, je to spatne.
Kamarádky dcera studovala veterinu a přivydělávala si výcvikem psů pro canisterapii. Měla vždycky labradory, fenky, jsou na tuto činnost vhodnější. Měla žluté i černé. Její matce nikdy nesměl pes přes práh, všude naklizeno, koberce, nikde ani smítko. A najednou dcera se psem. Jenže matka si na psa pokaždé tak zvykla, že když za půl roku odcházel, každého obrečela. Myslím, že ty labradorky byly vhodné, učenlivé, chytré, nekonfliktní. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.