Nejste přihlášen/a.
poraďte prosím: Otec mi kupuje furt to samé jídlo(suché rohlíky,máslo a jogurty)
O víkendu mi neuvaří pořádné jídlo. Nekupuje mi moc oblečení, být hezká(ý) mu připadá zbytečné,
nečistí si zuby, myje se v rybníce. Doma máme starý a hnusný nábytek. Neustále nadržuje mé mladší sestře a bráchovi
např. když mě sestra mlátí, snaží se mi dělat problémy tak mu to je jedno
a ještě jí v tom podporuje. Můj den vypadá takhle: Přijdu domu jdu se psem
a potom sedím a čekám až otec přijede v 8. hod. večer. Co mám za celý den dělat?
Nudný park není nic pro mě. navíc nedostávám kapesné takže nemůžu jít do cukrárny,na bazen...
A ještě k tomu mi otec často nadává. Cítím se sama a utápím se v depresích. Táta hrozně pije
pivo. Je mi jen 14
A kde je mama? Tvuj tata sice vypada jako pekny ptacek a tak trosku prasatko (koupani v rybnice jeste beru, necisteni zubu uz ne), ovsem copak ti ma vymyslet program? Pokud mas kolo, jed se nekam ven projet, nebo se projit, zkus hrat na nastroj, malovat, zpivat... my taky nemame doma buhvijaky novy skvely nabytek, ale je u nas relativne utulno a cisto. Nasi taky nadrzuji mladsimu brachovi, ale nastesti uz je mi tolik, abych jim dokazala rict svuj nazor. Zkousela jsi s tatou mluvit o tom, ze holka proste potrebuje nejake pekne obleceni a ze by bylo v tvem veku vhodne nejake to kapesne?
Co znamena "hrozne pije pivo"? Chodi domu kazdy den opily, opiji se doma...?
A zkousela jsi privydelat si sama? Sezenim na zadku nikdo nezbohatne...a je plno deti, kterym rodice nedaji ani korunu a treba od tech 15 se o sebe staraly defacto samy.
rodiče si člověk nevybere. pokus se sama zabavit, i když dneska to bez peněz jde hůř, vidím to doma u syna mé přítelkyně, který když nedostane peníze, tak dřepí u kompu. chce to kamarády, s těmi se nudit nebudeš (pokud nejsou zalezlí doma). to, že vás nevykrmuje super jídlama bude asi z finančních důvodů, sice pivo není také levné. aspoň,až se osamostatníš,budeš skromná a sama se budeš umět o sebe postarat.
tady kážete a jak je to u Vás doma?neměla by si radši ještě užívat dětství? to by se mohlo týkat dětí tak od 17let. co tu píšete.
S tim varenim je to trosku prehnane, 14leta holka chce mit taky cas pro sebe ane stat u plotny a ucit se varit, nicmene - pokud jsou skutecne bez mamy, byva zvykem, ze nejstarsi dite pomaha rodici. Ve 14 snad neni tak tezke zajit pro sourozence ci s nimi vymyslet nejakou aktivitu, nebo doma pripravit veceri (klidne namazane rohliky, neco zeleniny...). Ja v 15 chodila pro brachu do druziny bezne, ucitelky me znaly a zadny problem.
Pokud slecna jen prijde ze skoly, pak drepi za zadku a ceka, ze se neco zmeni, tak tezko.
Olaf71- ač jsem z úplné rodiy tak doma jsme museli pomáhat s běžným úklidem a vařením řekla bych od vždycky, pamatuju si, že v pěti letech jsem utírala prach až kam jsem dosáhla, jistě, že to maminka utírala po mě ale já dostala 2 koruny do pokladničky. Ve 14ti jsem chodila běžně s lístečkem na nákup a vařila, třeba buřtguláš. Na rozdíl od některých děvčat jsem v 19ti kdy jsem se vdávala uměla vařit, upéct kynuté buchty a hlavně jsem měla docela přehled co co stojí. Rozhodně jsem já a mé sestry nemakala od rána do večera stačily jsme i vymyslet nějaká alotria ale ještě dnes vzpomínáme jak jsme si u nádobí musely zpívat aby jsme se nehádaly, že jedna umyla o hrnec méně nebo jak jsme mamince pekly v sobotu než přišla z práce dort, maminku netrefil šlak při pohledu na kuchyň a pochválila nás jak je dort co se nedal jíst výborný. Přiznávám se, že já maminčinu trpělivost neměla a domnívala jsem se, že dcera potřebuje čas na učení a zábavu, a tak chodila po odstěhování s otázkou mami jak se to vaří, mami jak často se myjí okna, mami jak často se převlíká ložní.
Je mi líto, že to bylo jako kázání. Naše tři děti, od malička úklid dětského pokojíčku, hračky, to byla jejich povinnost. Utírání prachu, rovnat si oblečení, chodit s námi s košem, později luxování. Za každou činnost byla nějaká odměna. V deseti letech dcera připravovala věci na vaření buřtguláše, bramboráky, francouzské brambory. Syn, který byl mladší a byl značně ve škole vytížen sportovně pomáhal při vaření a úklidu v sobotu. Není to kázání, slečna se musí zamyslet nad svým jednáním.
To tezce zavidim. Mam mladsiho bratra (temer 16), ktery si dela naprosto, co chce - coz je celodenni sedeni u PC (mimo skolu samozrejme), a nic vic nemusi nebo naopak nemuze, protoze je na to pry malyJine konciky nema, sporty ho prestaly bavit prave kvul PC. Drive doma kdysi i luxoval, zalil kytky. Dneska uz pouze jednou za dva tri dny vynasi kos a i to bere jako ruseni od tech strilecek. Mamu spise nez vychova zajima, jak se oblect, aby ve meste byla za kocku, zumba a podobne, tata na vychovu, kterou praktikoval u me, zcela rezignoval. A tak se divam, jak z brachy roste flink a s prominutim totalni blbec, co neumi za sebou zhasnout, uklidit po sobe rano pyzamo nebo vyhodit prazdnou rulicku od toaletniho papiru. Kdyz se ozvu, jsem ja ta spatna.
A proto jsem si prisahala, ze moje deti takto nedopadnou a zavidim Vam, jak to mate doma nastavene
Pokud žijete bez maminky tak se divím, že ve svém věku nenakupujete a nestaráte se trošku o domácnost. Příjdete domů, jdete se psem a dál nemáte co dělat? Kdy se učíte, uklízíte, perete a td.? Dát prádlo do pračky umí i desetileté dítě a hned máte práci a nenudíte se, než pračka dopere tak se zatím učte. Tedy za předpokladu, že máte automatickou pračku, pokud ne tak máte práce na dvě hodiny až až. Kapesné toť otázka, musíte vědět jak je vaše rodina na tom finančně a zda vůbec nějaká koruna na kapesné zbývá ale myslím si, že něco by jste dostávat měla. Můžete zkusit nějakou práci třeba pomoc sousedům se zahradou, nebo nákup seniorům. Ovšem stejně myslím, že 14ti letá slečna se má učit a doma něco pomáhat a jinak se má bavit s kamarády.Nábytek máte starý tak na něm utřete prach, třeba rodiče dělají co můžou aby vás uživili a na nový nemají. I když čtu, že vám je 14 a sourozenci jsou mladší, tak to mám tedy doma "starý, hnusný" obývak 32 let. Otec se myje v rybníce? Teče vám doma voda? Já bych opravdu podle vašeho psaní myslela, že patříte mezi sociálně slabé, možná, že je otec alkoholik a nemáte maminku. Pak zkuste kontaktovat sociálku, pokud si ovšem neděláte legraci. Nic nemáte mimo PC a připojení k internetu!
Ahoj, Jani, je to smutné, co píšeš, ale zkus se trochu zapojit sama. Měla jsem kamarádku Mařenku, byla sama bez sourozenců a umřela jí maminka, když bylo Mařence 8 let. Tatínek byl moc hodný, žil jen pro dcerku, už nikdy se pak neoženil, ale s domácností si vůbec nevěděl rady. Nějaký čas u nich pobývala teta, otcova sestra, ale měla v nedaleké vsi svou domácnost, tak se Mařenka musela časem naučit všechno sama. A naučila se, přitom byla mladší, než jsi Ty.
Tak zkus třeba vařit. Začni třeba polévkami z pytlíku, bramborami s tvarohem, potom buřtguláš a postupně další jednoduché věci. Třeba obalit řízek či eidam, pozvolna smažit, k tomu uvařit brambory, přidat nakrájenou okurku a rajče a je bezvadný oběd. Nebo udělat špenát /z mraženého balíčku/, volské oko, brambory. Nudle s mákem bys také zvládla. Nebo dneska už koupíš hotové buchtičky, jenom k nim umícháš pudink. A nebudeš se muset nudit a čekat jenom tak, než přijde taťka. I když na netu najdeš plno receptů, můžeš si klidně i napsat o radu, všechno Ti vysvětlím krok za krokem. A uvidíš, že se Ti to povede.
Pokud je na Tebe sestra opravdu zlá a Ty si nezačínáš, rozdej si to s ní, až nebude taťka doma. Dej jí pár facek, ona si příště už tak nedovolí. Ale znám to, děti se škorpí často a je těžké hledat, jak to doopravdy bylo, kdo to zavinil a proč.
Jinak uvažuji o tom, kde je maminka? Zemřela? Nebo se s taťkou rozvedla? V tom případě jsou většinou děti s mamkou, jak to, že jste u taťky a dokonce všechny tři? Zkus pomalu to vaření, do života se Ti bude hodit. A i ten nábytek, když je starý, oživíš leštěnkou, ve chvílích volna si můžeš třeba vyšít nějakou dečku, dát na stůl vázičku s kytkou a uvidíš, hned budete mít doma útulněji. A nezapomínej na učení, budeš asi brzy vycházet a je potřeba mít pěkné známky kvůli další škole či učňáku. Jinak nemusíš dělat všechno sama, nedělat jim služku, sourozenci mohou třeba oloupat brambory, umýt nádobí, když Ty budeš zase vařit. Prostě taková dělba práce. Hodně štěstí. Jaga.
To je sice fajn, že všichni radí "vzchop se a začni makat", ale také ve většině příspěvků zaznělo "naši mě k tomu vedli, byla odměna"... Aby se člověk ve 14ti sám dokázal takhle zorganizovat, soustavně a dlouhodobě, to už chce hodně velkou porci odhodlání a motivace. Bez ní je k pocitu beznaděje jenom hodně malý kousek.
Přesto nezbývá nic jiného, obávám se. Skutečně je spousta věcí, které se dají dělat; malovat, číst, psát, plést, modelovat, na něco hrát... nikdo neříká, že musí bavit hned. S trochou soustavnosti ale bavit začnou, to je vcelku osvědčené O škole nemluvě, rozhodně se vyplácí si máknout, aby se člověk dostal na dobrou střední.
Stejně tak s tím vařením. Je to pěkná práce, když se k tomu člověk v klidu a pohodě postaví, nemusíš kolem plotny běhat každý den, ale občas udělat něco jednoduššího udělá určitě dobře všem. Jestli chodí táta takhle pozdě domů, stejně by už nějaké jeho vaření bylo o ničem.
Je docela dobře možné, že když mu ukážeš, že zvládáš ledacos doma, i na to kapesné by se dal přesvědčit. Ostatně - máš psa, takže s nimi umíš. Vím, že si tu mlaďasové přivydělávají venčením hafanů, záleží samozřejmě, odkud jsi, čím větší město, tím líp.
S depkami bojuj, takhle to doma nebude vypadat věčně. Sourozenci dostanou rozum, ty budeš také starší... pracuj na sobě, protože to za tebe nikdo jiný neudělá Všechno, co na sobě teď dobře uděláš, se ti desetkrát vrátí, tak to využij. Tolik času jako teď - a také možností, i když se ti to nezdá - už mockrát v životě mít nebudeš.
Tvůj "neandrtální" táta si nečistí zuby, máte hnusný nábytek, dostáváš jíst jenom rohlíky, ale jak vidím, umožnil Ti komunikovat přes počítač. Ten je podle Tebe zdarma? Nekecáš tak trošku?
doplněno 07.10.11 21:31:A co ten Tvůj tatík dělá v zimě, když je rybník zamrzlý? To se přestane mýt úplně? Až budeš příště vymýšlet příběh, ala Emil Zola-Bídníci, tak si lépe připrav osnovu.
Jano, a není to tak, že je pátek, před námi víkend, to je dost nuda, takže, co se tak na poradně pobavit, že? Proč jsi se už neozvala, proč už jsi neodpověděla? - stařenka
No já nevim, nemůže to být tím, že u toho počítače byla někde jinde? U kamarádky, ve škole...? To bych pak předpokládala, že hned tak neodpoví.
Moxo, tohle je od Tebe sice hezké, ale nepravděpodobné. Píše, jakoby ji to velice trápilo a když někoho něco trápí až tak, že s tím jde na veřejnost a položí otázku, tak určitě očekává, že mu někdo něco odpoví, pak také reaguje. Znám to z vlastní zkušenosti. Moc otázek jsem nezaložila, ale když už, tak jsem neustále koukala, jestli mi někdo poradil. Asi jsem ale dávala "blbé" otázky, neboť jsem se setkala i s tím, že neodpověděl nikdo. Jasně, nebyly to otázky tohoto typu, protože na na takovouto pitominu se chytí skoro každý, a "fundovaně" odpovídá o ničem. Sebe nevyjímaje. Jde pouze o jakousi diskuzi, která se většinou, až na několik výjimek, zvrhne na dohady, mezi rádci samotnými. Ten hlavní protagonista, se totiž už vůbec neozve. Kdyby to bylo tak, jak si myslíš, tak by ta osoba našla chvíli, jak se k počítači kamarádky zase dostat. Někdo tady psal, že dnes je naprosto normální, že lidé mají doma internet. Já budu oponovat. Znám lidi, kteří si ho dovolit nemohou. Ale nestěžují si, že mají suché rohlíky a že jim nezbývá nic jiného, než koukat do blba se psem u nohou. Protože rozhodně nesedí někde na pařezu a nečumí doblba, ale přivydělávají si třeba k důchodu a snaží se nebýt nikomu na obtíž. A jak je zřejmo z toho, co popisuji, tito lidé, přece jenom něco v životě dokázali. No, a přesto si nemohou dovolit platit měsíční paušál za internet. Kdysi tady byl člověk, který se jmenoval "kosák", jeho otázky byly podobného rázu a zezačátku byl zábavný, pak byl impertinentní a chtěl se hádat, ale reagoval. Možná, že on byl zajímavější než lidé, kteří položí otázku tohoto typu, a pak zmlknou. Připadá mi to, jakoby někdo hodil návnadu do arény, pak vypustil zvěř a pobaveně pozoroval dění. Říkám to úmyslně hodně nadneseně, ale někdy mi to tak připadá.
Docela se mi líbila obsáhlá odpověď Jakubdědy. Toho osmnáctiletého chlapce, který překypuje moudrostí, a zkušenostmi dospělého člověka. Nevím ze které kouzelné studnice vědomostí čerpá, a začínám mít k tomuto záhadnému fenomenu vlastní názor. No, uvidíme, ale myslím, že tak daleko od pravdy, v tomto případě nebudu. Napsala jsem to trošku záhadně, ale je v tom záměr.
Ahoj. Koukej, já bych začal u sourozenců. Když budete doma, tak bych se s bráchou, segrou domluvil, že překvapíte tatku. Utřete prach, vyluxujete, dáte ubrus, at segra, nebo brácha jdou někam sehnat kytku, třeba i čmajznout někomu na zahradu, když Vám ji nikdo nebude chtít dát. A ty zatím uklid nádobí a uvař něco pro celou rodinu.Třeba smažená vejce s rohlíkem, nebo chleba namočíš do rozšlehaných vajec a osmažíš, pak tam dáš trochu hořčice, okurku, rajče a cibulku. K tomu uvař čaj. Pěkně to dej na stůl. Když tatka uvidí, že se snažíš mu pomoci, tak pak tě třeba nechá i nakupovat a můžete si koupit i něco na zub. Ale musíte te starat dohromady, né jen Ty. Nevím kolik je sourozencům, ale určitě už můžou něco dělat. Jít jenom se psem a pak čučet do zdi je k ničemu, tím se nenajíte. A ten nábytek neřeš. Až jednou budeš mít svůj byt, tak tam si koupíš pěkný. A jestli se ti kamarádky smějou, jaký nábytek máte, tak jsou hloupé, když budete mít všude čisto, tak je doma vždycky pěkně. Ale musíte se jako sourozenci přestat hádat a držet pohromadě. Prodejte všechny flašky od piva a něco za ně kup na jídlo. Všude je kupa letáků, můžete je nosit do sběru. A s tím oblečením, jestli nemáte moc peněz, víš tak to budeš muset pochopit a třeba si koupit něco v hrabáku, pěkně vyprat, vyžehlit a není na tom nic špatného, kdybys věděla jaké paničky tam nakupují. Hele, nejdůležitější je, abyste doma byli v pohodě a měli čisto. Budeš se domů těšit, jak to se sourozenci zase vylepšíte. A hlavně nezapomínej na učení. Jinak by se taky mohlo stát, že příjde socialka a bude zle. Tatka, když bude vidět, že se taky snažíš, tak Ti určitě nezačne nadávat a začne třeba i sám něco dělat, než pít pivo. Někdo začít musí doma udělat pohodu, tak to bud Ty. Nebudeš se nudit.
Sargo, jestli Ti Jani napíše na mejla, tak bych Tě prosila, abys mi zase Ty napsala vnitřní poštou, jenom to, že se ozvala. Já bych Ti byla vděčná. Mne bys tím zase postrčila o trošku dál. Díky. S.
Po pravdě, myslím, že je to náhoda a že si někdo hrál, ale s jednou dívčinou, se kterou jsem byla v kontaktu už dřívna jiném serveru, by ta situace vcelku odpovídala...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.