Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Restaurování sudu

Od: smiseklysak* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

podařilo se mi získat starý pivní sud a potřeboval bych jej zrestaurovat.

Jenže jsem nikdy nic takového nedělal, ale chci si jej opravit doma, protože z toho budu mít dobrý pocit.

Přikládám i fotografie a budu moc rád, když mi poradíte jak začít. Určitě nějaký přípravek proti škůdcům a tak.

Děkuji mnohokrát za odpovědi.

Restaurování sudu
Restaurování sudu #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud sud bude sloužit jen jako dekorace,pak bych ho důkladně vydrhnul horkou vodou a kartáčem.Až bude čistý a suchý,tak bych dřevo napustil horkou fermeží.Předtím ještě trochu ošmirgloval obruče.

JABRAKA

smiseklysak*
hodnocení

Dobrý večer pane Jabraka,

děkuji Vám mnohokrát za odpověď, která mi velmi pomohla!

clairvaux*

Včera jsem prováděl podobnou rekonstrukci :

Na očištěné dřevo - horká fermež (napouštěcí)

Na železné obruče : Jubin metal - odstín grafit

...nevypadá to zle.

hodnocení

0x
Blahopřeji! Stihl jste restaurování sudu za jednu hodinu...i s poděkováním.
Teď vážně. Dávejte pozor, aby Vám sud nepřeschl, nespadaly obruče, sud se rozsype a je potom problém ho znova sesadit. Už i tak jedna chybí.
Já bych ho okartáčoval rotačním drátěným kotoučem, dostane sametovou patinu, nechal přírodní odstín dřeva a jen lehce přestříkl bezbarvým lakem.
Obruč opatrně napřed jednu -tu vrchní- stáhl, odrezil a okartáčoval ocelovým kartáčem. Narazil nazpět, stáhl tu prostřední a po úpravě ji nasadil zespoda místo chybějící a věnoval se té spodní. Tak budou všechny části sudu držet stále pohromadě aspoň dvě obruče.
Po opracování na sucho a sepnutí obručemi sud zevnitř trochou vody namočil. Tak dřevo nabobtná a "vyšprajcuje" se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]