Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Šípek a jeho druhy

Od: hankauk* odpovědí: 6 změna:

Ahoj všem příznivcům růže šípkové - tedy hlavně jejímu plodu, šípku. Dneska jsem vymýšlela, co dělat, tak jsem skočila na louku za domem a prošla jsem šípkové keře, které tam hojně rostou. Nasbírala jsem cca kilo plodů a udělala z nich marmeládu. Právě se chladí ve skleničkách. Teď mě ovšem napadla jedna věc. Šípků byly dva druhy. Jeden byl hodně velký, tmavě rudý; druhý kratší a spíše oranžovočervený. Máte někdo zkušenost s oběma typy? Co jsem četla, šípkových růží je cca 60 druhů, takže bych asi krok vedle neudělala. Spíše mě jen tak zajímá vaše zkušenost. *klik* Díky a hezký víkend, HankaUK dělá kuk.

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

222hel*
hodnocení

0x

U nás doma ze šípků vaříme čaj a to ještě přes plátno. *hi*Taková marmeláda, jak se dělá? Šípek má uvnitř bodlinky, co s tím.

*bzum* Poradíte jak to udělat? *uf*Vyzkoušíme, ochutnáme, oznámíme,jak nm to chutná.

Děkuji Hel.

hankauk*
hodnocení

Já chvíli hledala a všude se psalo, že se musí rozpůlit, semínka s chloupky vybrat a pak teprve vařit. Pak jsem někde narazila na komentář, kde pán psal, že to uvaří doměkka a rozmixuje. Vzala jsem jeden šípek, rozpůlila a když jsem zjistila, co by to bylo za práci, tak jsem radši hledala dál na internetu. Narazila jsem na recept, kde paní psala, že vařením ty bodlinky tak změknou, že to pak nevadí. *klik*

Vzala jsem hrnec, nasypala šípky, zalila vodou a nechala vařit. Ony, potvůrky, pořád nechtěly měknout. Vařila jsem je docela dlouho. Pak jsem je rozmixovala a propasírovala přes cedník. Vodu, ve které jsem je vařila, jsem dala do skleničky do lednice. Je z ní takový skoro syrup, takže si myslím, že lžička do čaje na dochucení bude super. Spíše než šťáva, byl výlis spíše jako řídký protlak. Odměřila jsem množství, přidala jsem cukr a dr. Oetkera 3:1 gelfix a uvařila dle návodu. Pak jsem dala do skleniček. Můj přítel na marmelády a džemy moc není, ale mně to chutná. Myslím, že třeba do cukroví to bude mňam a každopádně ke zvěřině. :-P

222hel*

Děkuji za radu.

Hel.

 

jabraka*
hodnocení

0x

Už jsem jednou tady popsal postup.Používám ale šípky,prošlé mrazem,sklízím je až v prosinci - lednu.To jsou úplně měkké.Odstraním "bubáky" a zbytek rozmělním a lehce povařím v mikrovlnce.Pak propasíruji přes jemnější síto a vzniklou šťávu zpracuji s cukrem a zavařím.S chloupky si starosti nedělám,po přidání do čaje se usadí na dně jako lógr v kávě.Když jsem chtěl vyrobit marmeládu,stačilo šťávu zahustit s pektogelem a pak tam štětinky vůbec nevadily.Změkly a rozvařily se.Ono totiž jde o to,zachovat vysoký obsah vit.C a proto se snažím vařit co nejméně.MW je na to vhodná především.

JABRAKA

222hel*

Až to vyzkoušíme, tak uvidíme, jak nám to bude chutnat.

děkuji Hel.

hankauk*
hodnocení

Já to už musela otrhat, jinak by to ožraly veverky. Je jich tu hodně.*smich*

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]