Nejste přihlášen/a.
Prosím rádcové a rádkyně, poraďte. Vedli jsme doma s manželem diskusi, k čemu se používala v minulosti při domácích porodech horká voda. V každém historickém filmu, jakmile žena začala rodit, okamžitě volaly dobré duše po horké vodě. Ale k čemu? Rodičku jí omývat nemohli, novorozeně by opařili. Na co jím tam tedy ta horká voda byla? Znáte někdo kvalifikovanou odpověď?
Taky už jsem o tom uvažovala A nakonec jsem usoudila, že vtip byl hlavně v tom mít vodu převařenou a teplou po ruce - musela rychle vychládat, takže když bylo třeba, aby se umyl doktor, pak ta matka a případně i mimino, tak než došlo na to poslední, už musela být vlažná... ale to je jen dohad. Možná to mělo jenom zaměstnat otce
No, kdysi jsme na jedněch nejmenovaných stránkách pro maminky došli k závěru, že po horké vodě se volalo proto, aby se ke kamnům postavil manžel a nepřekážel u porodu
No ale nejspíš z hygienických důvodů - jednorázové rukavice nebyly, desinfekce nebyla, takže si porodní báby alespoň umývaly ruce převařenou vodou. Případně tou vodou (po částečném vychladnutí) mohly omývat třeba i intimní partie rodičky a tak.
Vařením se voda sterilizuje. Tenkrát jiné prostředky pro sterilizaci nebyly a převařená voda sloužila především k omývání pohlavního ústrojí ženy, které je při porodu obrovskou vstupní branou pro infekci. Dále samozřejmě pro umytí rukou porodní báby, případně mohla být využita i pro teplé obklady břicha nebo zad rodičky.
Samozřejmě je to o hygieně.V domáctnostech byly jen kamna,tudíž se postavily na plotnu hrnce na horkou vodu,která se pak míchala se studenou.Porodní bába si musela umýt ruce, rodičku,mimino a samozřejmě pak bylo třeba poklidit.Vím to určitě,žila jsem v rodině porodních bab a hodně se o tom doma mluvilo.
" eualie", myslím, že to bylo jednak k higieně a také:
Použití vody u porodu: Metody s použitím vody jako způsobem analgezie u porodu jsou po staletí známy.
Analgezie při porodu, je jednou z metod používaných ke zmírnění porodních bolestí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.