Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čeští herci / herečky s nejhezčí češtinou?

Od: gorka* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, jsem cizinec dlouhodobě žijící v Čechách. Krásná spisovná čeština se mi moc líbí. Kteří herci nebo herečky, podle vás, mluví nejhezčí češtinou? Mně se moc líbí čeština Viktora Preisse? Máte oblíbence, oblíbenkyni? Děkuju.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pan Preiss je dobrá volba. Taky paní Hlaváčová s panem Munzarem mají hezkou češtinu. Mě se ale líbí nejvíc v tomto ohledu Marek Eben.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, jednou jsem slyšel rozhovor v TV s cizincem, který se naučil česky i tím, že sledoval staré černobílé filmy "pro pamětníky". Myslím, že tam je ještě ta správná a spisovná čeština. Jinak, asi spisovněji se stále mluví na Moravě. Zdravím!

doplněno 22.01.14 22:00:

felix - tak, to jsem překvapen. Já jsem si to vždy myslel, že na Moravě se mluví spisovněji.

felix*

Na Moravě? Ale jděte! Pocházím z Moravy a je to tady samé stréc, v Brně hantec a možu říct, že spisovně se tady opravdu nemluví. :D Co tak znám lidi, tak v Praze se oproti Moravě mluví jako z učebnice.

Na Moravě se mluví spisovně ve školách, na úřadech a v jiných ofic. místech, v neofic. místech se užívají místní nářečí a nebo "obecná moravština" :D (která je ovlivněná hanáckým nářečím, jakožto nejexpanzivnějším) - tam, kde se původní místní nářečí vytratilo.

hodnocení

0x

Pan Radovan Lukavský. Už jen z nahrávek, bohužel.

iz*
hodnocení

0x

Libuše Švormová, Hana Maciuchová, Marie Drahoukopilová, Marta Vančurová, Tereza Brodská, Jana Hlaváčová, Jana Brejchová, Daniela Kolářová, ... Otakar Brousek (starší), Radovan Lukavský, Radoslav Brzobohatý, ...

Ale pro mne jsou naprosto bez konkurence Zdeněk Štěpánek a jeho dcera Jana Štěpánková.

hodnocení

0x

V Čechách se u herců a hlasatelů na češtinu tak nedbá, jako na slovenštinu u slovenských herců a hlasatelů, speciálně hlasatelky se z jazykem přímo mazlí :-D

humbucker*

Ahoj. Souhlasím s bmbx, že ve slovenských televizích se prý mluví příjemnou slovečinou. Starší sousedce, jsme zřídili satelitní televizi a ona, jako původem slovenka se nyní obrovsky kochá poslechem svého rodného jazyka na státních slovenských stanicích.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Vážení pánové a dámy, všechny vás vyvedu z omylu, ohledně nejlepší češtiny na území našeho státu. Nejlépe se mluví u nás na severu v Libereckém kraji. Jinde na území státu se to liší místo od místa. A nepíšu, že je to nějak špatně. Mnohdy je to příjemné a rozveselující. Jinak, souhlasím s tím, že mnozí lidé a někteří herci zvlášť, opravdu mluví krásnou češtinou.

Myslím, že máte pravdu. Měla jsem několik spolužáků ze sev. Čech a ti opravdu mluvili 100% spisovnou češtinou. Až mě to udivilo a říkala jsem si, není-li to náhoda.

zabu
hodnocení

0x

Z nežijících p. Werich. Ze žijících snad Jana Hlaváčová.

vis*
hodnocení

0x

Králem dokumentů je pro mě Pavel Rímský. Ale osobní projev, nikoliv v roli, možná František Němec.

gorka*
hodnocení

S tím souhlasím, znám jeho hlas z dokumentů...

martinaa*
hodnocení

0x

Pavel Soukup.

doplněno 23.01.14 14:21:

Pyška mám také rada, ale přiznám se, že Přeučila vůbec nemusím. Sice je to elegán, vyjadřování má dokonalé, ale prostě mi nesedí ten tón hlasu. Ovšem v pohádce Marie Růžička je dokonalý:)

lidus*

Martino dodala bych ještě i Alexej Pyško a Jan Přeučil ( nevím ale zda tu jde o nejlepší češtinu nebo spíš nejlepší dabing). Samozřejmě souhlasím s Ringem a jeho Markem Ebenem, ten člověk má charizma a úžasný dar vyjadřování.

Marek Eben, má sice dar vyjadřování, ale kazí mu to ne zrovna hezký hlas...

martinhajek*
hodnocení

0x
Spisovnou češtinou se samozřejmě nemluví NIKDE. Pouze obecnou češtinou a ostatními nářečími.

Spisovnou češtinou se ani nikdy nikde nemluvilo. Je to jazyk umělý, který buditelé poslepovali z různých nářečí (aby se v něm všichni našli) a co chybělo doplnili vlastní invencí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]