Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je tohle za dřevo?

Od: neon* odpovědí: 10 změna:

Prosimvas, co je tohle za drevo, pokud to jde vubec z fotky poznat? Ptam se proto, ze pri kraceni motor. pilou mi nejde vubec do rezu, skace po tom jak koza, tak bych se rad poucil, ktere drevo tohle dela. Jsou to 8 let vyschle kusy. Jsou stale v dobrem stavu, narozdil od ostatnich druhu. Je dost tezke, velice svetle v rezu. Dekuji

Co je tohle za dřevo?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Ráda jsem v mladším věku štípala dříví. Ale jednou jsem měla něco podobného a od těchto špalků sekerka normálně odskakovala. Jestli dobře pamatuji, tak to byl jasan.

ceskatelevize.cz/...

Vlastnosti

Jasan je pevný a houževnatý. Z našich dřevin je jeho dřevo nejpružnější, čehož se také hojně využívá. Běl je u mladých stromků velmi široké, u těch starších naopak úzké, nejprve jasně sněhobílá, později růžoví, nebo získává smetanovou barvu.

zdroj: koumak.cz/...

neon*
hodnocení

Ano, je to jasan. Dneska jsem jel znovu pro drevo a podival se poradne kolem sebe a par jich tam je. Dekuji Vam :)

petapeta*

Na jasan mi to nepřipadá. Ten má kůru hladkou a šedou. A řezat jde docela dobře, alespoň syrový.

michalov*
hodnocení

0x

To vypadá na jasan.Může to být též habr. Řekl bych ale,že máte tupý řetěz.;)

neon*
hodnocení

Dekuji. Habr urcite ne, z blizka to ma kuru "supinkovatou" trochu jak dub. Skoda jen, ze jsem takovy neznalek :) Jo, a retez je urcite ve vynikajici kvalite. Vsechny jine druhy dreva sly hned do rezu a jen tyhle se smykaly.

hodnocení

0x

No nevím, jasan má kůru šedavou, někdy trochu do zelena. Tohle je podle kůry klasickej smrk. Ale proč nejde řezat? Těžko říci.

kjanik112*
hodnocení

0x

Byl jsem i dřevorubcem.Není to kříženec- např. javor jasanolistý? To kvůli bílé barvě.Jen ta tvrdost mě tam nepasuje, např. akát, jilm vaz, je tvrdší. Jestli to dřevo nerostlo ve vyšších polohách- má hodně malá a hustá leta? Praktik pozná dřevinu i podle vůně pilin, pokud má čichovou paměť.

jabraka*
hodnocení

0x

Mi to připadá jako borovice,ale také to může být tis.Mohl by to být i akát.Chtělo by to kousek i jehličí,nebo listí.

JABRAKA

lui*

Já taky tipoval akát, ale tady u nás to neroste, a já nikdy takhle tlustej neviděl, tak jsem nechtěl zbytečně mást ostatní...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]