Nejste přihlášen/a.
Zdravím . Včera jsme v hospodě probírali samozřejmě mimo vesmír , celosvětovou otázku míru a finanční situace ve světě i to , jak se dříve říkalo drogerii a nemohli jsme si vzpomenout. Nevíte to někdo? Papírnictví -narpa , lékárna - apatika,drogérie -? Kdyby jste si vzpomněli i na další názvy ... ...Děkuji .
Wikipedie píše, že drogerii se dříve říkalo chemodroga.
doplněno 08.02.14 12:26:Co takhle hokynář?
doplněno 08.02.14 20:27:Tak to je otázka měsíce. Vrtá mě to hlavou. Dostala jsem se až do dávné historie. Opravdu se dříve používal název drogista. A před drogistou se tímto tovarem zabýval apatekář.
doplněno 08.02.14 20:34:Dejte vědět, až na to přijdete, bude to asi místní název.
Dobrý den, u nás se říkalo, že jdeme za drogistou, do drogerie nebo do parfumerie. Také, ovšem, se říkalo k Hladíkům, neb to byl jejich obchod před znárodněním. Zdravím!
Zdravím . Děkuji všem za snahu a za váš čas. Budu pátrat dál. Pokud zjistím , tak dám vědět. Přeji krásný večer.
Pamatuji lecos, ale na jiný název než drogérie, maximálně jdu do drogérky, se neřeklo. Možná se mýlím a nebo nějaké místní pojmenování někde bylo.
doplněno 08.02.14 19:07:Ještě tak nanejvýš dřív se řeklo, parfurmérie.
doplněno 08.02.14 19:14:Nebo jen -parfumérie
doplněno 08.02.14 19:18:Tak ověřeno z více zdrojů, téměř na 100% - parfumérie.
Co já si pamatuju, tak parfumerie je speciální případ drogérky, kde se prodává jen kosmetika a různý smrady na baby. Ale ne třeba barvy, nálepky OVO na vajíčka, prášky na praní nebo šprcky.
Když se tomu říkalo parfumérie, tak se žádný šprcky ani fridex, epoxydy, vteřinový lepidla, spreje všeho druhu atd, nic z toho nebylo a tudiž neprodávalo. Dřív drogérie byla viceméně kosmetickou záležitostí + čistící a prací prostředky pro udržbu domácnosti a pod.
železářství - Kovomat, čistírna - Osvobozená domácnost, prodejna potravin - Lahůdky, Mlékárna, Ovoce-zelenina, Řeznictví, prodejny oděvů a domácích textilí - Textil oděvy, opravna bot a deštníků - Obuna, prodejna brýlí - Oční optika, prodej použitého zboží, bazar - Průmyslové zboží, sběrna starého železa a papíru - Sběrné suroviny, prodejny prstýnků a šperků - Klenoty, atd.
zdravím . Juras - nevadí , díky za snahu. Parfumérie to taky není . Ta má spíš něco dočinění s parfémama jak se u nás říká ,, fédrpuš" . Asi to co mám v hlavě a nemůžu to dostat ven bude jenom nějaký místní název pro drogerii. např. brána se u nás říká kapura , brambory jsou jablóška . Ale když teď jsem u těch brambor , tak u nich se naše řeč obzvlášť vyřádila. ( říkám naše , ale bohužel moje mateřština je poněkud jiná . někteří jste to už možná poznali podle toho jak píšu .Nejsem čech , a tak mi pravopis dělá občas problémy.) Brambory - jablóška , bandurky , erteple , krumple , zemáky , zemský jabka,...
No jo, tak to musíte v dotazu napsat, že jste někde z Podkarpatské Rusi. To pak je těžký se trefovat názvem drogérie do těchto končin.
Jiný název pro drogerii se vůbec netýká žádné Podkarpatské Rusi. Ani nevím , kde jste to vzal. Tady se jedná pokud to chcete upřesnit o Jižní moravu v okolí Brna.
Dobrý den, když už došlo i k mírné odchylce od původního dotazu, tak bych si dovolil položit otázku kdo ví, proč se jistému plynovému zařízení jménem karma říka právě takto? Tedy, jaký je původ slova karma? A kdo to dá bez Googlu, tak postupuje do dalšího kola, má bod a kladné znaménko. Zdravím!
doplněno 11.02.14 20:43:jofa - ano, prosté, ale trochu překvapivé. Ale, máte kladné znaménko za férovost.
doplněno 12.02.14 11:32:Vyhodnocení soutěže: Ano, název karma pochází od jména českého výrobce a jeho továrny na plynospotřebiče a tím byl Karel Macháček. Je zajímavé, že mnoho lidí to neví. Ano, výraz luxovat pochází od finské firmy Elektrolux. A Kája Mařík je snad jen literární postava. Děkuji všem za účast v soutěži a někteří i postupují do dalšího kola, mají bod a kladné znaménko .
Vím to bez Goole (z jiných zdrojů) a v životě by mne to nenapadlo. Ale zase jak prosté. Nechám šanci jinému.
doplněno 11.02.14 20:48:Koukám, že tam mám kopanec -Google. Ben: Chvílku jsem čekal, ale když nikdo hned nereagoval, tak jsem zprávu vložil. Dík.
Já nevím, jenom zkusím tipnout. To bude podle jedné z firem, která to vyráběla. Podobně jako se místo kopírování xeroxovalo
A vlastně ten případ, kdy jméno firmy dalo vzniknout názvu činnosti, máme před očima i s tím Google. Člověk gůglí třeba i přes Yahoo
jako se místo kopírování xeroxovalo
karma je podle firmy co to vyráběla a firma se jmenovala podle KARel MAřík a ví to bez internetu a gůglování
luxovat - vysávat - LUX firma co dala vysavači jméno... (citováno z reklamy)
Karel Mařík je taky docela známé jméno, alespoň nám dříve narozeným, ale tady se myslím jedná o Karla Macháčka
továrny na plynospotřebiče a tím byl Karel Macháček. Je zajímavé, že mnoho lidí to neví
Dobrý den, to máte pravdu. Mnohdy používáme slova a ani už o jejich původu nic nevíme nebo si to neuvědomujeme. Např. fichtl (německý výrobce motorek), vincek (belgický výrobce kamen) nebo baťovky (firma Baťa - dnes již opět známá).
Ale, to už jsem utekl opravdu hodně daleko od původního dotazu. Ještě, že je tato diskuze volná. Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.