Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co všechno při koupi zahrady ohlídat

Od: inside* odpovědí: 7 změna:

Chtěl bych si zakoupit zahrádku- velikosti 260 m v zahrádkářské kolonii.Na zahradě jsou 2 staré stromy,chatka na nářadí, je zavedena voda ,je neoplocena .Hranice tvoří jen sousední keře,ale zahrádka je celkem v dobrém stavu. Díval jsem se na cenovou mapu ,ale myslím si, že cena za kterou je tato zahrádka nabízena je dost vysoká -245000.Poradí mi někdo z čtenářů co všechno si mám ohlídat ,abych nedopadl tak zvaně na ústa.Nemám zkušennosti.-inside-

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Inside:

Při koupi pozemku je třeba v přvní řadě vědět,zda se jedná o pozemek ve vlastnictví zahrádkářské osady,případně svazu zahrádkářů.Podobně jako obytné družstevní domy.Všude je snaha je převést do vlastnictví.Já jsem to před čtyřmi lety také udělal.

Kupní smlouva se specifikuje podle občanského zákonníku ustanovení §588a násl.

Pokud je zahrada v osobním vlastnictví,pak je potřeba ohlídat zápis vkladu do KN včetně vynětí ze ZP u chatky.

Pokud se rozhodneš pro koupi,je běžná cena podle umístění .

Odhadní cena mé parcely včetně chatky činila před 5 lety podle odhadního posudku za 450 m2 - 223 500.-Připočtením ceny stromu a keřů činila cena 229 000.-

Za vypracování posudku jsem zaplatil 1500 .-

Za 5 let se ovšem ceny odhadů dost změnily,aktualizaci je nutno akceptovat.Doporučil bych kvůli dani,aby ji platil prodávající.

JABRAKA

inside*
hodnocení

Jabrako, zahrádka je v osobním vlastnictví a ještě ,co prosím znamená vynětí ze ZP u chatky a daň aby platil prodávající?-inside-

jabraka*

Pozemek,co zabírá chatka,by měl být vyňat ze zemědělské půdy a měl by mít vlastní parcelní číslo.Při dohodě je pro tebe výhodné si dát při takové kupní ceně,do smlouvy ´,že daň z převodu nemovitosti zaplatí prodejce.Je to tlak na prodávajícího,aby slevil.

JABRAKA

cepagis*

Jabrako, nejsem si jistý, ale daň z převodu nemovitosti platí vždy prodejce, pokud se prodávající s kupujícím nedohodnou jinak, ne? Jinými slovy je výhodné se o dani z převodu ve smlouvě vůbec nezmiňovat...

jabraka*

Máš pravdu,my jsme platili daň z převodu proto,že jsme kupovali od organizace za cenu přiměřenou,a osada peníze nemá.Odhadní cenu bychom zase my nemohli zaplatit.

JABRAKA

lucies*

Daň z nemovitosti sice platí prodávající, ale kupující je ručitelem. Tzn., že pokud ji prodávající nezaplatí, zaplatíte ji Vy. Toto je potřeba si ohlídat ve smlouvě.

buss

A co je to "osobní vlastnictví"? To padlo s komunou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]