Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vážný pracovní úraz na DPP

Od: dave76* odpovědí: 1 změna:

Dobry den,
chtěl bych vás požádat o radu ohledně pracovního úrazu na DPP.
Měl jsem uzavřenou dohodu o provedení práce, kde jsem pracoval u živnostníka, kterou zaměstnávala jedna společnost a stal se mi vážný pracovní úraz právě na pracovišti této společnosti.
V současné době celou nehodu řeší policie ČR.
Vzhledem k tomu, že jsem v tuto chvíli stále v pracovní neschopnosti a tím i absolutně bez fin. prostředků, neboť nepobírám nemocenské dávky, navíc si musím platit zdravotní pojištění, vás velmi prosím o radu, jak se zachovat a co mohu od zaměstnavatele požadovat?
Moc děkuji za vaše odpovědi.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

To, že jste byl na DPP je OK. Ve smlouvě by mělo být uvedeno místo výkonu práce a časový rozvrh. Jinak zákonné pojištění zaměstnavatele se vztahuje jak na zaměstnance v pracovním poměru, tak i na zaměstnance v poměru mimopracovním (což je váš případ). Práce na DPP ovšem nezakládá nárok na odstupné, neupravuje se doba odpočinku, odměna za práci, atd...

Z vaší dohody máte tedy nárok na náhradu škody zaměstnavatelem způsobenou pracovním úrazem (bolestné), ale nebudete si moci nárokovat ušlý výdělek v rámci zaměstnavatelova pojištění. Ten byste si nárokovat mohl v případě HPP. Otázkou tedy zůstává, jestli vám zaměstnavatel ušlý výdělek bude chtít vyplatit sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]