Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko, potřebujeme se vykecat a slyšet (číst) Váš názor na současný stav věci. Jako každým rokem je u nás zítra a v sobotu vinobraní. Město zvládl za dva roky starosta zadlužit tak, že PRÝ nemělo finance na zajištění chodu vinobraní a proto to šlo kamsi do konkurzu. Konkurz vyhrál shodou zajímavých okolností kdosi známý od starosty - a jsou to pražáci. Tím začaly všechny problémy. Udělali neskutečný bordel v organizaci, místo oblíbených znojemských lidí jdou na hlavní pozice herci (a to se má šetřit), je úplně jiný systém, vyhodili se znojemské kapely a osoby, co tu hrávaly a figurovaly léta, a místo nich prý dají příležitost těm z Čech. Aby se ušetřilo. Za účinkování v průvodu jsme vždy dostávali pár set (podle role), letos jdeme poprvé za 17 let zadarmo, protože prý reprezentujeme město. Aby se ušetřilo a aby víc zůstalo na mimoznojemské. Samozřejmě část průvodu (zejména děti, pro které je těch pár set na vinobraní hotové jmění), se na to vykašlala.
Každý je znechucený, otrávený. Má to být skvělý a nej nej nej průvod za uplynulá léta a já tuším velký trapas, hádky atd. Vrcholem všechno je naše družina krále vína Bakchuse. X let byl bakchus náš oblíbený a fajn chlapík, letos tam z nepochopitelných důvodu pražáci nasadili místního tlustého cigána. Tímto byla dobrovolně odejita další část průvodu...
Dnes se tak s děckama obvoláváme, zda má nebo nemá cenu jít. Co myslíte? Na jednu stranu jít v průvodu je fajn a každý rok se na to těšímě, na druhou jsme vážně otrávení a znechucení, popravdě hlavně tou výměnou Bakchuse.. a nějak se nemůžeme rozhodnout. Děkujeme
Zdravím,
tak jsem překvapená, že jsi ze Znojma. Já totiž nejsem přímo ze Znojma, ale studuji tam. Jsem z vesnice u Znojma, asi 17 km SZ. Tak to je dobře, protože jsi mi padla hned do oka. Ještě než řeknu svůj názor, měla bych otázku. Studuješ ve Znojmě? No k vinobraní, to jde jaksi mimo mě. S tím, že minulý starosta neuměl zacházet s penězi už asi nikdo nic nenadělá a už vůbec nic s korupcí na nejvyšších místech. To by museli lidé znovu do ulic, jako v 1989, což se nestane. Dnešní doba je hrozná a lepší nebude. Změna Bakchuse mě osobně také dosti naštvala.
Nevím, zda se tyto změny k horšímu podepíší na návštěvnosti v dnešní konzumní době.
No zda jít či nejít. Pokud máš své město ráda, tak tam půjdeš i přes to, že za to nic nedostaneš. Samozřejmě budeš muset zkousnout všechny ty změny. Nebo se na to vykašleš. Já být na tvém místě, což nikdy nebudu, protože tyto akce jdou mimo mně, bych asi šla. Přece jenom si s přáteli užijete pěknou zábavu.
Takže pěkný víkend, pro mě prodloužený, poněvadž znojemské školy mají v pátek volno. Zdraví Anzionka.
A vyborne, krajan Studuji v Brne (momentalne mam skolu prerusenou), a provadim v podzemi, tak se treba zastav, pokud na vinobrani jdes
. A hlas se k blond pruvodkyni:D Ty asi ve Znojme studujes (podle otazky)?
No, starosta by mel byt zase Balik (jak se ozyva), ten stary at se vrati do sve gynekologicke praxe. Prave, plno lidi mi psalo, volalo nebo maji statusy, ze radeji letos na vinobrani nejdou. Kvuli systemu, vymene roli, drahote, vyskrtnuti oblibenych kapel atd... taky jsou znechuceni, proc pry ve Znojme dela vinobrani Praha..?
Nejde o penize, dostavame ctyri stovky, ale o princip. Vinobrani uz neni nase... a cim dal vic lidi nechce jit. Za pulhodinku je generalka, tam se uvidi, jaky system si vymysleli...
Jj, stredni volno maji, nevim, jak vysoka ekonomka. At se decka taky pomeji
Mrknete na
Uz se pomalu domlouvame, ze ji budeme pred pruvodem zpivat...
No na vinobraní asi nejdu. Jinak ano, studuji ve Znojmě horní gympl. Nestudovala jsi tam taky? Jinak v podzemí jsem byla, ale ty jsi mě bohužel neprováděla. Byl to takový postarší pán. Ale bylo to zajímavé. No s tím vinobraním asi nic nenaděláme, ale napiš jaké to bylo.
doplněno 08.09.11 16:29:Ta písnička to velmi dobře vystihuje.
Ja jsem delala spodni pajdak Na horni gympl ted nastoupil muj bracha. Tak se nekdy mrkni, az budete mit telocvik, z okne ven, a nad prujezdem z gymplu je okno. To je muj pokoj
Tak maaaavaaaaameeeee!:D
Jj, starsi pan je jeden z kolegu, jsou tam dva a oba maji bryle. Na vinobrani nas bude v zaprahu vsech 8, cekame naval. Ale urcite sem napisu
Taky bych byla otrávená a vůbec se Vám nedivím. Takhle zprznit vinobraní! Nechápu, proč tam budou hrát kapely z Čech namísto domácích znojemských. Ty přece ke Znojmu a k tamějšímu vinobraní neodmyslitelně patří. A pak ti herci - má se šetřit a taková celebrita si řekne za den pěkný honorář! Vrcholem je ten cikánský Bakchus. Asi bych tam šla, i když za účinkování už nic nedávají, ale spíš bych šla proto, abych to všechno dobře okoukla. A pokud se mi to nebude líbit, příští rok by mě tam asi nedostali ani párem volů. Asi to bylo tak, že je v tom přítelíčkování a zároveň úplatky, jako v této zemi už takřka všude. Kdo ví, ale nic dobrého v tom asi nebude.
Tak to okoukněte a napište o tom na poradnu či na vnitřní poštu, docela by mě zajímalo, jak veselí znojemáci tyto novinky přijali. Jaga.
Pisste mi z duse, Jago Presne ten prvni odstavec nechapeme ani my, ani cele siroke znojemske okoli. Kdyby treba aspon tem domacim, co chodi a hraji x let, zavolali a rekli "nezlobte se, letos s Vami nepocitame.." Ale ticho po pesine. Kdyz se nekteri sami ozvali, byli po tech letech odmitnuti...
Jak pisu vyse, za chvili je generalka. To jsem na naseho cigana zvedava.
Nejsem z jižní Moravy a tak jsem nezaujatý. Situaci musíte posoudit opravdu oběktivně. Pokud jste přesvědčená (ale ne jen Vy), že jsou změny k horšímu, zkuste celé vinobraní bojkotovat (samozřejmě ne sama). Pro jednou to holt vydržíte a pokud to bude absolutní propadák, bude to muset být příště jinak. (Vzpomeňte si, jak dopadlo před pár lety nepovedené MS v lyžování).
Jak jsem slibila - prisla jsem z generalky. Zmatek, zmatek, trapas a zase zmatek.
Bezne byvaji generalky dve, jakoby vcera a dnes. Prazaci se rozhodli pouze pro jednu, dnesni. Razeni misto obvyklych 20 minut trvalo 45, texty si upravili k obrazu svemu a vynechali podstatne historicke veci (treba ze Jan Lucembursky je markrabe moravsky). Nebyla jedina veta bez preklepu, neustale se upravuji pozice na tribune, generalka bezne trvala hodku a pul. Bezi od sesti, my (co nejsme na tribune), uz mame volno, ti, co na ni bohuzel stoji, tam budou do deviti. Hlavni obsazeni neni schopno rict souvisle a plynule tri vety za sebou a neustale se tomu smeji. Znojmaci stali a padaly jim sanice, hodne lidi prihlizelo tomuto "divadlu". Nevim, jak se do zitra stihnou naucit souvisly text, ktery neustale (a spatne!), ctou z papiru. Proste hruza, to se neda vyjadrit, ale horsi zkousku vinobrani jsme nezazili. Jen prazaci se tomu neustale smali, asi to pro ne je velka legrace.
Vrcholem vseho jsou vstupenky. Cituji:
Zákaz vnášení zbraní, skleněných nádob, PET lahví, deštníků a ostatních nebezpečných přemětů, alkoholických nápojů, toxických a jiných omamných látek, audio-video zařízení včetně fotoaparátů. Zákaz fotografování a pořizování audio-video záznamů v průběhu akce. U vstupu může být prováděna bezpečnostní kontrola, pořádková služba může provádět osobní prohlídky...atd.
Proste - jedna velka fraska... dneska jsme se shodli, ze mame pomerne velky strach, aby neletaly vajicka, kameny, rajcata a podobne...
To máte vinobraní na mezinárodním letišti? Nebo ve vojenském prostoru? pořádková služba může provádět osobní prohlídky... To ale nemyslí vážně, že ne? Řekl bych, že to hraničí s trestným činem omezování osobní svobody. Naivně se zeptám: proč tam za takových okolností vůbec chcete jít? Kameny a vajíčka jsou zbytečná, bude stačit ostuda, když jim tam nikdo nepřijde. Nehledě na to, že velmi brzy skrachujou.
Mimochodem - jsem taky pražák, ale takováhle pitomost (existují i výstižnější pojmenování) by mě teda nenapadla.
No, me se neptejte:D Tady to nechape nikdo. Navic, na kazde slavnosti se foti a nataci, a to nam jako ty fotaky a kamery budou zabavovat, nebo jak? A kdyz bude prset, kterej magor prijde do mesta bez destniku?
Proste, jak ctete sam - velky trapas... ale bohuzel znojemsky
To tam máte nějakou proti zákonnou akci? Představuji si uplně, jak tam přijedu a ruce nad hlavu, nejdříve mě od hlavy zkontrolují, zda nemám zbraně a něco nebezpečného, třeba pet lahev s vodou, pak mě pustějí a všude podél silnice bude kordon policajtů se štíty, obušky a psa u nohy a uprostřed půjde průvod a jako Bakschus - pražský chasník, který nemá o tom ani páru. To tedy máte starostu. Ten asi ani neví, co je tradice a na vašich lidech a městu mu prd záleží. Ty pražáci by se měli přijet podívat co je tradice, ale jen jako divák, ale aby učinkovali na vinobraní místo místních, je pěkně ujeté.Bude to aspon v televizi? Nebo tam také nesmějí natáčet. On má asi pan starosta strach o sebe, abyste ho náhodou tím fotákem, deštníkem, nebacili po hlavě. A pak vám pěkně bude vykládat, jak se Vinobraní vydařilo a kolik jste ušetřili.Takového starostu posadit na osla a nechat ho jít v čele průvodu.
Dá se předpokládat, že to v nějaké televizi bude. Právě proto se tam nesmí natáčet a fotografovat. Zřejmě komusi prodali výhradní natáčecí práva. Kdyby se ne Netu nedejbože objevilo video z této akce, měli by problém. Jak říkám, já bych takovou akci ignoroval. Ovšem chce to k témuž přesvědčit aspoň 50% lidí. Čím víc, tím líp. A budou-li tam mít televizi, bude jejich ostuda o to větší.
Myslim, ze si obsazenim a temi listky zavarili dost, spousta lidi mi psalo, ze na tyjatr, cigany v pruvodu a trapne prazacke scenky se podivat neprijedou... loni treba vymysleli, ze platit nebudou deti od 15 let, ale od 130 cm. Takze i deti devitilete, vysokych mame dost. Toto se samozrejme projevilo na navstevnosti, ono listek 250,- na osobu pro ctyrclennou rodinu je dost...
Omlouvam se za ty vecne "prazaky", jen nevim, jak to jinak napsat
Milá Martino, cítím s tebou, ale to je tak všechno, co pro tebe můžu udělat. Snad jen napsat svůj názor. Jsem teď zrovna kousek od Znojma. Na vinobraní jsem byl kdysi dávno asi 2x a jediné, co mi z toho utkvělo v paměti, byl totálně ožralý Štercl na voze. Když jsem pak slyšel v pozdějších letech, jak to tam na vinobraní a po něm vypadalo, tak mě to vůbec nelákalo. Ale k věci. Vinobraní a hlavně průvod byly skvělou tradicí a reprezentací tohoto slavného a známého města a místní se na něm s hrdostí podíleli. Bohužel bylo. Dnes se úplně všechno využívá ke komerčním účelům a k obohacení vyvolených. Takže podle mě máš dvě možnosti, buď se na něm podílet a snažit se z toho vytřískat taky něco pro sebe nebo ho prostě ignorovat a nezúčastnit se. Co se týče bezpečnostních omezení a prohlídek, je to o tom, co všechno si návštěvníci nechají líbit. Bohužel respektují tato opatření na kancertech a jiných akcích místo toho, aby tyto akce ignorovali. A o tom to je. Že má vinobraní nějakou tradici a historické pozadí, to dnešní konzumenty vůbec nezajímá. Pro ně je to prostě jenom nějaké zpestření a že ta zábava má dejme tomu 10x horší úroveň než dříve? No co, pobavili jsme se, ožrali se a to nám ke spokojenosti stačí. Dnes je všechno jenom o penězích. Nezbývá ti nic jiného než se s tím smířit a vycházet z toho. Bohužel.
Mate smutnou pravdu, ladine... Mesto, potazmo Fruta, Hostan, Lakrum... to uz neni nase a prichazime o cim dal vice "znojmactvi". Bezpecnosti prohlidky jsou dobre tak nejak na festival, na slavnosti, kde si kazdy foti a nataci pruvod, pri desti se kryje destnikem a burcak si odnasi v petce, je toto nesmysl...
Toz se prijedte podivat znovu, ale budete asi zklamany...
Martino, máte své město ráda i jeho tradice. Je smutné, že ti, co rozhodují o tom, kdo bude účinkovat, pohrdl místními, kteří by rádi přispěli navíc ještě srdcem. Jedině pohrdnout taky a nezůčastnit se. Jenže tím se nic /letos/ nezmění. Asi bych to zkusila a na vinobraní šla, pokud se to nevyvede, tak bych příště nešla. Jinak nevím. - stařenka
Cekate, ze Vam v TV ukazou horsi casti?
Take zalezi, zda uz jste nekdy znojemske vinobrani a pruvod videl, ci nikoli.
doplněno 11.09.11 20:35:
Staci ci precist komentare
A zde muzete videt puvodni lonskou verzi.
doplněno 11.09.11 20:47:
A jeste hezci lonske videjko
A letos jsme meli paradniho vietnamskeho prodejce nudli:D Mezi opekanim a prodavanim vytahl kytaru a zacal zpivat ceske pisnicky ) Byl uzasny, kolem stanku bylo vmziku plno a vsichni si neco kupovali a zpivali s nim
)
Zpívající Vietnamec vážně nemá chybu, jen mi dělalo potíže poznat písničky. Povedlo se mi to pokaždé až tak po jedné sloce /Dajána, Ovečka/. Ale bylo to kouzelné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.