Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada mzdy od čtvrtého dne nemocenské

Od: inside* odpovědí: 3 změna:

Nikde jsem se nedočetl proč je náhrada mzdy u čtvrtého dne nemocenské proplácena 60%z 90 %. 60% chápu,ale proč z 90% a ne ze 100%.Kam se podělo těch 10%?Vysvětlí mě to prosím někdo z čtenářů.-inside-

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

Stanoví to zákon viz níže. Ale proč to tak je?! Nezní mi to moc logicky. *sok**ee*

vyplata.cz/...

petapeta*
hodnocení

0x
Ono to nemusí být jen z 90 % denní vyměřovacího základu. Průměrný denní příjem podléhá redukci, která se provede tak, že do částky první redukční hranice se počítá 90% (100% pro výpočet peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství), z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60%, z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30% a k částce nad třetí redukční hranici se nepřihlíží.
V současné době je to 90 % denní vyměřovacího základu pro ty, kteří mají příjem kolem 18 000 Kč. Kdo má vyšší příjem, tak je to méně než 90 % denní vyměřovacího základu.

To, co píšete o redukci, je pravda, ale tazatel se ptá na jiných 60%.

Pokud je denní průměr vyšší, než je první redukční hranice, prochází redukcí podle toho, co uvádíte. Ovšem průměr po redukci se teprve krátí na 60% (u PPM na 70%). Nikde v zákoně není uvedeno, proč tomu tak je. Obecně se snad dá říci, že je to proto, že denní průměr, z něhož se vychází, je v hrubém, kdežto dávky (i náhrady za nemoc) jsou v čistém - nepodléhají odvodům. Čili těmi 60 % se jakoby přiblíží hrubý průměr čistému.

doplněno 07.09.11 18:27:

Aha, tazatel se ptá na těch 90%. Tak s vysvětlením toho se opravdu nikdo ze zákonodárců neobtěžoval. Asi to jenom tak někoho napadlo. :D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]