Nejste přihlášen/a.
Ahoj mám zase po dlouhé době dotaz.
Behem prázdin jsem byl na táboře a našel jsme tam nové přátelé, problém je v tom, že jeden bydlí ve Španělsku, druhej v Turecku, třetí na Slovinsku a čtvrtej v Portugalsku. Chtěl bych navštívit kamarádku ve Španělsku, už se domlouváme, zatím mi je 14 a v únoru mi bude 15 let, to bych měl občanku a to už bych mohl sám letět letadlem, né? Možná bych tam jel ještě s nějakým kamarádem, či kamoškou. Španělce je 19 let a je velmi hodná a kamarádská. Jak to vidíte vy? Jde mi hlavně o to, jestli bych se tam mohl dostat sám, nebo s kamarádem/kou ve stejném věku? Na letiště v Praze by mě rodiče doprovodili a v Barceloně by na mě čekala a nejspíše s ní, by jsme jeli autem navštívi autem kamoše v Portugalsku, byla by to dlouhá cesta, ale nevíme jestli on přiletí do Barcelony, nevím jaké sou tam letecké spoje. Předem dík (jsem docela nervózní) Prosím, jestli s tím někdo nemá zkušenosti.
Viz níže... S rodiči jsi už o tom mluvil? Pustili by tě samotného tak daleko? I kdybys jel s kamarádem/kamarádkou? Já jako rodič bych teda měla strach.
Cestující od 5 do 12 let, kteří nejsou doprovázeni osobou starší 12 let, jsou označovány jako "nedoprovázené děti". Podmínky pro jejich přepravu mají každé přepravní společnosti různé. Například přepravce Easy Jet nepřijme na palubu dítě mladší 14 let, pokud není doprovázeno osobou starší 16 let. ČSA akceptuje přepravu nedoprovázených dětí již od 8 let, ale pouze pokud je dítě doprovázeno na letišti dospělou osobou a tam je s ní sepsáno prohlášení, že na dítě bude čekat další dospělý na cílovém letišti.Souhlas k přijetí takovéhoto dítěte musí potvrdit všichni přepravci a dopravci, kteří se na daném letu podílejí.
To znamená, že až bys letěl, musíš si zjistit podrobné informace u daného přepravce, s kterým poletíš.
Napadlo tě, že pouhá kamarádka z tábora se nedá považovat za 100% důvěryhodnou osobu? Alespoň já bych ji za takovou nepovažoval. Uvažoval jsi o tom, co bys dělal, kdyby na tebe nečekala, kdyby ses v průběhu pobytu ztratil nebo by ses musel sám domluvit s místními, kdyby ti došly peníze nebo si byl jiným způsobem odkázaný jen sám na sebe, v cizím státě?
Ona byla týden u nás a bydlí ještě s rodiči a v klidu se jí dá věřit. Do ČR do tábora letěla díky projektu, který si ověřuje tyto osoby a seznamuje je s cizinci v cizím státě A strýc dělá vedoucího a zná jí dobře. Jako rodiče mají strach, ale už sem letěl s kamarádem od taťku do Alžíru a to sem se bál, že mi tam něco udělá a to jsem tam šel poznat nevlastní tetu.
Čavec Jakub. Já jsem letěl sám do Skotska.Ale to je uplně něco jiného. Letěl jsem v 16 letech a přímo, kde v Edinburghu už na mě čekala teta.Ale stejně jsem měl zadek stažený.Bylo by lepší, kdyby letěl s tebou někdo starší(18 let). Nejlepší by bylo mamina, nebo tatka, nebo i brácha.Nikdy nevíš co se semele. Stejně, může být kámoška spolehlivá jak chce, tak nikdy nevíš.Může být špatné počasí a letadlo někde zůstane trčet a už je všechno jinak. A můžeš si myslet,že umíš dobře španělštinu, anglinu, ale jak máš pak sám někde v cizině mluvit, tak jako když se ti všechno vykouří z hlavy.Promysli to ještě a domluv se s rodiči, kdo by měl letět s tebou.Třeba by mamina byla ráda taky, kdyby se mohla podívat do Španělska.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.