Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vzniklo slovo Devěťák

Od: egroups® odpovědí: 14 změna:

Neví někdo z Vás,jak vzniklo slovo devěťák?Vojáci vědí o koho jde.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Necjci vám do toho kecat a na vojně jsem nebyla - ale není to náhodou dozorčí vojskového tělesa?

hodnocení

0x

DVT - dozorčí vojenského tělesa.

ar*
hodnocení

0x

Protože to je dozorčí vojenského útvaru, Takže DV. Ještě se taky používalo ,že má devítku.

hodnocení

My jsme právě přemýšleli,že to je z DÚ,jako dozorčí útvaru.A z deúťák se to zkomolilo na devěťák.Ale že se tomu říká i DVT,tak to jsem nevěděl.V tom případě by to bylo pravděpodobnější.

Je zajímavé,že se chlapi občas chlubí zážitky z vojny,ale když se jich zeptám na tohle,tak to nikdo neví:)

ar*

To je jednoduché vysvětlení, jak jsme zahlédli žluté "provazy" se dvěma hvilzdama,tak jsme brali čáru a navíc nás zajímali úúúúplně jiné záležitosti než nějaký lampasák*smich*

hodnocení

0x

Já myslela, že se říká "dévéťák"...? *nevi*

doplněno 02.09.11 12:19:

ze zkratky DVT - dozorčí vojenského tělesa? místo "útvaru"? aby tam bylo to "t"? *nevi*

ar*

Mindo jasně že dévéťák. Egroups se určitě překlepl (a)

hodnocení

Vyslovuje se to všelijak,dle kraje asi.U nás se říkalo devěťák.Ale to už není podstatné.Spíš by mě zajímalo,zda je to opravdu z toho DVT,ať už mám konečně jasno:)

Hned 1. odpověď byla správně Dozorčí Vojenského Tělesa!.!.!

ar*

Ano opravdu ze zkratky DVT. Devěťák jsem tedy osobně "slyšel"poprvé až tady. Vojenský slang používal opravdu dévéťák.

další najdete třeba zde. armada.apbest.cz/...

doplněno 02.09.11 13:07:

http://www.kd.cz/ martin/funny/vojensky-slovnik.html

ladi*
hodnocení

0x
Dozorčí vojenského tělesa. Dvt

nikdo*
hodnocení

0x

Dozorčí roty měli červené šňůry, ostatní vyšší dozorčí měli žluté šňůry.

richardv
A pomocnik devetaka mel bily snury.

budik*
hodnocení

0x
Je to od zkratky DVT ...dozorčí vojenského tělesa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]