Nejste přihlášen/a.
Zdravim vsechny,koukal jsem na tv a povidaly tam ze deti do materske skolky kdyz poprve nastupuji nosi kornouty s bonbonama.Co je natom pravdy?dik za odpoved dcera zitra nastuouje tak jestly mam vybehnout smer market
blbost...když šla má dcera tak nic nenesla a u ostatních dětí taky jsme nic neviděla...oni ty učitelky by Vás hnali.Něco jiného je když má narozeniny,to do školky neseme dort,ale tahle ne.Nic,nestresujte se.
nepotřebují bonbony,vlítnou do hraček a jsou seznámení hned
Diky vam za odpoved,koukal jsem na tv a tam o tom byla debata,ale mezi"celebritama"tak jsem nevedel,diky moc
Já jsem viděl tyto kornouty u mrnat, když šly do první třídy, ale do školky né.Někdo má menší kornout, ale viděl jsem i velký, že to pomalu neunesl.Asi podle toho, jak se chtějí rodiče vytáhnout.Já neměl nic a přežil jsem to.
Pokud vím, tak kornouty nosí prvňáčci do školy, v některých oblastech. Podle kornoutových diskuzí na netu se občas najde i nějaký školkáček, který ho přinese první den do školky, ale běžné to rozhodně není pokud vím ani v těch oblastech, kde se kornouty nosí do školy.
Zum ersten Schultag bekommen die Kinder eine grobe Schultüte mit vielen Süßigkeiten.
doplněno 31.08.11 20:10:Schultüte
Tak to bude asi tím, žo pocházím z příhraniční oblasti. Je pravda, že nikde jinde jsem o tom neslýchal.
Dobrý den.
Mám takový dojem, že už se dávno kornouty nikam nenosí.
To bývalo za bolševika, že děti nosily na první den do školy kornout s bonbony atd., ale ta éra už je doufám dávno za námi.
Jediné, co nám zde zůstalo, je spousta "soudruhů ze sovětského svazu"
Hans S.
Omyl, kornouty to je výmysl po 89, holt je to moderní v Americe. Před 89 si nepamatuju, že by někdo kornout s bonbony nosil, že by se na konec školního roku dávali učitelům drahé dary a děti se předháněly (asi spíš jejich rodiče) už od MŠ kdo má lepší bačkůrky a značkovější zástěrku.
Já jsem šel 93 mám pocit a kornoutů tenkrát bylo málo, mě/nás ani nic takového nenapadlo. Během dalších čtyř let taky moc ne, ale někdy nedávno už měla kornouty snad všechna děcka.
Kornouty není porevoluční výmysl z Ameriky, prvňáčci s ním chodili první den do školy i za komunistů, ovšem spíš v německých příhraničních oblastech (on je to původně německý zvyk), i když tedy já, jako Pražák, ho z dětství znala akorát z filmu o Lucii (moc jsem jí ho záviděla):D Po revoluci se sice trochu rozšířil, i když nemám pocit, že nějak extra moc. Ve velkých obchodech (např. Lidl) sice kornouty prodávají i v Praze, ale třeba na naší škole se prvňáčků s kornoutem moc nevyskytuje, sem tam občas ojedinělý kus. Ale zato se o něm rok co rok koncem srpna vedou vášnivé diskuze na netu, kdy část maminek to považuje za "něco jako Valentýn" (fuj importovaný zvyk, který je vymyšlený akorát k tahání peněz z lidí) a další to má v sobě jako "milou vzpomínku z dětství" (a jejich dítě bude mít kornout taky, i kdyby teď žily v oblastech, kde o prvňáčka s kornoutem člověk nezakopne)... no a mezi nimi je část maminek zmatených, který neví, jestli jejich prvňáček bude bez kornouty všem pro smích, nebo jestli je to zbytečný krám
Svátek Svatého Valenýtna nebyl importovaný z USA, zde byl pouze znovu obnoven a komercializován Walterem Scottem, známým výrobcem vánočních přáníček, který se ocitl na prahu bankrotu. Svátek původně pochází ze starověkého Říma.
Bohužel se toho postupně chytila i valná část USA, Evropy apod., kde se z toho stala už jen fraška, která nemá s původním svátkem nic společného. Všem jde jen o zisk. Což je bohužel zvykem u všech dnešních svátků (viz. Vánoce atd.)
Cituji WIKI:
" Svátek svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn), se slaví v anglosaských zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky. V poslední době se tento svátek šíří i v kontinentální Evropě, do určité míry z komerčních důvodů.
Svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do "urny lásky"vloženy lístečky se jmény mladých dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho "miláčkem"v následujícím roce.
Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Claudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14.února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.
Tradice svátku sv. Valentýna byla obnovena v USA počátkem 20. století, když se Walter Scott, známý výrobce vánočních přáníček, ocitl na prahu bankrotu. Jako řešení vymyslel obnovu tradice sv. Valentýna, který se od roku 1907 slaví v USA. Jeho společnost do dvou let ztrojnásobila své zisky. Pokusů o zavedení tradice, při které by mohl Walter Scott prodávat svá přáníčka však bylo více. Nikoli všechny ale byly tak úspěšné jako tento. Například Den velké tmy jako oslava všech slepců se velké přízni netěšil (1902), a tak byl po dvou marných pokusech nakonec nadobro zrušen."
To jen pro zajímavost.
Hans S.
Když jsem pracovala ve školce, děti první den nenosily nic. Jenom později, když měly svátek či narozky, ale nebylo to nikterak povinné a záleželo na rodičích, jestli jim něco koupili. Ostatní děti a učitelky blahopřály, děcko dostalo šetrně "hobla" a mělo ten den "službu." O tu se draly, tak se jim to moc líbilo.
Ten první den je navíc dost chaotický, někdo bulí v koutě, jiný nechce komunikovat, někdo to zvládá v pohodě. A do toho ještě bonbóny - to už by bylo moc. Raději pohodlné hrací oblečení, bačkůrky, pyžamko a hlavně nezapomeňte místo bobnónů na kapesník, raději hned dva. Ty jsou moc důležité a plno dětí je nemělo.
Tak ať se všem mrňousům ve školce líbí. Moje tříletá vnučka Kačenka jde dneska poprvé také. Jaga.
Když jsem před 3mi lety vedla poprvé dceru do školky,tek než ještě jsem tam strčila nos,už byla u hraček v houfu,po mě chtěli 300kč na výtvarný pomůcky a už se mi drásali učitelky do tašky zda jsem donesla pasty na zuby,kapesníky dvojbalení,ubrousky...no katasrtofa.Byl tam děsný smrad,stály jsme u umyvárny a zrovna malej capart tam na záchodový míse zahajoval školkový rok
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.