Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co sebou na pracák?

Od: venik odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, zítra je posledního a asi bych se měla dostavit na úp, abych se přihlásila. Co si mám všechno vzít, smlouvu o ukončení posledního pracovního poměru, o ukončení studia, pak ještě dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti, co sem měla později? Nebo stačí občanka a jinak nic?

Nepotřebuju aby mi hledali práci, ani to nechci, jen ještě nemám podepsanou novou smlouvu a jestli si to vykládám správně, tak stačí jeden den v měsící pracovat/studovat/být na úp a budu mít zaplaceno pojištění za celý měsíc? Nebo to je jinak?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

0x

"venik", pokud Vám končí prcovní poměr zítra, šel byste na ÚP zbytečně. Jinak po uk. pr. poměru do tří dnů se na ÚP můžete zaregistrovat. Pokud Vám jde o pár dní u Zdr. poj., nic by se nemělo stát, ani kdyby šlo o měsíc, ale pokud by to bylo od 1 do posledního dne v měsíci, pak by Vám vznikla povinnost si zdr. poj. uhradit. - stařenka

venik
hodnocení

Kdepak, pracovní poměr skončil v červenci, je to teď déle než měsíc. Nový bude v průběhu září.

Říkáte tři dny od ukončení, znamená to, že ten jeden den to už nezachrání a srpen si zaplatím sama?

pt®

Pokud již uběhl celý kalendářní měsíc a více, budete muset Zdr. poj. zaplatit. To se dozvíte zítra na ÚP. Vemte s sebou doklad o svém vzdělání, platný obč. průkaz, zápočtový list, nebo výpověď a potvrzení o průměrném příjmu za poslední tři měsíce. Do týdne s Vámi zahájí správní řízení a budou Vám nabízet zaměstnání, což nesmíte odmítnout, jinak budete vyřazen s trestem na tři měsíce /snad není změna/. - stařenka

venik
hodnocení

Odkládala jsem to právě kvůli tomu, že by mi mezitím něco našli a já to musela odmítnout, protože už mám další práci domluvenou, jen to zatím není na papíře. Nakonec se teda nemusím přihlašovat vůbec, protože to nebude mít na nic vliv, že?

pt®

"venik", registrovat se na ÚP není povinnost. Jen se doba evidence započítává do důchodu a je za Vás hrazeno zdr. poj. Když se nebudete evidovat nic se nestane, jen si zaplaťte zdr. poj. Nejlépe si zajděte osobně na Zdr. poj. a tam si na místě dejte věci do pořádku. Až nastoupíte do nového zaměstnání, zaměstnavatel za Vás již bude odvádět, jak soc. tak i zdr. poj. - stařenka

venik
hodnocení

S tím důchodem jsem to tušila. Ale šlo by nakonec jen o ten týden, možná dva, jakmile by s nějakou nabídkou přišli, musela bych odmítnout. Na pojišťovnu skočím při nejbližší cestě do města, aby si nezačali vymýšlet nějaké penále a úroky.

Každopádně děkuju za rady a objasnění, díky :)

juldafulda
hodnocení

0x
Vem s sebou zapoctak a obcanku. Az te prijmou v nove praci, tak si zajdi tak po mesici na pojistovnu, zeptej se jaky mas nedoplatek, vyrovnej a mas klid.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]