Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šetřivý manžel - rozčiluje mě to

Od: 111* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

snad ani nejde o otázku, spíš o radu, jak zvládnout a nerozčílit se. Manžel se chová sobecky a často argumentuje dle mého nesmyslně a hlavně už mám při takových žabomyších válkách pocit ponížení i vzteku dohromady. Kdybych mohla, dávno uteču i s dětmi.Utéct nemůžu, zatím.

Například včera - bydlíme v domě s tchyní, včera se mě ptala, že už brzo bude vyúčtování elektřiny. Odpověděla jsem, že ano, ale ať nečeká, že nám vrátěj peníze, neb má od podzimu tu novou plazmu (koupila si obrovskou plazmu, vybíral dlouze můj muž, já během léta absolvovala x rozhovorů s mnoha známým i na netui, zda to žere/nežere moc elektřiny, rozhodně to funguje i jako topení, i ona to uznává, navíc celé léto jí na té plazmě od rána do večera seděla její vnučka na internetu). Prostě jsem si dovolila jen jí ODPOVĚDĚT, dokonce s tím, že vím, že ona za to nemůže, ale můj muž. V noci na mě řval, co jsem babce říkala, že snad nevím, co žere bojler (!), který chci mít puštěný - a opět stejná písnička o teplé vodě: jsem 5 let doma s 2 dětmi, i jeho matka, a kdykoli si jde do dřezu dělat šťávu, je nepříčetný, že teče vlažná voda (po mytí nádobí nebo oplachu rukou), věčně mi vyčítá, jaktože dětem myju ruce vlažnou, ne studenou vodou (o smytí mýdla nemluvím). Uráží mě přirovnání bojleru k plazmě. Několik let bojler vypínal a topil jen na vodu, kolikrát dojela i návštěva s malými dětmi (moje sestra s manželem) a nebylo možno děti koupat. Přitom paradoxně právě jeho matka, mi kdysi radila, že i brambory škrábe v teplé, aby si nezadělala na revma nebo co. A já a jeho děti tady 5 let žijem od rána do večera a nemáme dle něho nárok ani na teplou vodu. Podotýkám, že není chudák, je sobec, co si prosadí na úkor rodiny skoro všechno (třeba jsme v minusu, ale on si zaplatí drahý kurz angličtiny - a druhý paradox : on tu anglinu v práci nepotřebuje, daleko víc bych ji potřebovala já ... a mně vyčte, že si koupím blůzu u Vietnamce, neb už nemám v čem chodit).

Nechci prosím, aby můj příspěvek vyzněl jako stěžování si, potřebovala bych konstruktivní radu, jak se obrnit, jak si nenechat stoupnout tlak (právě včera mi to nandal po 2 dnech migrén, kdy jeho nezajímám, během záchvatů funguju normálně), už se nechci nechat likvidovat takovými hloupými řečmi.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

1. Jeho nepředěláte, jedině snad šokem, na rady jiných nedá. Už jste si o tom v klidu promluvili (tušíte proč je takový, výchova...)? 2. Odejděte. Pokud nemůžete, tak poslechněte, mlčte a trpte, nebo konejte dle svého přesvědčení a nevšímejte si ho. Umíte si dupnout? Nevařte, že to spotřebovává energii...

pt®
hodnocení

0x

A co šetřivý manžel? Také se sprchuje a myje ve studené vodě? Taky nekouká raději na TV, aby ušetřil? Řekněte, že jídlo se na studené plotně taky neuvaří, ani za týden. prostě si spolu popovídejte, ale tchýniny zvyklosti do toho netahejte. Když o tchýniné spotřebě TV začne mluvit sám, jen mu dejte za parvdu. Musí to vyznít tak, že na to přišel sám. Musíte být diplomat. - stařenka

lidus*
hodnocení

0x

Plazmu máme a ty dnešní technologie rozhodně nejsou jako ty staré co i topily. Máte-li své peníze nebo je manžel nějak přerozděluje a dává vám na nákup tak si z každého něco ulejte pro sebe a děti. Pokud hospodaříte vy tak ho nechte čtvrt roku chodit na nákup-měsíc je málo, to jsou ještě doma zásoby potravin a on by jásal jak ušetřil. Jiný asi nebude, taky mám známého co říká, že jeho děcka přece nemusí mít stále nové boty když on jako malý kluk to odchodil v kopačkách i do školy a koupal se v teplé vodě jen v sobotu a to ještě s bratrem a po nich v té vodě ještě tata. Já toto neznám, peníze v našem manželství jsou jedny, nekontroluji manželovi účty a ani on mě když si něco koupíme, prostě si vezmeme ale zase jsme oba natolik zodpovědní, že víme, že nemůžeme utratit víc jak vyděláme a žít s našetřených rezerv. Asi bych šetřílkovi sepsala co dám za domácnost, za ošacení a td. a hlavně co utratil pro svou potřebu on. Vy jste doma s dětmi tak mu řekněte, že služku mu děláte zdarma a vyčíslete mu co by ho taková kuchařka, vychovatelka a uklízečka stála.

hankauk*
hodnocení

0x

Když je váš manžel tak šetřivý, kolik jste za dobu společného soužití ušetřili peněz? Je jedináček? Byl takový už před svatbou nebo předtím, než se narodily děti?

Víte... prát, žehlit, vařit, vysávat... nic z toho se nedá dělat bez elektriky. Počítač? Lednice? To je to samé. Když se má šetřit, tak pořádně. Lednici bych zapnutou nechala, protože jídlo zkazit nenecháte, že? S dětmi bych si postavila na zahradě stan, aby se zbytečně nespotřebovávala energie za svícení. Když budete na zahradě, nemusíte vysávat, protože si doma nenaděláte. Prát a žehlit budete jednou za měsíc. Bude si muset zvyknout na to, že košile si vezme na sebe více než jednou. Rozsvítit lampičku na čtení? "No to ses zbláznil, miláčku. Musíme šetřit. A televizi pro jistotu taky nepouštěj, žere to moc! Jinak jsi zlatíčko, že se o nás tak hezky staráš. S tvým šetřením budou mít děti na soukromé vzdělání. Jsi úžasnej."*smich*

Na druhou stranu mám pocit, že takový šílený šetřílek musí tedy peníze utrácet někde jinde a pak má hrůzu z toho, že doma budou chybět. Odkdy se tak chová? Nemá milenku? Já vím, je to možná přehnané, ale pokud jeho "šetřílkovství" začalo v určité době, mohl by to být důvod. Ev. má strach, že se nedokáže postarat o rodinu?! Je třeba si s ním v klidu promluvit, ale v klidu. A jak začne řvát, řekla bych mu naprosto jasně, že pokud nepřestane, nebudete se s ním bavit. A pak mu můžete dát nůž na krk, že od něj odejdete. A to bych ho pak "vzala do čistírny", pacholka. :D

hodnocení

0x

Zde se nabizeji dve otazky.

1. Kdyz pominu opravdu trapne hadky o nicem, jsou vase prijmy takove, ze je skutecne potreba setrit vsude, kde se da nebo je to skutecne pouze prehnana honba za kazdou korunou, nebo je to pouze zastupny problem nejakeho hlubsiho problemu?

2. Proc proboha skrabat brambory ve vode (at uz teple nebo studene)?

111*
hodnocení

Děkuji Vám za odpovědi a rady.

Je takový odjakživa, jen to graduje, jeho a matčiny potřeby jsou vždy OK, mě a dětí ne. Obhajuje elektroniku (PC u nás jde ve dne v noci, pokud ne, tak notebook), že to nežere, naopak chce šetřit na tom, co vidí jako zbytečné z jeho pohledu. Kolikrát dětem "topil" na koupání tím, že napustil vařící vanu, sám si ale předem zatopí. Nakupování - opravdu když jednou za měsíc musí něco koupit, ušetříme - minule mu měl dojet kamarád s celou rodinou na 4 dny a pojem "pár rajčat" vměstnal do 2 kousků, 2-3 okurky (myšleno salátové) znamenaly 2 polňačky ( nestěžuju si, jen ilustruju).

Mně jen zmáhají ty extrémy, kdy si jde napustit do dřezu šťávu a teče vlažná voda (po mytí nádobí nebo mytí rukou během vaření) a on mi jde vynadat. Srovnávání bojleru pro všechny vs. plazma ap.

Všem děkuji za názory a rady. Nemohu nevařit, ochoten jíst salám a jogurty, v práci si ze 3 možných jídel vybírá to "speciál", doma jíme jen my. Protest typu vypnu bojler (napadlo mě) nemohu, vzala by si to osobně tchyně (a o ní to není, vadí mi jeho nerelevantní reakce na cokoli, co jen naznačím o PC, plazmě ap.) plus jemu by to nevadilo, on by si jednou za čas na tu sprchu a holení zatopil, naopak by byl spokojen, kdybych bojler vypnula.

Děkuji, pěkný den.

111*
hodnocení

"teče" vlažná myslím "je nastavena", ne že by kapal kohoutek

hodnocení

0x

Já si myslím, že je to prostě povaha. Taki zgichany charakter! A že s tím nic neuděláte. A když, tak jen na chviličku. *plac* Je čas, začít se smiřovat s tím, že odejdtete. Snažit se ten odchod promyslet, připravit. A takhle mu to říct. Že teď nemůžete, ale při první příležitosti to uděláte. Že pak bude moci nesmyslně i smyslně šetřit, protože alimenty na dvě děti nejsou radostnou událostí po mnoho, mnoho let.*hej* A tchýni se pokuste tak neprožívat. Vy budete mít žaludeční vředy a uplakané oči a ona bude spokojená a veselá. Přeji vám, aby ten váš dostal rozum a přestal si hrát na šéfa tam, kde je to nesmyslné.

marenka*
hodnocení

0x

Já bych to vyřešila po svém. Až by začal řvát kvůli vlažné vodě, pěkně bych mu to odkývala a šla si po svém. "Ty máš pravdu, já mám klid." Chybu vidím ve Vaší připomínce ke tchýni na její poznámku o vyúčtování. Přijde mi to zbytečné, až to přijde, tak to přijde.

Víte, u nás je to trochu obráceně, ten šetřílek jsem já. V zimě manžel pořád dával termostat na jeho oblíbených 23 stupňů. Poprvé jsem podotkla, že se úplně zbláznil a on mi odpověděl, že nebude doma sedět v mikině. No tak jo.. Odešel na WC a já potichu šup šup a přecvakla termostat na 22. *smich* Nebyl doma, já měla termostat na 21 stupíncích a jen jsem viděla, že přijíždí z práce, dala jsem tam o stupeň víc. Proč bych mu měla každý den říkat, že budeme doplácet? Rozčilovat se půl roku? To nemá fakt cenu. Přišlo vyúčtování, vraceli nám a když měl manžel při pohledu na ten papír radost, tak pěkně zvesela řekla. "Vidíš to, kdybych tu nešvindlovala tak teď sháníš peníze." :-P

Kdyby mi vyčetl blůzu od Vietnamce, tak bych mu hned řekla. "Vidíš to jakej jsem chudák? K Vietnamcům musím chodit. To bys mě měl spíš politovat, než nadávat." Ale neřekla bych to zle, pěkně potutelně bych se u toho usmívala.

Víte, jednou se můj muž podivil tomu, že mám zase nové boty. Nezlobila jsem se a jen jsem řekla. To víš, já autem nejezdím a tak mám narozdíl od tebe spotřebu bot. :D

cepagis*
hodnocení

0x

Nějak jsem z vlákna nepochopil, zda je manžel tak chorobně šetřivý či šetří na něco konkrétního? Nové auto, vlastní bydlení? To by jej samozřejmě neobhajovalo, ale alespoň by to vysvětlovalo. Přece musíte zhruba vědět jakou má výplatu a jaké náklady. A pak kde je ten zbytek. A nepředpokládám, že když šetří takto extrémně, že si sám kupuje luxusní oblečení a jezdí sám na drahé dovolené...

hodnocení

0x

A co rozvodové papíry přímo před ním až bude zase sedět u pc se slovy abych tě nevycházela s dětmi tak draho...

Léčba šokem občas zabírá...

krkovicka*
hodnocení

0x
Buď je to zadělávaní na něčem velkým,nebo ještě nejste ve stádiu,kdy si myjete 1xhlavu týdně v lavoru,nevysávate,neohřívate jídlo,splachujete až večer,chodíte a spíte v kabátech nebo smíte koukat na televizi jen na večerní zprávy.Toť jeden příklad,dost dobře ho znám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]