Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vaše dovolená a cestování

Od: zima* odpovědí: 8 změna:

Prázdniny se blíží ke konci a s nima i čas dovolených. Můj koníček je cestování a vše co se kolem něj točí. Proto by mě docela zajímaly Vaše názory, postřehy, zážitky z dovolených, pokud máte chuť se o ně podělit :) Nebo třeba jen zmínku o místech, která jste navštivili, kde se Vám nejvíce líbilo apod. Taky by mě zajímalo zda raději cestujete organizovaně s CK nebo preferujete neorganizované cestování. Přiznám se, že jsem toho procestovala celkem dost, ale do zahraničí jsem si bez CK netroufla. Vím, že řada lidí by v životě s CK nejela. Už jsem párkrát přemýšlela, že bych vyrazila sama, ale jelikož se nedomluvím jinak než česky, měla bych docela strach. Např. už jsem byla mnohokrát svědkem, kdy delegát řešil zajištění lékaře pro klienta. Když jedu s CK vše, tedy i lékaře, zařizuje delegát. Dostal se někdo s Vás do situace, že si musel sám zajistit v zahraničí zdravotnickou pomoc? Pokud máte někdo nějaké zkušenosti i s touto nepříjemnou situací a podělíte se o ně, budu ráda.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

V Chorvatsku potřeboval manžel zubaře v roce 2001 to spravila lahev domácí slivovice, zubař byl velmi ochotný i když jsme na něj zazvonili ve 22h večer. Ve Francii kam odjela dcera se sádrou na noze a s babičkou lítala všude možně zase musela k lékaři, že jí upadl podpatek na sádře, víc než česky ona i babička nemluvili a domluvili se v pohodě na přisádrování, jen to byl trochu problém jelikož ve Francii měly ortézy a takovou sádru si fotili jako raritu. Platit nic nechtěli ani zde. Letos v Řecku kousla dceru při potápění muréna do nohy, teklo prý dost krve a tak to chtěla odborně ošetřit- delegátka k ničemu, lékař chtěl 300 eur jen za to, že by se podíval (pojištěná byla) a tak si to vyčistila sama a naštěstí přežila.

Léta jsme jezdili do Chorvatska, miluju Murter a život pod stanem přímo u moře, autem bez CK. Jinak všude s Invií-Řecko, Francie, Egypt, Tunis, Turecko a a i když to mám pouze z vyprávění jelikož jezdí manžel a dcera s manželem tak zatím vždy byli spokojeni jak s ubytováním, tak s jídlem. Letos byla dcera v Řecku i s 15ti měsíční vnučkou a trochu reptala jelikož měla požadavek klidné místo a celou noc hrála řecká hudba v taverně u apartmánu, rovněž delegátka 18ti letá dívčina, že byla k ničemu.

jakubdeda*
hodnocení

0x

Já jsem letos nikam na prázdniny nechtěl.Zůatal jsem u babi.Ale mamina a dvě tety a 6 děcek byly ve Skotsku u příbuzných na 14dní.Bydlejí v malém horském městečku, kde vyrábějí Bells whisky(ale né příbuzní) a mají velkou farmu od zeleniny,ovoce,koně,ovce a jiný dobytek.Teče tam pěkná řeka Tay.Mají velký červený cihlový dům.Je tam krásně,ale když začne pršet,tak musíte chodit pomalu v zimní bundě.Mamina, tety a děcka ale cestovaly a vracely se na večeři.Druhý týden pomáhaly na farmě.Tam je práce.Hodně tam pracují také studenti z Polska a Čech.Hlavně tam trhají ovoce a sklízí zeleninu.Když potřebujeme jít k lékaři tak není problém.Když jsem tam jednou byl tak jsem spadl z traktoru a zlomil si ruku,dali mi jen takovou malou ortézu,ale drželo to pevně.Jestli něco teta za mě paltila nevím,neptal jsem se.:)

hodnocení

0x

Cestování je také můj koníček, nicméně letos jsme zatím nikde moc nebyli, protože máme roční dceru. Takže jsme strávili nějaký ten den u nás, případně jsme dělali několikadenní výlety do okolních států - Slovensko, Rakousko nebo Německo. Ještě se chystáme v září na týden někam po našich krajích.

Co se týká cestování do zahraničí, tak na vzdálené lokace cestujeme zásadně sami, na blízké jsme cestovali s CK, ale to je spíš tím, že zpočátku jsme neměli odvahu. Co se týká jazykové vybavenosti, tak si nedokážu představit, že bych se nějak nedomluvil. Takže angličtina je nutnost. Pro okolní země používám spíš němčinu a už jsem měl možnost použít i ruštinu. Při cestě narazíte na věci, které je potřeba domluvit na místě, obzvlášť tehdy, když cestujete naslepo a ubytování a další služby hledáte na místě.

Jinak lékaře jsme zatím nepotřebovali, ale nemyslím, že by to byl problém.

zima*
hodnocení

Děkuji, za Vaše postřehy :)

frame*
hodnocení

0x

S CK jsem jel snad jen jednou v životě a to proto, že jsem na SŠ musel na povinný letní výcvikový kurz. Nemohu říci, že bych byl nespokojen, ale i přesto bych už s CK nikdy nejel. Důvod je ten, že nemám rád organizovaný život. Vždy jedem jen tak autem, kde má člověk trvalé zázemí a pohodlí (rádio, klima, zástavku kdykoli). Jazykově nejsem příliš nadaný, ale angličtinu považuji za nutnost. I se svými několika slovy a věty které umím jsem se domluvil v celé evropě. Co nedokáži říct hubou dovysvělím rukou. Díky cestování "na vlastní pěst" si mužeme pobyt prodloužit tak jak se hodí nám. Někdo říká, že s CK má vše bez starostí. Ale to já taky a mám rád trochu dobrodružství.

doplněno 01.09.11 23:22:

K potřebě lékaře ještě doplním nepříjemnou situaci, která mě potkala. Nepamatuji kde to bylo. Cestou k moři jsem s kámošem řidičem bavil o tom jak je děsivé projíždět dlouhými tunely. Říkal, že má strach z toho co by dělal kdyby se něco stalo právě uprostřed tunelu. Naneštěstí při zpáteční cestě v noci kdy jsem řídil. Vedle mě kamoš (řidič) a vzadu kámoš (neřidič). Myslel jsem, že všichni podřimují. Od kamoše ze zadu se ozývalo nějaké mumlání, kterému jsem nijak nerozumněl a domníval jsem se, že něco mluví ze spaní. Spolujezdec však zjistil, že něco není v pořádku a ať zastavím. Bohužel jsem byl právě v tunelu kde nebyla odstavná plocha pro zastavení. Proto jsem na to šlápnul a byl nucen porušit rychlost, abych se z tunelu dostal co nejrychleji. Hned venku jsem zastavil a kamaráda jsme tahali z auta už v bezvědomí. Díky bohu se probral hned co jsme na něj vylili galón sladkého pití a pořádně profackovali. Po této sprše se jeho oblečení mohlo ždímat. Když jsme se ho ptali jak mu je řekl: "Je mi celkem fajn, ale jsem hrozně zpocenej - nevíš z čeho?" Lékaře jsme nevolali, ale raději jsme na nejbližší pumpě přespali.

Druhý zážitek se stal ve Švédsku, kdy šel kamarád ven (asi močit), uklouzl na mokré trávě a spadl hlavou přímo na jediný kámen který se tam nacházel. V okruhu několika kilometrů už opravdu jiný kámen nebyl. Všichni jsme spali a o ničem nevěděli. Když se vracel zpět do chaty rozbil sklo ve dveřích čímž nás vzbudil. Šli jsme se mrknout co se děje a on vůbec nevěděl která bije. Věděl jak se jmenuje, ale nevěděl kdo jsme my. Vykal nám. Myslel si, že jsme ho unesli,...Takže jsem nakopl GPS a hledal pomoc. Byli jsme v opuštěné přírodě. Nakonec jsme dorazili do 30 km vzdálené nemocnice, kde kámoš strávil celý den po různých vyšetřeních a byl v poho. Jestli něco platil nevím. Zapomněl jsem podotknout, že se ještě pořezal o to sklo co rozbil.

Tehdy mi ani jednou do smíchu nebylo ale jsem vděčný, že vše dobře dopadlo. Můj názor je ten, že to co se má stát se stane. A to 20 m od domu nebo 2000 km od domu. Nelze to ovlivnit.

cituska*
hodnocení

0x

Stalo se mi ve Stuttgartu. Při úrazu starší dámy, upadla a rozbila si hlavu kerá hodně krvácela. Udělalo se mi nevolno a pohotovost přivolaná k paní mi změřila tlak 230/115 mě připraba hned sebou. I když se léčím na vysoký tlak i srdíčko tak si mě proklepli a pustili domů až za 5 hodin a zaplacení 45,- Euro. Požádala jsem si pro zvědavost o vyrovnání svou OZP a dostala jsem kupodivu poukazané peníze a to ve výši 167, Kč-prý podle našich poplatků.*cert*

Taky zkušenost.

hodnocení

0x

Dobrý den, z cesty do zahraničí bez CK bych měla trochu strach. Nevím, co se může stát. Jezdíme s CK už 5 let do Itálie. 3 x do Lignana /severní Itálie/, od cestovky jsme měli pouze apartmán, stravu a dopravu vlastní. Nyní 2 x do jižní Itálie - Rodi Garganico, také apartmán a autokar, strava opět vlastní. Autem jsme si už netroufli, jedna cesta je 1800 km. A našemu fordíčku je už 18 let. Rádi si organizujeme sami, ne: "vlevo vidíte, vpravo vidíte a v poledne všichni tady!" Tak jsme tam dost jezdili místními vlaky a dostali jsme se do takových míst, kam ostatní turisté ne. To se nám líbilo. Jinak delegátku jsme měli příjemnou a ochotnou, což také pokaždé nebývá. Celkově se nám tam moc líbilo. Krásné teplé moře, nádherná příroda, pomerančovníky, citróníky, olivovníky..., spousta ovoce, lidé vstřícní a milí a to dokonce i policajti a to se u nás pokaždé říct nedá.

I když už nám důchod pomalu klepe na dveře, musím napsat, že jsme v zahraničí lékaře nikdy nepotřebovali. Ono není o co stát. I když pojistku jsme, samozřejmě měli. Jistota je jistota. A jazyky? Domluvím se německy a rusky, studovala jsem, bohužel v době, kdy se angličtina moc /či vůbec/ neučila, je to škoda. Dneska už to asi nedohoním. A také se snažím sama během roku o italštinu, mám učebnice a když tam jezdíme, byla by ostuda nedomluvit si alespoň základní věci.;) Jaga.

amadeus*
hodnocení

0x

Já patřím k těm, co si dovolenou raději organizují sami, ale služeb cestovních kanceláří už jsem taky párkrát využil, nicméně NIKDY těch českých. To, co vám zahraniční, především pak ty německé, cestovní kanceláře nabídnou za cenu 30k, to vám česká nabídne za 40k. Letos už jsem byl unavený hledáním, tak jsem nakonec využil služeb jedné německé cestovky. Nakonec jsem byl docela překvapený cenou u last minute. Když jsem pak zjišťoval cenu všech položek jednolivě, dostal jsem se o pár tisíc výš, než kolik jsem zaplatil cestovce. Jediná moucha je, že odlétáte z Německa (Norimberk, Stuttgart, Frankfurt, atd), nebo z Vídně.

Pokud máte problémy s jazyky, tak můžete využít služeb airstop.cz, což není cestovka sama o sobě, ale zprostředkovává komunikaci s německými cestovkami (ale samozřejmě vás to pak vyjde o nějakou tu tisícovku dráž).

Pokud ovšem cestujete dál za humny, raději hledejte sami. Třeba takové Thajsko se dá ve skutečnosti sehnat daleko levněji, než většina evropských destinací. S nízkonákladovými lety a trochou pátrání jsem se dostal na cenu 13.000 Kč/os za 9 nocí v luxusním bungalovu na Phuketu. Nevýhoda je, že si sebou můžete vzít jen příruční zavazadlo, ale to bych klidně obětoval. Sri Lanka taky není drahá

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]