Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trestní rejstřík po letech

Od: sarkafarka odpovědí: 3 změna:

dobrý den, je mi 63 let. V roce 1967 po maturitě a plnoletý jsem se utrhl ze řetězu a přidal se k partě na půl roku.Po půl roce nás dopadli a odsoudili za příživnictví a krádež na několik měsíců. Zasloužil jsem si to- nic proti tomu.

Po nástupu trestu přišla vzápětí amnestie / rok 1968/ a propustili nás. Dodělal jsem si nádstavbu a postupně pracoval až do vedoucích funkcí. Žena i dcery o tom ví- občas mi říkají sárko.fárko.Jsme SVJ a na schůzi mně navrhli pro druhé období na předsedu.Jako čerstvého důchodce by mně to docela bavilo,ale prý by si notářka vyžádala můj trestní rejstřik.Nechci,aby to věděli sousedé. Z mladého blbce by během několika dnů udělali vraha nebo sadistu- známe všichni lidskou blbost.

Otázka: objeví se to po 45 létech v rejstříku?a byl by to důvod pro nezvolení?Musí mít předseda čistý rejstřik?

Zas tak o tuto funkci nestojím- jen by mně to bavilo.

děkuji za případné odpovědí

Pokud

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Každý může v životě udělat hlouposta není vždy nutné, aby mu jeho chyba byla připomínána po celý zbytek života. Platí to i o odsouzení za trestný čin. Každé odsouzení se zapisuje do rejstříku trestů. Výpis z rejstříku trestů je např. při hledání práce standardním požadavkem na žadatele o přijetí do zaměstnání. A pokud je ve výpise uvedeno, že dotyčný byl v minulosti odsouzen, může to být problém. Zákon proto umožňuje výmaz rejstříku trestů, tedy tzv. zahlazení odsouzení.
O zahlazení odsouzení je třeba požádat soud. Soud bude zkoumat, zda odsouzený žije řádným způsobem života a zda tedy o něm lze říci, že už je napravený. Je ale třeba, aby ten řádný život byl veden po určitou dobu. Ta je se pohybuje od jednoho roku do deseti let, záleží na tom, jaký trest byl pachateli uložen.

V některých případech ale není ani potřeba žádat o zahlazení. U určitých druhů trestů (např. u zákazu řízení nebo podmíněného trestu) dochází k zahlazení automaticky po skončení trestu.

Účast notáře k vyhotovení notářského zápisu je nutná pouze na první schůzi SVJ, k zápisu změny ve složení výboru SVJ by rejstříkovému soudu měl postačit zápis ze schůze a prezenční listina. Raději se však na RS informujte, už se stalo, že některý RS postupoval odlišně.

Notářským zápisem se osvědčuje zejména průběh schůze a přítomnost členů - notář kontroluje obč. průkazy.

Zákon o vlastnictví bytů č.72/1994 Sb. v platném znění bezúhonnost členů orgánu SVJ nevyžaduje, nahlédněte však ještě do vašich stanov.

fibo
hodnocení

0x

Po 45 letech máte RT čistý. Záznam by se objevil pouze v opise a do něj může nahlížet pouze soud a policie (v případě porušení zákona či vyšetřování pro podezření apod.) nikdo jiný se info z tohoto opisu nedozví a ani nemá k němu přístup. Takže ve Vašem případě můžete být v klidu páč RT máte čistý. Zažádejte si o něj na kterékoliv poště, nebo na ůřadě v místě trv.bydliště, případně na místním soudě. Kolek resp.polatek je 50,-kč a máte RT ještě týž den a tak zjistíte jak na tom jste.

Info CzechPoint Česká pošta: http://sux.cz/64c9

Jinak Vám přeju opravdu pevné nervy v nové funkci a hlavně hodně zdaru.

sarkafarka
hodnocení

děkuji za obě dvě uklidňující odpovědí a hezký večer...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]