Nejste přihlášen/a.
Nazdarek.
Resim takovy prekladatelsy orisek... nekomu, hlavne mistim to urcite prijde trivialni, ale ja zkratka nevim.
Jak je / jsou spravne Nova Paka?
Je to jedno Nove Pako, nebo jsou to ta mnozna Nova Paka?
Jak se spravne sklonuji ve vsech padech?
Napr. ve 3.p bych pouzil Novym Pakam (Pakum?) nebo Nove Pace?
Nebo v 6.p Novych Pakach nebo Nove Pace?
Atd...
Kdyz zadavam ruzne tvary do googlu, tak vyjizdi pokazde neco jineho. Zatim to ale vypada na jednotne cislo, i kdyz me osobne prijde prirozenejsi mnozny tvar...
Diky
Axus
ps. Takova podotazka, co to vlaste to / ty Pako / Paka je / jsou? Saky paky to asi nebudou...
Pro Tebe je to New Paka City a ještě k tomu momentálně zapovězené městečko, Ty pako
Až to vyřešíš , mužeš začít znovu se Starou Pakou, ta je hned vedle.
Tak to si mi to zapovedel s krizkem po funuse.
O vikendu sme tama ciste nahodou projizdli (proto take ted ten dotaz) a zrovna tam byly nejake stanky na ulici, nejaka slavnost ci co, tak sme se tam dokonce dovolili na chvili zastavit.
Snad sem to Neupaka City svoji docasnou pritomnosti prilis neznesvetil
Axusi, tak to jsi se měl zastavit. Jinak ty stánky atd. to je každý rok, Hrubá pouť. Hlavně že máš můj mail viď a nedáš vědět , že pojedeš kolem aby se stavil u pačáka. Ty jsi pako.
To Meverik, myslím, že to upozornění bylo absolutně zbytečné. Jak ze smailíka tak i z dalších odpovědí bylo jasné jak je to myšleno.
Navíc k Axusuvu skoloňování Paky to pako se i celkem vybízelo. Jestli by to někdo pochopil jako urážku, netuším, je ale jasné , že Axus, kterému to bylo určeno, to pochopil přesně tak, jak jsem to myslel.
Mavericku , je mi to jasné, jen by mě nenapadlo , když na to slovo použiju kurvízu a ještě dám smajla, že to někomu nedoteče.
Nebo že by "fanoušek" Je to pakárna s tou Pakou.
Nová Paka,jako název města v plurálu neexistuje. Je jenom jedna (ta) Nová Paka rodu ženského na celé planetě.Takže 3.pád je pouze jednotného čísla a tvaru Nové Pace.Pak je ještě Stará Paka a je hned vedle Nové Paky.Ta Stará Paka je také jen jedna.Jinak pokud chcete v této souvislosti použít plurál slova jen slova" Paka" (nevím k čemu sice),pak je to podobné jako slovo" Lhota",ale nepoužívá se a nebo velice vzácně.
Jinak plurál vulgarismu od slovního spojení (to)" nové pako" bude skutečně "nová (ta) paka" podobně jako třeba prasata.
Nu dobra. Dekuji vsem za objasneni. Stejne mi ale ten mnozny tvar prijde prirozenejsi...
Jeste bych prosil, co to to Pako / Paka je? Rodili pacaci, jak pise AR, by snad mohli vedet...
Axusi, v tom Tě moc nepotěším. Přesný význam není zcela znám, podle jednoho pramenu by to mělo souviset s obchodní cestou na Kumburské panství, které přes Paku vedlo a druhý pamen vychází z latinského názvu klidný. První zmíňka byla v roce 1357 kde se uvádí jako Juveni Paca. Další paradox je , že udájně Nová Paka je starší než Stará Paka. Dnes jsou obě Paky vpodstatě spojené a nebýt cedule konec a začátek obce tak si člověk ani nevšimne, že přejel do druhé obce.
Souhlasím s názory, že je to ta Nová Paka, ženský rod, jednotné číslo, vzor žena.
ARE: Nevím, jak jsi přišel na název Mladá Paka, docela by mne zajímal zdroj této informace, případně v jaké době tento byl název aktuální, třeba Jan Otta se o tom nezmiňuje...
Jinak podle Otty je z roku 1357 zmínka o farním chrámu zasvěceném sv. Mikuláši, vlastní obec bude tedy pravděpodobně starší.
Čéče Hope já na něj nepřišel, v té době když se 11 září roku 1357 objevila první zmíňka o Pace Mladé jsem lítal po houbách
Né vážně, že nekecám je třeba tady v odkazu když měla Paka 650 let munovapaka.cz/...
2. Vysvětlete pravděpodobný původ názvu Paka.
Je několik teorií. Jedna z nich tvrdí, že souvisí s osidlováním lidem, který by zvyklí na údolí jinak položená,a teda paká (byla na paké straně, musel se přejít kopec). Nebo, že Paka leží na opačné straně příčnice, v jiném díle je jméno vztahováno ke jménu pána na hradu Levíně, nebo k obávané zlé-paké strážní posádce
Co tohle?
Maruš, těch hypotéz je několik. Ten Levín to pravděpodobně nebude. Byl to jen malý hrádek a neměl zdaleka takový význam jako Kumburk (Goldenburg). Navíc žádný pán na hradě Levín neměl podobné jméno (Paka) Tato teorie vycházela z toho, že jeden předek zakladatele Levína se jmenoval Pakoslav, ale ten žil začátkem 13 stol a Levín byl založen počátkem 14 stol. Přesný význam se asi nedozvíme, ale kolikrát jsou ty teorie krásnější než by byla skutečnost.
Jinak k hradu Kumburk se vztahuje i jedna písnička Znám já jeden krásný zámek. Na Kumburku byla 11 let vězněna Eliška Kareřina Smiřická, údajně ošklivá nymfomanka která se zapletla s kovářem. Nakonec ji osvobodil Ota z Vartemberka zvaný kulhavý. Jak už to tak bývá ne z lásky ,ale kvůli penězům.
A takhle hezky Kumburk vypadal
Díky za odkaz, věřil jsem že nekecáš, je otázka, odkud čerpal městský úřad - tím netvrdím, že to není pravda!
Dovolím si citovat Ottovu encyklopedii:
Hope ono i kolem znaku města bylo před pár lety zkoumání jak je vlastě správně. Na tom odkazu co jsi přiložil je ten znak špatně. Má jen 6 vrcholů na routovým věnci a správně by jich mělo být 7. Jedenu dobu se tam dokonce místo routového věnce objevovala koruna, což je taky špatně.
Hope ono ani s tou Oleškou to tak není docela pravda N.Pakou protéká Rokytka. K Olešce má blíže St. Paka
Are, možná jsem pako, ale nejsem z Paky, z žádné, a ani historii neznám. Jen mne tato debata zaujala, tak jsem nahlédl do Ottovy encyklopedie, nechci se (v tomto případě) vůbec přít!
To se ta debata hezky rozvinula! Člověk se i něco naučí! Ještě k té Elišce Kateřině Smiřické.V době toho sexuálního skandálu jí bylo cca17. let.Prostě sedmnáctiletá holka,která se nudí v zámeckých komnatách a sní o lásce jako snad všechny dívky tohoto věku.Prý nebyla nijak pohledná a tak se jí nedařilo sehnat chlapa.A to i přesto že v té době byli Smiřičtí nebohatší šlechtou v českých zemích před Bílou horou.Zamilovala se do kováře Jíříka Wagnera(před ním to krátce zkoušela ještě s jiným.) a to v hlavním sídle Smiřických, v Kostelci nad Černými lesy.Tam ho také za pomoci své služky Evy pod různými záminkami lákala do svých komnat.Co probíhalo za dveřmi si nechali dopodrobna převyprávět členové soudního tribunálu,kteří měli nad ní,nad její služkou a Jiříkem vynést verdikt.Jednalo se o to,dokázat,že Eliška měla styk před svatbou a s neurozeným člověkem ,aby tak přišla o podíl na dědictví a majetek (zboží) Smiřických po náhle zesnulém bratrovi(A.J.Smiřický) a všechen tak připadl její sestře Markétě Salomeně.Jak to dopadlo,lze najít na internetu a v literatuře.Bílá Hora tomu pak dala jasný konec a Smiřičtí o majetek přišli.Eliška byla vězněna na Hrubé Skále pak na Kumburku.Zavřela ji tam nejspíš její mamina Hedvika Zajícová z Házumburku.Z dokladů a písemností po Elišce je konkrétní doklad o tom,jak si Eliška stýská na "mateř,že jí laje pořád a říká,že se hrbí a jak není hezká.Kdyby věděla kterak,že preč by od ní do některého města ušla a tam se šitím živila."Cítíte v tom také trochu sedmnáctiletou pubertačku?
Dovedete si představit jak bolestné to muselo být pro tak mladé děvče vědoma si své tělesné vady,když matka spíše stranila její starší sestře.Hedvika byla zřejmě přísná paní a s Eliškou si nebrala servítky.Zapisy ze soudního přelíčení jsou jako nefalšovaná erotická literatura.Jak se u toho přihlížející a poslouchající bavili se můžeme jen domýšlet.Někteří si možná přišli " na své". Eliška Kateřina Smiřická zemřela jako těhotná při výbuchu v Jičínském při dramatických událostech ve sporu se svou straší setrou o Jičínský zámek.Byla pochována pod jičínskou branou.Dnes se tam říká Pod Koštofránkem.Ještě doplním,že Eliška nebyla vězněna jen ve věži Kumburku,ale byl jí k dispozici celý areál hradu a patrně mohla i ven,ale s doprovodem hradní posádky.Jinak Kumburk je úchvatné feudální "orlí hnízdo" uprostřed lesů. Nádherný rozhled z věže po celém okolí.Hrad je zbaven náletových dřevin a je vidět,že je o něj postaráno.Doporučuji jako výlet.Vstup je volný.
Jo jo tak nějak to tenkrát bylo. Jinak můj oblíbený "hrádek"s opravdu krásným výhledem, z jedné strany výhled na Krkonoše a jizerky a na druhou stranu výhled do celého kraje. Při velmi příznivých podmínkách jsou vidět i Alpy. Škoda že ho nechal ten přitroublej rakušák Ferdinanda III. roku 1658 zbořit.
Něo málo o Kumburku kumburk.cz/...
Po milovníky pikantností, zápis z výpovědi kováře Jiříka Vágnera.
Jirzik Wagner, kowarž z miesta Hodkowicz
ucziniwsi na krzizi prisahu podle prawa swiedczil takto:
Toho jsem dobře povědom, že asi přede dvanácti lety chodila jest ke mně Ewa Pradly, kteráž sloužila u paní šlechtičny Elišky Kateřiny z Smiřic, do kovárny na zámku Kostelci, když jsou co v fraucimoře potřebovaly aneb polámaly musel jsem s ní nahoru jíti a jim to spraviti aneb udělati, co jest jim potřeba bylo a tu jest Eliška Kateřina šlechtična se z daleka dívala ale ponejprv dokonce se mnou nemluvila, než ta Ewa Pradly se ke mně vždycky přitovaryšila a dobře se mnou byla, jako bych měl její býti. Ale já jsem se toho dokonce nenadál, aby taková její lahodná řeč mně měla k tomu připraviti, neb když jest ona mně dobrá slova dávala, já jsem ji zase dával. Jest proti kovárně studnice na zámku Kostelci, tu jsme spolu začasto scházeli u ty studnice tak Ewa několikrát ke mně promluvila och, což jeden člověk o vás mnoho smýšlí a sobě vás velmi vychvaluje. Vy toho pokud živi hodni nejste. Já k ní promluvím, co jest to za osobu, že mně sobě tak hrubě vychvaluje povězte mi. Tu mně Ewa prosila abych žádnému se v tom nesvěřoval, že mi poví, A tu jsem se ji k líbosti zaříkati, že žádnému nepovím. I pověděla, že jest to Eliška Kateřina šlechtična z Smiřic. Mně toho bylo dosti divno a nechtěl jsem ji toho hned uvěřiti, ale ona Ewa odpověděla abych věřil, že jest věrná pravda a pravila že ona nemůže vyrozuměti, pro kterou příčinu mně sobě tak vychvaluje. ...
Tu jest ona Ewa skrze dveře ke mně promluvila, abych se dokonce nic nebál, že ona bude míti pozor na to, aby žádný na nás netrefil a šla dolů od nás. Tak Eliška Kateřina šlechtična se mnou šprýmovala a pravila proč se tak bojím, by pak vlastně nikdo neviděl, že s ní mluvím, že by se ráda na toho člověka podívati chtěla, který by ji v tom zraditi, abych se nic nebál, ale mluvil směle jako s jinou prostou děvečkou. Já jsem se dokonce nechtěl, než učinil jsem ji po- ctivost tak ona Eliška ke mně směle přistoupila a mý ruce že jsou i byly černé mocně mi je brala do svých rukou a vobjímala je, prosíc mně vždycky pro Boha abych ji neříkal Vaše Milosti, že ona tak pyšná jako já jsem není a tu již což nejpěknější slova mohla vymysliti, to jest ke mně mluvila a prosila mně, abych její byl, že ona chce všechno dovésti a od Pána Boha uprositi, že její budu. Byl bych rád od ní šel i nemoh sem ven, že nás Ewa zavřela a dosti jsem se ji omlouval, že to býti nemůže, však nic platno nebylo, ona ustavičně vždycky mně prosila a vobjímala, abych ji jedny připověděl, já nechtěl připověděti stalo se několikrát takové namlouvání, když jsem potom viděl, že tak laskavá na mně byla nechtěl jsem více nahoru choditi. Tak jest mně Ewa začasto psaní nosila a za mnou chodila a ruce lámala přede mnou. Když mně tak nahoru nemohly připraviti, tehdy nějakou škodu učinily že jsem jim to musel opraviti a tu pomáhaly sobě obě dvě a tak dlouho za mnou chodily, až mně k tomu připravily, že já jsem ji Elišce Kateřině šlechtičně připověděl, že chci její býti. Ač bych já byl dokonce nepřipověděl, kdyby Ewy nebylo, ta jest mně vždycky k tomu měla, abych ji jedny připověděl že ví dobře, že se to státi nemůže a že ona jí to chce dobře vymluviti. Řekl jsem jí Ewě, já bych skrz to mluvení někdy do velikých neštěstí přišel i s vámi, kdyby na nás někdo někdy přišel a voznámil to pánu nebo paní. ...
Naposledy z toho objímání přišlo, že jest mi Eliška Kateřina šlechtična za ňadra začasto šahala, předně za ňadra potom skrz kalihoty, tak dlouho se se mnou objímala a vzdychala, že jsem ji taky potom za ňadra šahal. Ač jí nebylo potřebí šahati, však jest bylo všudy vodhraženo jedno, abych s ní hned chtěl činiti, což by se jí bylo líbilo, ona jest se dokonce nic nebránila, než ustavičně mně z veliké milosti a lásky objímala líbala a kousala, že jsem mnohdykrát se na ní hněval a zařekl jsem se, že k ní více nepůjdu. Tehdy ona zase ke mně dobře byla a mně prosila že mně více nebude kousati, že ona nemůže vyrozuměti, pro kterou příčinu tak laskavá jest na mně, že ona nemůže žádného pokoje přede mnou míti ve dne ani v noci. ...
Časem když se bály, že by je měl kdo viděti tehdy šly s někam nahoru a já musil jsem s nimi skrz díru nahoru lézti až na loubí, potom na druhý loubí a tu jest se Eliška šlechtična dokonce nic nestyděla, než prosta tak v sukni přicházela bez fěrtochu v sukni, napřed rozparek, košile byla také ztrhaná a zase mně objímala a líbala hůřeji nežli kdy prvně a ona se mně nic nestyděla ani se dokonce nic nebránila. Tehdy jsem se také zapomněl a šahal jsem jí za ňadra, též i všude, ona se nic nebránila, než pravila abych jedny její byl a dělal s ní co chci kolivěk že mi všechno v moc dává, druhdy jsme seděli a ona jest mně vždycky objímala jazyk svůj do mých úst strkala až někdy jsme se převrhli spolu na zem. ...
Nic méně táž Eliška Kateřina šlechtična chtěla vždyckny do konce abych s ní přišelm přinesla jednu chvíli své stříbrné pásy, stalo se to asi týden před tím když jest král Matyáš ponejprv do České země přijel, když se tak před nimi na zámek Skály stěhovali a chlubila se, že má peníze na outratu. ...
Tak jsem to při dnešní projížďce na spáteční cestě vzal kolem Kumburku, abych nějakou tou fotkou potvrdil tvoje slova o krásném výhledu.Bohužel horší podmínky než byly dnes jsem za ty roky ještě nezažil. Krkonoše a jizerky byly vidět hodně mizerně, Orlické hory skoro vůbec. Dokonce nebylo vidět ani na hrad Pecka a poprvé jsem z Kumburku neviděl chveletickou elektrárnu. Trosky taky špatně v oparu. Takhle to tam dnes vypadlo.
Jediné co se dnes vydařilo na víc než 100% byla teplota (33). Když jsem to vydupal na hrad, byl jsem totálně mokrej a takhle to dopadlo.
Ne že bych to nějak znevažoval, ale odtama jsou opravdu vidět až Alpy? Však to je nějakých bratru 350km, to by od nás z kopečků v podstatě měly být vidět taky, nebo aspoň Šumava .. a obvykle je vidět prd
Opravdu ty Alpy jsou při ideálních podmínkách vidět. Bývá to ,ale tak 2x - 3x do roka a někdy ani to ne. Šumava je vidět časteji, ale taky ne vždy. Mě se Alpy podařily letos poprvé ( začátkem července). Vždy jsem to slýchal, ale nikdy neviděl, už jsem taky začal pochabovat, protože jsem tam dost často a nikdy nic. Až konečně letos . Byla vidět Šumava a za ní (mírně vlevo)byly slabě vidět bílé vrcholky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.