Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč češi tolerují pracovní agentury?

Od: goska odpovědí: 40 změna:

Dobrý den,

nechápu co v našem národě poslední dobou děje. Pracuji pod pracovní agentůrou v pekárně.

Moje mzda činí 50 Kč.na hod. bez příplatků za noční,víkendy, státní svátky, přesčasy.

Pekárna za mne platí agentuře 200 Kč.na hod.a koordinátorka mi dá na ruku bez výplatní

pásky mzdu. Oškube mne, jak jen může a ve finále za 12h. směny i noční,víkendy, svátky,

jsem neustále v práci a dostanu 8.250 Kč.výplatu a přesčasy neproplatí. Mám ve smlouvě jen 7,5h.,ale

musím dělat přesčasy zadarmo, že je hodně práce a zakázek. Pokuď odmítnu koordinátorce přesčasy, tak

mi vyhrožuje vyhazovem, že za dveřma je dalších 5.lidí.

Kolega,kmenový zaměstnanec,který dělá se mnou na výrobní lince dostává za tu samou práci přes 20tis.Kč.příplatky, prémie i

stravenky.Rozdíl mzdy je velký. Předačka na mne křičela ať dělám s nadšením stejně jako kolega, který má normální mzdu.

Já až z toho otrockého ponižování plakala.

Proč stát tady toleruje zlodějské pracovní agentury, které nemusí dodržovat zákoník práce a všechno jim bez postihů prochází.

Proč o otroctví se nemluví ve vládě a jsou lhostejní k tomu a jen se tam všichni usmívají?

Děkuji Všem za pochopení.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

au1
hodnocení

0x

a proč vy tolerujete pracovní agentury? tím, že se jimi necháte najmout, je podporujete. tak se neptejte všech ostatních, ale hlavně sama sebe

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, jsem s Vámi. Plně souhlasím, také jsem měl takovou zkušenost. Prostě je to nějak nastavené, že se firmy nechtějí zabývat najímáním svých zaměstnanců. Já jsem pracoval pod agenturou Ad..., no hnus ! každý měsíc podepisovat novou pracovní smlouvu a ještě na pozici pomocný dělník a přitom jsem pracoval se SAPem, materiálový účetní. V našem státě je strašná spousta nešvarů a nepravostí, ale zase je tu poměrně silná skupina těch úspěšných, kterým toto vyhovuje, no a těch slabších se většinou nikdo nezastane, je to tak už od prvobytně pospolné společnost, bohužel...

mike32*
hodnocení

0x

Proč tam tedy stále pracujete?

ukulele*

Mike, víte proč tam dále pracuje? Protože je prakticky nemožné sehnat práci, bez personálních agentur. Ani normální personální účetní ve firmách nebývají, všechno se to posílá ,,někam,, a když něco potřebujete vyřídit, tak je to ,,někam,, volat a zařizovat a nebo čekat, až jednou za čas paní z kanceláře do firmy přijede, je to normální postup řady firem. A prostě někdo si umí práci sehnat i jinak a jiný to neumí.

mike32*

Chápu, že lidé s menším vzděláním a v jistých lokalitách ČR ani jinou možnost nemají ... je to smutné no ...

Víc zase rozumím větě, když kolem sebe slyším ... "zlatí komunisté" :)

martinaa*

Ono to dnes bohužel není ani o tom vzdělání, výšky chrlí absolventy jak na běžícím pásu, aniž by ti měli uplatnění, hlavně filozofie apod. Víte, kolik vysokoškoláků má máma na UP v evidenci? Třeba inženýrů? Prostě pro ně nejsou místa...

doplněno 03.01.14 20:51:

To nepochybně.. nicméně technicky vzdělaných absolventů moc není a většina žen technice také nerozumí. Chápu, že pro manuálně zručného třicetiletého chlapa není problém najít si práci, jinak na tom ale bude mladá holka bez praxe, nebo padesátiletý člověk s obecnou školou (myšleno bez konkrétního zeměření).

mike32*

Nevím no ... já sice pracuji dlouhodobě u stejného podniku, ale zajímám se i o "fleky" kolem mě a příjde mi, že jich je dost a kvalitních - pro odborně vzdělané lidi - hlavně tedy v technických oborech a to i pro absolventy ... chce to jen nespoléhat na úřad práce a sám aktivně a usilovně hledat ... výsledek se dostaví ...

maf*
hodnocení

0x

Mohu než souhlasit, vyčlenila se skupina, která vesle profituje z nezaměstnanosti. Nejzběsilejší je, že si firma shánějící zaměstnance nechá přes agenturu filtrovat požadavky, jinak protiprávní: Např naznačí, že nechce ženu nebo někoho přes padesát (běžně). Takže s těmi se agentury téměř nebaví, vždycky radostně dorazí zájemci zpráva "přijat jiný uchazeč", aniž by byl dotyčný jen náznakem zařazen do výběrového řízení (nebo jenom náznakem). Přitom věšina lidí najde práci právě přes agentury. Mají peronální ag. takový svaz, na veletrhu práce školila jedna jeho "mluvčí": Jakoby z oka vypadla představené kádrového oddělení z totáče. Možná nešlo jen o podobu. Máme nečinné odbory, dřevní doba tu je. Z cizí smůly profituje i vaše předačka, držím palce ať jí ustojíte.

martin1965*

A nebylo by lepší, kdyby si ty požadavky mohl legálně říci rovnou zaměstnavatel? Stejně se to tak reálně všude děje. Tomu se totiž říká pokrytectví, pokud se nemýlím.

doplněno 04.01.14 01:54:

Doufám, že si ještě dnes mohu vybrat svobodně svoje spolupracovníky, se kterými se budu snažit o dosažení co nejlepších výsledků. Nebo mě budou přiděleni?

buss
hodnocení

0x

Na to ale musí být dva, kdo škube a kdo se nechá. Jinak otázku je třeba směrovat na naše zákonodárce, proč agentury jsou. Můžete dát podnět, ať je zruší.

doplněno 03.01.14 14:46:

No upřímně, zakázat by to asi nešlo, jde to přes €U, tak co s tím? To samé s požadavky na zaměstnance. Cizí řeči chtějí přece i naši. Co poslanci schválí, my držíme hubu, to tu je.

doplněno 03.01.14 20:45:

Podle bydliště, jeďte péct do Germanie, máte-li potřebné vzdělání a umíte..

ukulele*

Nebudete tomu věřit, ale mluvil jsem s jedním ,,politikem,, o tom problému a on mi řekl, že to nemá cenu, že by s tím nikdo nic neudělal, mluvil jsem o diskriminaci matek, lidí bez praxe, starších, ale i třeba jak je možný, že si cizinec tady zřídí fabriku a místo toho, aby se on naučil česky, tak se přibírají jen lidé, se kterými se on domluví.

doplněno 03.01.14 14:44:

Mike, je sš chemik, znalosti s SAP, tři certifikáty práce s pc, řp.,,B,, VZV málo?

ivik*

Jestli můžu reagovat. Je to tak, jak jsem psala již v několika diskuzích a odpovědích.Dneska odpovídající místo seženete snad jen díky tlačence a známostem a nebo tak, že někomu v práce začnete nechutně lézt kamsi.Mám to z vlastní zkušenosti, lidé kteří mají ostré lokty, drzost a kachní žaludek , ti se mají líp...

ivik*
hodnocení

0x

Gosko, zkuste se obrátit na Inspektorát práce,snad by pomohli,ale ono je to stejně všechno na houby,jdou si všude na ruku.K nám když přijede nějaká kontrola, ohlásí se 14 dní předem, všechno se nafinguje a až odjedou, jede se vesela dál...

ukulele*

JO, přestě se to tak dělá...každý to ví a přesto je to pořád dokola, všude.

mike32*

Kdo umí ten UMÍ - kdo neumí jen ČUMÍ ... a nebo dělá pod agentůrou ... .-)

maf*

...nebo potřebuje vakořisťovací agenturu, jinak zkrachuje. Ta pekařská firma tazatelky bude ten případ, možná.

alusska*
hodnocení

0x

Proč se to toleruje? Je to výhodné pro zaměstnavatele. Nemusí člověka přijímat jako zaměstnance, prostě si ho najme na práci. Když není práce, nic mu neplatí. Neplatí za něj odvody, nedává mu žádnou dovolenou, žádné odstupné. Velice výhodné, nicméně kvalifikované lidi zaměstnavatel těžko sežene. Je to prostě nová doba, bez ohledu na lidi. Svět se zbláznil.

Nemalý podíl na situaci má i Zákoník práce.

laik*
hodnocení

0x
koordinátorka mi dá na ruku bez výplatní pásky mzdu
...
Mám ve smlouvě jen 7,5h.,ale musím dělat přesčasy zadarmo

Jste zamestnancem te agentury a od nich mate take pracovni smlouvu. Poradne bych si ji precetl, co se tam pise o pracovni dobe (kvuli narokum na prescasy a priplatky) a forme vyplaty (ze vam nedavaji potvrzeni toho, kolik vam davaji).

Jinak bych samozrejme radil praci od agentur nebrat a oslovit primo zamestnavatele, at vas zamestna. Predpokladam,ze je to nejaka velka pekarna a ne zadne pytlikovani s 10 zamestnanci.

laik*
hodnocení

0x
Proč češi tolerují pracovní agentury?
Dokud Cesi budou hledat praci pres pracovni agentury, tak tady pracovni agentury budou. Az je vsichni poslou do pr* a budou si hledat praci primo u zamestnavatelu a odmitnou pro firmy delat pres agenturu, tak tady agentury pro takovato mista nebudou.

laik:

dokud budou agentury vyhovovat především zaměstnavatelům, tak s tím lidi nic neudělají, a hlavně - když si bez práce a nemůžeš jí sehnat, tak jsi rád za každou příležitost !

danys*

Dokud se lidé budou nechávat najím pracovní agenturou pak zde tyto agentury budou fungovat!

Zeptejte se sama sebe! Kdyby jste se na nějaké agentury vy..., tak by to mohly zabalit a nemohli by nikoho vykořistovat! Pokud vám takový přístup vadí, tak pod agenturou nepracujte a hotovo!

danys, laik:

přemýšlejte hlavou a ne kolenem :-D

Takovým lidem jako jste vy to asi dojde jen v okamžiku, kdy nebudete moci sehnat práci a budete žrát suchej chleba...

doplněno 03.01.14 17:45:

Proč to asi neudělají zaměstnavetélé? Ti by se mohli vykašlat zcela na agentury a brát lidi přímo, ale jim to vyhovuje a tímpádem člověk ucházející se o zaměstnání s tím moc neudělá.

Zaměstnavatelé to neudělají, protože v nejisté době si nabere zaměstnance jen šílenec, takže bere raději brigádníky, kterých mají agentury plné databáze a kterých není problém se v případě potřeby zbavit.

mike32*

To vy přemýšlejte hlavou ... než dělat pod agentůrou, tak to raději budu brát dávky hmotné nouze na sociálce jako spousta našich občanů - ono to výdělkově vyjde na stejno jak u trapné agentůry a nemusim nikam dojíždět a nemusim pracovat ...

KDO UMÍ TEN UMÍ A KDO NEUMÍ TEN HLOUPĚ DĚLÁ POD AGENTŮRAMA !

mike32:
jsou profese, kde si pod agentůrou vyděláš víc než být na dávkách a jinou možnost než přes agenturu nemáš, taky budeš říkat kdo umí ten umí? Je vidět že výš o životě h... :-D
Uvědomte si zdejší chytrolíni, že agentury jsou trpěny, tolerovány a fungují, zejména proto, že jsou výhodné pro zaměstnavatele a ne proto, že jsou lidi ochotni pod nima dělat, oni nejsou ochotni - oni prostě musí, mnohdy jim nic jiného nezbývá
mike32*

... pravda je, že většina zaměstnanců agentůr jsou cizinci mluvící ruským přízvukem ...

A na každého jednou dojde...

To Laik-ale lidi je netolerují ale v 99% není jiná možnost.Pokud se zájemce obrátí příméo na firmu,tak ho nepošlou oficiálně do pozadí ale ani se sním bez agentury nebudou bavit!

hm*
hodnocení

0x

Když už tam pracujete, nešlo by se zeptat, zda by Vás zaměstnali normálně bez agentury? Jestli máte pravdu v tom, že pekárna platí agentuře 200 Kč/hod, a Vy byste nabídla stejnou práci za méně, tak by na to slyšet mohli.

Ale pozor! Mají-li teď dojem, že děláte mizerně ("předačka na mne křičela ať dělám s nadšením stejně jako kolega"), tak by si Vás tam určitě jako stálého zaměstnance nenechali.

hodnocení

0x

A proč si sjednáváte práci přes pracovní agenturu? V životě jsem takových služeb nevyužil...

mike32*

Přesně tak ... proč lidi neosloví přímo zaměsnavatele? Je to jenom jejich hloupost, že takový hyeny jako jsou agentůry živí ...

mike32:

to pořád nechápeš? Oslovit přímo muže, ale je to houby platné, ten zaměstnavatel na to slyšet nebude i když na první pohled by mohl na agentuře ušetřit a zaměstnaci dát o něco víc než zaměstnanci dá agentura a zároveň by to bylo míň než by platil za toho člověka agentuře, ale to je jen na první pohled, agenturní zaměstnanec je pro něj v konečném důsledku mnohem výhodnější - je to vlastně novodobý otrok, zaměstnavatel vůči němu nemá takové povinnosti jako ke kmenovému zaměstnanci a to je pro zaměstnavatele obrovské PLUS.

mike32*

tak ted už chápu, že je to novodobé otroctví ... hnus no ... co k tomu dodat ...

buss

Jako zaměstnavatel byste poznal výhody agentury.

hodnocení

0x

Zaměstnavatel má jen malou možnost propustit nepotřebné zaměstnance. Proto si najímá agenturu. Totéž platí třeba o nevýkonných zaměstnancích.

hodnocení

0x
Nechápu některé diskutující tady, pokud vám vadí, že agentura vyplácí tak málo peněz, tak zkrátka poď ní nepracute. Pokud si ale nedokážete sám bez agentury najít práci, tak buďte přece rád, že díky ní pracujete, holt to berte jako daň za svojí neschopnost (omlouvám se, že to říkám tak tvrdě, ale přijde mi to ubohé si stěžovat na agentůru a zároveň pak oponovat, že to bez ní nejde).

hodnocení

0x

V civilizovaném světě, do něhož naši vlast nelze úplně počítat, agentury naopak platí víc než firma kmenovým zaměstnacům, agenturní zaměstnanci tento vyšší hodinový plat mají vykoupen, tím že mohou být kdykoliv propuštěni a za prací se neustále stěhují, ale celkově to je nějakým způsobem výhodné pro všechny zůčastněné strany.

doplněno 03.01.14 21:05:

gismo:

takhle může mluvit opravdu jen člověk, který ne úplně ví o co jde :-D

Prostě otázka vlastně zní, proč u nás je zase něco né úplně dobře, proč si zde opět někdo hraje na "prakapitalisty" a zdírá lidi z kůže.

Asi oprvdu není normální aby si agentury nechávali pro sebe tolik, asi není normální jak je v některých ohledech napsán zákoník práce, asi není normální mnoho dalších věcí...

Dnes opravdu nejde o neschopnost někoho najít si zaměstnání bez agentury, ale to je pořád dokola, naštěstí jsou zde diskutující, ač to nezažili tak ví o čem je řeč a chápou to.

martin1965*
hodnocení

0x

Skoro přesně Vám řeknu, proč to tak funguje. Zákoník práce ochraňuje všechny zaměstnance, bez ohledu na jejich schopnosti. A zaměstnavatel se zamozřejmě brání. Já si prostě nedovedu představit, že bych musel platit víc než vydělám ( a ani nevím, kde bych na to vzal - věřím, že nějaké nadnárodní společnosti si asi nějak poradí ve spolupráci se stávajícími vládami, ale takové páky já nemám). A proto to tak funguje - kapišto!

martin:

kdy jsi naposled četl zákoník práce? :-D :-D :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]