Nejste přihlášen/a.
Ahoj. Pokoušel jsem se v českých podmínkách najít značku kávy, která by mi vyhovovala na 100 %. Vím, jakou chuť hledám, ale nenalézám. Pil jsem výtečného turka v Praze ve Slavii i výtečné presso porůznu. Ten turek se mi nikdy tak nepodařil, proto si myslím, jestli řešení nespočívá v koupi kávovaru na espresso. Spousta peněz, proto se nejdřív zeptám, použiju li stejnou kávu na turka a do espressa, bude li chuť espressa lahodnější díky odlišnému způsobu přípravy.
Jak chcete pomocí presovače připravit turka? Tedy ano, můžete si nasypat kávu do hrnku a zalít jí horkou vodou z presovače, ale bude to poněkud neekonomické, stejnou službu udělá zalití vodou z varné konvice. Káva na turka bývá jemněji namletá než na preso.
Pokud ze stejné kávy uděláte turka i espreso, tak je nanejvíc pravděpodobné, že se budou chutě velmi lišit. Espreso má vlastnost, že u kávy zvýrazní chutě, ale to jak ty dobré, tak i ty méně dobré. Většinou se z kávy ze které je obstojný turek, kvalitní espreso udělat nedá... Ale má to mnoho ale... Také každý má jinou chuť. Osobně považuji espreso, za kvalitnější přípravu kávy, ale nesmí člověk moc šetřit na surovině. To ovšem neznamená kupovat kávu za velké prachy, spíš se poohlédněte ponějaké pražírně...
Je na každém jakou kávu si koupí. Osobně buď espresso nebo raději nic - turek mi nechutná. Ale co druh a značka kafé to jiná chuť. Dlouho jsme laborovali než našli tu svoji...a protože jsme dostali vcelku výhodně 4kg jiné kávy na zkoušku (4 druhy), tak už ani nevím co ta první byla zač Ale nevadí, raději vyzkouším vše než se zaseknout u první a nepoznat jiné.
Tak před 2éti lety jsem opustil turka a piji espresso. Několik let jsem střídal kávy, a stále to nebylo ono. Až jsem potka člověka, který mi na základě toho, co mi chutná-nechutná poradil Kostarickou kávu Tarrazu. Od té doby na ní nedám dopustit. A ještě něco. Chce to kupovat tam, kde prodávají čerstvě praženou kávu (nanejvýš tak 1 až 2 měsíce po upražení.) A buď si pořídit automat, který kávu sám mele, nebo extra mlýnek s mlecími kameny (nikoliv s tříštivým nožem.) Ruční mlýnek vypadá romanticky, ale je to vopruz
Výroba kávy je alchymie, a je úplně jedno které. I ti největší producenti kávy mají problém udržet si stejnou kvalitu -tak to je- nehledě na to, že tam působí ještě mnoho dalších faktorů (teplota, tlak, hrubost, péče o čistotu mlýnku, kávovaru, kvalita vody). Velcí výrobci to drží na standardu. Ty malé pražírny mají problém udržet kvalitu. Někdy se to povede, někdy ne.
Výběr kávy má pochopitelně vliv na chuť nápoje, nicméně srovnání humusu zvaného "turek", českého vynálezu, s espressem je trochu odvážné. Pokud chcete dobrou kávu ve stylu "turka", ale bez toho, aby způsob přípravy zcela zničil přirozenou chuť kávy, pořiďte si french press. Není to drahé a je to oproti "turkovi" nebe a dudy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.