Nejste přihlášen/a.
Vždycky jsem měla raději tmavý, lesní med...připadal mi nějak lepší . Nedávno jsem na netu narazila na článek o medu, kde nějaký včelař psal, že nejlepší med je světlý a ten tmavý se hodí jedině tak na pečení do perníku ...
- je snad z nějakých výměšků , které vytvářejí mšice...
a není tak kvalitní...Tak teď nevím, kupovat raději ten světlý nebo tmavý?
Dobrý den, není černý med jako černý med.
doplněno 14.08.11 17:43:Medovicový medKapičky medovice vyloučené mšicí |
Neboli lesní. Vzniká složitějším způsobem. Mšice (a jiní podobní živočichové - červci a mery) nabodávají rostlinná pletiva, kterými proudí míza bohatá na živiny, hlavně cukry. V době rozmnožování mají mšice velkou spotřebu bílkovin. Těch je ale v míze relativně málo. Nasátou mízu tak mšice filtrují a přebytečný sladký roztok (medovici) rozstřikují po okolí.
Kapičky medovice sbírají nejen včely, ale také třeba mravenci - Ferda Mravenec mšice dokonce "choval"...
Včely jsou při snůšce věrné jednomu zdroji nektaru (či medovice) tak dlouho, dokud z něj získávají sladinu. Vznikající med tak většinou bývá jednodruhový, ale včelař jej musí vytáčet krátce po skončení dané snůšky. Jednodruhové medy mají svoji jedinečnou chuť a vůni - pohankový, akátový, řepkový, ...
Méně pracné je vytáčet pouze 2-3x do roka. Z prvního medobraní je květový med, z druhého smíšený. Třetí medobraní bývá medovicové.
Medovicový med je opravdu z toho co včelky seberou mšicím + co cestou k lesu nasbírají - i mě chutná víc a krystalizuje pozděj, květový - záleží jaký např. akátový, lipový, mateřídouškový to je lahůdka, řepkový podle mě nic moc ale prý hodnotný. Od včelaře kupujte jaký vám chutná to co mají v obchodě kolem medu jen utíkalo. Šlehaný med nestrácí na hodnotě a nektrystalizuje, je čím dál víc lidí co o něj mají zájem.
Světlý med je většinou z květů,olejky atd,tmavý je ostřejší a je lesní.Ale že by švagr někdy řekl,že ten tmavý se hodí jen na pečení, to tedy nepamatuji.Někdo prostě preferuje a více mu chutná tmavý někomu naopak.Každý kdo si u něj nakupuje med,tak kupuje z první vytáčky světlý a z druhé vytáčky pak lesní.
Vaše otázka je nepřesná, ale zkusil bych odpovědět.
Ve střední Evropě je tradice tmavého lesního medu. Ve světě je to jev spíše neobvyklý, všude jinde je upřednostňován med světlý, např. v USA mají chovatelé problém med tmavý na trhu prodat, zájem je jen o med světlý, z tmavého se z nouze vyrábí medovina.
Tmavý med je hůře stravitelný, pro včely může být přímo nebezpečný. Pokuď tmavý med ponecháte včelám přes zimu jako krmivo, je velká pravděpodobnost , že o včelstvo přijdete. Zemřou na úplavici nebo do jara přežijí ve zbědovaném stavu. Na světlém medu zimu přežijí ve výborné kondici . To je má vlastní zkušenost, včelstev mám 88.
Více minerálů je v medu tmavém, ovšem v době, kdy snad každý užívá mutivitamíny je tohle zřejmě jedno.
V řepkovém medu bylo zjištěny látky s protirakovinotvorným působením, bohužel přesný název neznám, musel bych nahlédnout do literatury.
Med dělá medem včelí enzym, který je v každém medu. Včela tam dává něco ze sebe. Práce ji vyčerpává a zkracuje život. Věřte, že citlivý člověk tohle z medu pozná a vycítí, pozná med supemarketový(bohužel až moc často falšovaný) a skutečný.
Takže ono je nakonec jedno, jaký med vyberete, vybírejte podle chuti. Spíš hleďte, odkuď ho máte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.