Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba teplovzdušneho kolektoru, čím překrýt?

Od: duha* odpovědí: 2 změna:

stavím teplovzdušný kolektor ale nevím čím ho mám zakrýt jestli dutinkovým polykarbonátem nebo plexisklo .Naskýtají se dvě otázky nejlépe bych použil dutinkový polykarbonát ale nebudou právě ty dutinky izolovat vstup slunečních paprsků jestliže ne jaký, bílý nebo bronzový.V případe plexiskla který bych moc nechtěl vydrží ten žár nebo se zkroutí a průhledný nebo neprůhledný raději bych neprůhledný.Můžete mi poradit jak to vidíte vy a co by jste použily za materiál.Děkuji předem moc všem

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

adbed*
hodnocení

0x

Obávám se, že váš záměr "ušetřit" nevede správným směrem. Tím, že použijete neprůhlednou první - vstupní vrstvu, způsobíte její ohřívání. Z této vrstvy však využijete jen teplo z vnitřní strany, zepředu to budou jen ztráty (dodknce víc jak 50%) unikající bez užitku do okolí. Potřebujete ohřívat plochu uvnitř skříně, kolem té pak může proudit ohřívaný vzduch tepelně oddělený od vnějšku. Důležitá je tedy zejména u první vrstvy prostupnost dovnitř a izolace (tepelná) směrem ven.

Pokud do izolované skříně vzduchového kolektoru v letních měsících bude prát slunce a ten nebude nějakým způsobem chlazen, může teplota dosahovat i přes 200 °C. Při volbě materiálu je tedy potřeba tuto vysokou teplotu zohlednit.

Kdyby to bylo se stavbou kolektorů tak jednoduché, jak si asi představujete,nestály by horkovzdušné kolektory tolik, kolik stojí.

rv*
hodnocení

0x

Optimální materiál je izolační dvojsklo, stejné, jako máte v okně. Pak to bude fungovat i v zimě. Ani cenově to není taková katastrofa. Jestli se to ale vůbec vyplatí, toť druhá otázka.

V roce 2011 jsem za SGG Climaplus Ultra Planilux ® 4 mm Planitherm ® ultra N 4 mm 1370x830mm
Argon 16mm SWS Šedý platil 800,-Kč + DPH

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]