Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, ahoj,
mám prosím dotaz. Přítelkyně pracuje ve společnosti Albert a z práce chodí totálně ztrhaná, že ji na nic jiného nezbývají síly. Managerka obchodu jí jako ostatní zaměstnance buzeruje a ona už svoji práci nezvládá, protože je na pokraji sil. Denně chodí na 5h a v práci je minimálně do 15:30h s tím, že je jen na poloviční úvazek a proplácejí jí tedy jen 6h. A kolikrát je v práci třeba i od 5h až do 22:30h a to jí třeba managerka do docházky napíše jen 5h. Sám jsem nevěřil tomu, jaké na ně klade nároky. Přítelkyně si nemůže dojít ani na záchod ani na svačinu, protože je hned buzerována, že nic nedělá i když lítá po celém obchodě a maká a maká a maká.
Je prosím nějaký efektivní způsob je se proti tomuto bránit? Z obavy o ztrátu zaměstnání nemůže nic říct, protože by okamžitě dostala vytýkací dopis.
Děkuji,
Krkrkr.
Nejsem si jista, zda dotazu rozumím: Pokud Vaše přítelkyně není ochotna situaci řešit, je podle mne zbytečné hledat radu.
Manažerka (zaměstnavatel) si k zaměstnancům dovolí pouze to, co jí (mu) dovolí sami zaměstnanci.
--- Pracovní směna nesmí překročit 13 hodin a přestávka mezi dvěma směnami musí činit minimálně 11 hodin. Doba souvislého odpočinku v týdnu (nemusí nutně vycházet na soboty a neděle) musí činit minimálně 35 hodin.
Zaměstnavatel nesmí zaměstnancům bránit chodit na toaletu, maximálně po 6 hodinách nepřetržité práce jim musí poskytnout přestávku na oddech a jídlo.
Zaměstnavatel může zaměstnanci se sjednaným kratším úvazkem nařídit další práci, maximálně však do stanovené týdenní pracovní doby - max. 40 hodin týdně (ale mám dojem, že v Albertu je týdenní doba kratší - podle mne jde o minimálně dvousměnný provoz).
Zaměstnancům s kratším pracovním úvazkem zaměstnavatel nesmí nařídit práci přesčas (prací přesčas je až práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu, nikoliv práce nad sjednaný úvazek).
--- Tady bych zvolila dopis (zaslat doporučeně s dodejkou nebo předat osobně proti potvvrzení na kopii) s výzvou, aby mi zaměstnavatel doplatil dlužnou mzdu (bude potřeba doložit skutečnou docházku), a aby mi do budoucna přiděloval práci ve sjednaném rozsahu (druhé výzvě nedávám moc šancí). Dopis adresovat nadřízenému manažerky nebo vedení firmy.
A souběžně bych se obrátila na inspektorát práce.
___ Dejte nám prosím vědět, jak se Vaše přítelkyně rozhodne, a jak to dopadne.
bohužel ... někteří zaměstnavatelé tyto praktiky používají .. mlč a pracuj nebo si zbal svoje věci a vypadni .. bohužel takovou situaci nelze zlepšit a každý takový pokus bude chápán jako utok z vaší strany na zaměstnavatele a to poměry zaměstnance v práci jen zhorší .. v tomhle případě je nejlepší odejít a najít si lepší práci. Protože lepší to nebude - možná jí budou platit co mají ale buzerace bude stejná nebo pravděpodopněji ještě větší protože si dovolila otevřít hubu ... to je nevyhratelný boj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.