Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci jít na strojírenství,ale bojím se

Od: michald* odpovědí: 10 změna:

Ahoj,chtěl bych jít na strojírenství ,ale bojím se ,že to nevystuduji, protože nejsem moc manuálně vzručný. Vzručnost je potřeba na praxi v 1. roce (ruční obrabění kovů). V budoucnu bych chtěl být konstruktér,technolog... Ale zase se dobře orientuju ve výkresech. Výkres sem poprvé viděl na jednom kroužku (jedna škola nabídla těm co uvažují o strojírenství ktoužek ,aby si zkuseli kreslit ve 3D) . To kreslení mě bavilo+ sem si jako jediný všiml ,že na výkresu chybí jedna kóta,a také sme si byli prohlédnout CNC stroje a ty se mi taky libili, ve škole mi jde Matematika (byl sem na nějakým testu a tam mi vešlo ,že v ní jsem nadprůměrný) dále mi celkem jde fyzika a příraz.

Myslíte,že bych to zvládl i když nemám moc té vzručnosti?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hansmen*
hodnocení

0x

Děláš dobře že sis vybral strojařinu. Je to žádaný obor v současné době. Vůbec se neboj, že bys to nezvládl. Od toho přeci škola je, aby tě naučila základům. Naučíš se postupy a teorii a zároveň jí použiješ v praxi. ZRUČNOST je třeba všude, ale myslím si že to není to nejdůležitější. Jak časem poznáš, je lepší mít něco v hlavě;) Já jsem si vždy rozumněl s matematikou a počítači. Nakonec jsem vystudoval na průmyslovce obor Automatizační technika. Absolutně jsem neměl potuchy co to je a k čemu, ale absolvoval jsem a i když ze mě dnes není zrovna mechanik, dosti mi to dalo. Škoda jen, že jsem nenašel odvahu pokračovat na vysoké škole. V současnosti řídím kamion ale rozumím si s výpočetní technikou ještě více než dříve a dokonce i základy strojírenství a mechaniky jsou dosti k užitku, takže se toho neboj a vrhni se do toho;)

tomaslad*
hodnocení

0x

Niceho se neboj. Mas vsechny predpoklady (chut, zajem, ctes vykresy, jde ti matika...) Dneska je to prevazne o automatickych strojich a robotech, programovani obrabecich stroju, kapacitnim a materialovem planovani vyroby, jakosti a pod. Velmi zhruba. Neco si oddelas v praxi, pak se presunes do kancku jako technolog/pripravar/apod.

Rucniho obrabeni v prvaku se neboj, budete pilovat klasicke ucko do pravouhlosti pilnikem, pocitam tak 3 mesice ten jeden kousek. Nebudes rukama tvorit umelecke artefakty, sochy a pod. Hlavne budes mit praci po cely zivot, relativne v teple a nadprumerne placenou, na rozdil od tech, co vystuduji nejruznejsi stredni skoly obskurnich typu jako statni sprava, ekonomika, spolecensko-humanitni smery apod.

Nachytrit se muzes z oboru strojirenstvi napriklad zde: tumlikovo.cz/...

xy

tam si vždy ráda něco počtu :)

jo, já bych šla na strojírenství hned, být znovu mlaďoška . sice ve škole v dílně jsme řezali akorát závit :)

hodnocení

0x

Pripojuji se k predrecnikum.

Pokud Ti jde matika a fyzika, pujde Ti pozdeji urcite i mechanika a na VS i pruznost a pevnost, mechanika tekutin, termo, prenos hybnosti tepla a hmoty a dalsi specializovane predmety.

Orientujes-li se ve vykresech, urcite se zorientujes i v deskriptivni geometrii.

Bavi-li te kresleni, uricte te bude bavit i konstruovani - stavba a provoz stroju, ruzne seminarky a pod.

Ktomu se prida jeste technologie a materialy a mas to komplet.

Rozhodne mas vsechny predpoklady.

Skutecnou zrucnost potrebuji hlavne ti, co delaji rukama. U Tebe by byla vyhoda, ale budes delat hlavne hlavou.

Neboj se toho.

michald*
hodnocení

Kreslení myslíte na papíře nebo na PC v CAD,catia atd...? :)

host*
hodnocení

0x

Zručnost je třeba i u kuchařů, kadeřnic, chirurgů, automechaniků, stavebních profesí, muzikantů, ale je to jen jedna část odbornosti.

Ve strojařině jde hlavně o představivost, umět si v hlavě propojit strojnické výkresy a skutečnost, fanzazii, dovést si představit jednotlivé pohyblivé části v pohybu a také zkušenosti z postupů výroby strojních součástí, aby se daly vyrobit a sestavit, ale to už odborná škola naučí.

Ve strojařina na rozdíl od elektrotechniky uvidíte jak věci fungují, v elektrotechnice nikdy nikdo elektrony v drátech neviděl a jenom podle toho, co to dělá se odhaduje, co se asi v obvodech děje. V tom je strojařina přehledná, logická a v mnoha ohledech nezastupitelná. Myslím, že to je pro vás dobrá volba.

A pokud máte strach ze zručnosti, zkuste si na jaře postupně sám připravit kolo na sezónu. Postupně některé části seřídit, nebo i rozebrat, vyčistit ložiska, promazat a znovu sestavit, seřídit přehazovačku, atd. atd.

figurek*
hodnocení

0x

já myslím že se nemusíš obávat. V dílnách na průmce po tobě budou chtít práci, kterou by zvládla cvičená opice. Nepamatuji, že by v našem ročníku někdo dostal na vysvědčení čtyřku nebo dokonce propadl.

honzav88*
hodnocení

0x

Hele mě nešla ani matika ani fyzika a strojní průmyslovku jsem vystudoval :) Manuální zručnost na průmyslovce není zásadní problém, jedná se pouze o doplňkovou činnost aby si to i "osahal". Dnes stejně se vše provádí v CAM.

michald*
hodnocení

Díky za vaše odpovědi , ale chtěl bych se zeptat ještě na něco. Jak tu někteří z vás píšou o těch předpokladech tak by mě zajímalo jestli bych měl mít ještě nějaké předpoklady krom toho aby:
mi šla matematika a fyzyka
Orientace ve výkresů
Chuť
Zájem
Aby mě bavilo kreslení v cad,catia atd...

virus*
hodnocení

0x

Ahoj michalde,hlavně si jako maturitní obor nevybírej ČJ !. A pokud jde o dobrý příraz,tak ten se hodí i mimo studovaný obor :)

.

Takže teď chvíli vážně-strojařina jako obor má určitě budoucnost,všechno se dá naučit a proto bych obavy neměl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]