Nejste přihlášen/a.
Vždy když jdu spát tak asi půl hodiny ležím a nic... Nudí mě to a pak ráno spím ještě déle nebo bývám nevyspalý Co mi pomůže k usnutí? Pomohla by hudba do sluchátek? Ale asi jenom do takových těch plasťáčků co by se kdyžtak rozbily a nevadilo by to, že? Velká sluchátka na uši asi nejsou to pravé ke spánku
Ale asi bych si dal jen malou hlasitost, aby mi to případně neřvalo do uší celou noc a nepoškodilo sluch že? Já mám sluchátka na uších asi 14 hodin denně takže se mi sluch asi poškozuje tak i tak
Kdy vstáváš? A co děláš přes den a před spaním? Pokud nic, celý den paříš na komplu, posloucháš hudbu apod., tak je jasné, že nemáš být z čeho unavený a jak se ráno přespíš, je to ještě horší. Co takhle večer svižnou procházku nebo jiný sport?
A zbylá náplň dne? A večera?
doplněno 29.12.13 20:54:No jo, Lentilko, máš málo fyzické aktivity. Chtělo by to sport či jiné fyzické vyžití. Zkus třeba brusle, běh, plavání apod.
Každý den chodím na procházky Sice ne večer, ale normálně přes den chodím i 3 km , abych vyšel trochu z města
Při tom poslouchám hudbu
Je pravda, že už docela dlouho nečtu pořádně žádnou knihu. Jen občas ve volných chvilkách. Takže dnes budu číst a číst a číst! :D Násobky také zkusím :D
Kdyby jste si zašla k lékaři a řekla mu, že máte sluchátka 14 hodin ( zřejmě s hudbou) tak ho trefí. Tady bych začal s nápravou k normálu.
A proč? Já jsem četl, že když se to užívá tak, jak se má, tak se nic nepoškodí. Doma mám hlasitost na minimum, venku tak na polovinu. Mám si doma hudbu pouštět do reproduktorů? Já ale nechci rušit ostatní tak proto si to pouštím do sluchen. Hudbu poslouchám při cestě do školy, na vycházce, při práci, jen tak doma a někdy i u jídla.
Když ležíš jenom půl hodiny než usneš,tak je to docela v pohodě.Nespavost vypadá jinak.To se převaluješ třeba čtyři hodiny a ne a ne usnout.
Já mám občas období, kdy taky neusnu a řešim to, že si pustím do pecek dlouhou relaxační hudbu, mp3 vzdělávačky jazyk ekonomika,... nebo nějakou mp3 pohádku či příběh s kvalitním uspávacím hlasem. Nebo si přečti knížku. Horké mléko s medem, ale na spánek je nejlepší celodenní fyzické vytížení
Problémy se spánkem mám poslední 4 roky. Zkoušel jsem na spánek ledacos, mléko s medem, pouštět si muziku, usínat u televize,bylinkové čaje. Na mě ze začátku učinkovala ta muzika, poslouchal jsem a za chvilku jsem vytuhnul ani nevím jak :D .Poté přišlo těžké životní období (stres, psychické vypětí). Spánek se mi začasl zhoršovat tak, že jsem naspal 3 hod. za den. Ikdyž jsem fyzicky pracoval, tělo bylo unavané, nemohl jsem usnout. Takto jsem to vydržel cca 5 měsíců. poté jsem zkolaboval a byl jsem nucen vyhledat lékařskou pomoc. Ikdyž jsem byl proti. Dostal jsem léky na spaní, nejprve slabší léky /mirzapim/, ty na mě vůbec nezabíraly. Poté to došlo tak daleko, že jsem dostal silnější léky na spánek. Spal jsem skvěle, ráno jsem se cítil fajn, odpoča. Po tolika měsících se pořádně vyspat je užasný pocit . Když byl spánek stabilizovaný, rozhodl jsem se s lékařem, že by bylo vhodné začít léky vysazovat. Rok užívání je již dost dlouhá doba na to, aby se návykové léky vysadily. Jenže to jsem nevěděl co mě čeká. Dávku jsem snížil o 1/3,celou noc jsem proseděl, nemohl jsem usnout. Následující dny byly ty nejhorší kdy, které jsem kdy zažil. Celý dny jsem se klepal, bylo mi všude zima (ikdyž v domě bylo topení na 26 C),žaludeční problémy,když to tak vezmu tak klasický abstak. Připadal jsem si, jako fetak, když nemá drogu.Ikdyž jsem si chtěl strašně vzít lék na spínek nevzal jsem si ho a pomalu snižoval dávky, až jsem je vysadil uplně. Už bych to v životě nechtěl zažít. Dnes spím poměrně dobře, když opravdu nemohu usnout vezmu si jednu tablety, ale to max 1 za měsíc.
Vyzkoušejte na spánek všechno možné, léky jsou ta poslední možnost. Přeji Vám hodně klidného spánku :D
doplněno 29.12.13 22:47:Obvodák smí napsat pouze neurol. Myslím, že do max 0.1 g.
jm. Musím se k Vašemu postřehu a hlavně prožitému problému vyjádřit. Ano! Máte naprostou pravdu! Nespavost je zapříčiněna většinou vnitřnímy problémy, které nás trápí a v noci, když je klid neustále se nám vrací do mozku a řešíme je vnitřně. To nám bohužel neprospívá, ale nedá se to ovlivnit. Nejhorší je začít brát léky na spaní pravidelně. Stane se přesně to, co popisujete. Tyto léky jsou návykové. Nejhorší na tom je, že ty problémy které člověk má, stejně nevyřeší. jenom poté vyvstanou ještě další a to rázu zdravotního.
V žádném případě se neuchylovat k sedativům, ale snažit se spíše řešit ten problém, který nespavost způsobuje. Já jsem to prožívala v období, kdy jsem šílela strachy o život své matky, která umírala. Nedovedla jsem si vůbec představit další život bez ní a v noci jsem trpěla jako zvíře představami. Pak zemřela, nemohla jsem tomu zabránit a pak to ustalo. Prostě jsem si uvědomila, že už nemohu nic podniknout k její záchraně, že je konec.
Dál psát nebudu, jenom jsem chtěla vyjádřit svůj naprostý souhlas s tím, co píšete. Ono je to jednoduché spolknout každý večer nějaký prášek, ale co pak? Prášek problém nevyřeší. Ale je to jenom můj názor a Vaše zkušenost. Jiní poradí léky.
Se spánkem mívám problémy dost často. Jsem schopná nespat a převalovat se celou noc a druhý den jít do práce. Ale další noc to naspím. Nepomáhá mi už ani Hypnox, který mi dřív pomáhal. Asi jsem si na něj zvykla. Persen taky nepomáhá, ani dva.
doplněno 30.12.13 01:38:Rozhodně to u mě nesouvisí s Colou nebo čajem. Ale s prací. Momentálně nemůžu usnout, protože jsem něco špatného snědla.
No, já mám taky podobný problém. Mě ale vadí zvuky, kdykoliv usínám a mozek se už jakoby přepíná do tý fáze, tak mi něco v místnosti praskne (prostě jakýkoliv zvuk, např. v okením rámu, v akváriu nebo stojan pod televizi, atp.) A já jsem hned logicky vzhůru. Todhle když se opakuje cca po třetí, tak se začínám okamžitě potit a cejtím jakoby se mi vařil mozek, neuvěřitelně mě poté bolí hlava a vůbec nevím co dělat. Používám špunty do uší a i tak ty zvuky mě probudí. Když pustim televizi, tak mě to ruší a neusnu. Zkoušel jsem Neurol ten nejslabčí, ale jen parkrát a ty rána jsou strašná. Nevím co dělat...
Mám to podobně s televizí, měla jsem super byteček vedle 3 důchodkyň, bylo tam skvěle, ale ty zapnuté televize se nedaly poslouchat. A to to někdy nebylo zas tak hrozné, mně připadlo, že bych to šumění slyšela, i kdyby byla TV němá. Tehdy jsem to nevěděla, ale pomohlo by mi úplně se uvolnit. Znám ten pocit, kdy Vás ten zvuk, který nemůžete ovlivnit, strašně štve, ten vztek a bezmoc... Teď bydlím jinde, ale kdykoliv něco slyším (míváme tu v noci takové divné vibrace v pravidelných intervalech, jdoucí od stoupaček), tak se naprosto uvolním a dělám, že zvuk neexistuje. Chce to dost sebeovládání, ale oba víme, že ten vztek, který přijde, když na ten zvuk zaměříme pozornost, ničemu nepomůže.
Já mám problémy se spaním od dětství. Máma, když nebyl uklizený pokoj, nás před tím, než šla spát, vytáhla z postelí, muselo být uklizeno. Měla jsem vždycky z toho takový mindrák, že jsem po nějaké době neusnula dřív, než šla spát ona. Chodily jsme se ségrou spát brzy, cca do 15 let nejdýl v 9, takže mě vždycky čekalo pár hodin přemítání, ačkoliv to později už nedělala. Dodnes neusnu dřív než za hodinu, ani když makám od rána do večera. Vzhledem k tomu, že ani nespím kvalitně, tak neznám pocit odpočinku ráno - vždycky se tahám z postele jako můra. Je to lepší, když spím tak 9 hodin, ale kdo na to má s hodinovým usínáním čas?! Takže za mne prosím, buďte za půlhodinku ráda. Doporučit můžu určitě půlhodinovou pomalou procházku 1-2 hodiny před spaním, ta zabírá fest jakmile budu mít volnější režim, budu je zase praktikovat. Mléko mi moc nepomáhá, ale plno lidem, co znám, ano. Hudba za mě určitě ne, vždycky při ní sice usnu (měla jsem usínací playlist s pomalou hudbou), ale pak mě zase vzbudí. Když jsem hodně unavená (na VŠ při zkouškových), tak usínám u čtení, a je pravda, že tam to pak bylo rychlé - tři nebo čtyři řádky a já byla tuhá
ale tam jsem opravdu spala 3-4 hodiny denně a to je na člověka, co potřebuje 9, fakt málo, takže se není čemu divit. Ještě mě napadá, že se nemá nic jiného, než spánek (a sex
) dělat v posteli, sice to nemám ověřené, ale v posteli raději nečtu a nepovaluju se během dne. Taky se mi líbí, když si usínací prostor můžu uzpůsobit - cítím se dobře v uzavřených prostorách, takže jsem doma měla postel obklopenou ze 3 stran zdmi a zadní stranou skříně, ze 4. strany tam byl stůl, vylézalo se pouze malým průchodem vedle skříně. Super věc!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.