Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplota částí těla

Od: kosak* odpovědí: 24 změna:

Dá se nějak zjistit teplota jednotlivých částí těla? Zatím mě napadá jedině termokamera, ale tam jsou podle mě jenom barvy a já bych to potřeboval o trochu přesnější (tak na desetinu stupně celsia). Existuje nějaký přístroj který toto umí? Třeba v lékařství by něco takového mohlo být, nevíte?

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano. Existuje na to jedno velmi sofistikovane zarizeni s nazvem teplomer.

kosak*
hodnocení

Jsi si naprosto jistý že jsi pochopil na co jsem se ptal?

05.08.11 09:54

Naprosto.

kosak*
hodnocení

A jsi si naprosto jistý, že jsi správně pochopil otázku, jestli si jsi naprosto jistý?

Jak bys klasickým teploměrem například ty změřil teplotu svých jater?

Naprosto.

Teplomer je zarizeni merici teplotu. At uz funguje na jakemkoliv principu, meri cokoliv a vypada jakkoliv, stale je to teplomer.

I ta tvoje infrakamera, pokud ma stupnici (barevnou skalu) cejchovanou ve stupnich Celsia (pripadne stupnich Fahrenheita, Kelvinech) neni nic jineho nez teplomer.

Otazka ovsem je, jestli jsi ty pochopil, co je to teplo a teplota.

Teplo se siri vedenim, salanim a radiaci. Jakekoliv zarizeni, at uz dotykove, bezdotykove, opticke (stale jde ale o teplomer) vzdy dokaze neinvazivni metodou zmerit teplotu pouze na povrchu objektu (vcetne povrchu cloveka).

Z mnozstvi napr. vyzarovaneho tepla (tedy povrchove teploty) na ruznych castech tela se pak da zpetne dopocist a napr. na nejake obrazovce zobrazi, jaka teplota bude v jake hloubce a v jakem miste tela.

K tomu vsemu ale prave potrebujes teplomer.

Takze ano, tvuj dotaz jsem naprosto pochopil a odpovedel jsem.

Dalsi moznost jsou invazivni metody, na ty jsi se ale ocividne neptal. To jsem take z Tveho dotazu pochopil.

Staci takhle?

kosak*
hodnocení

Ano, stačí, tvoje odpověď je stejně konkrétní jako kdybych měl krev ve stolici, zeptal se tě kam přesně si mám v nemocnici dojít a ty bys řekl že k doktorovi.

To Tvoje prirovnani moc nesedi.

Prihodnejsi by bylo, pokud se zeptas cim zatlouct hrebik, odpovim, ze kladivem. Je na tom snad neco spatne?

Pokud se Ti moje odpoved zda v necem nedostatecna, pockej si samozrejme na lepsi. Treba Te nekdo poradi merit teplotu pantoflema. Na podobnou odpoved totiz ocividne cekas.

Pokud se Ti zda, ze odpovidam na neco jineho, nez na co si se ptal, navic schvalne a jeste Te tim matu, mas moznost moji odpoved nahlasit.

kosak*
hodnocení

Není potřeba tě nikde hlásit :), chápu že si chtěl být první a tak si odpověděl, jak si odpověděl.

Mně stačí že ostatní pochopili na co jsem se ptal.

Mně stačí že ostatní pochopili na co jsem se ptal.

Mozna pochopili, ale ocividne neodpovedeli.;)

Krome samozrejme invazivni metody vpichem. A cim ze to? Svete div se, teplomerem.*sok*

kosak*
hodnocení

No rozhodně byli méně obecnější než ty. Už se v tom nějak nechci rejpat, ale když tvrdíš ze termokamera je vlastně teploměr a já se v otázce tedy ptám, jestli existuje nějaký teploměr na měření teploty v těle, a ty mi na to odpovíš že ano, že teploměr, nezdá se ti to jako jalová odpověď? *frajer*

No to zpětné dopočtení nebude zase tak jednoduchá záležitost. Věřil bych, že u lidského těla by to šlo pomocí nějakých poloemporických vzorečků. U obecného tělesa taková úloha je v podstatě Dirichletova úloha (parciální diferenciální rovnice eliptického typu s okrajovou podmínkou), která je, obecně vzato, jednoznačně řešitelná, pokud známe fyzikální vlastnosti materiálu, ovšem komplikace nastávají, pokud uvnitř tělesa budou zdroje, což nejspíš je případ lidského těla (tedy živého).

Teplota jater se měří teploměrem, zapíchnutým do jater. Obvykle se to ovšem používá ve forenzí medicíně u kadáveru. Určuje se tím doba od exitu. U živého člověka by to asi chtělo laparoskopii.

olaf71*
hodnocení

0x

co třeba ten teploměr, jak se s tím měří teplota uvnitř tepelně zpracovávaného masa vpichem? ;)

kosak*
hodnocení

a pokud by ten člověk nebyl mrtvý a tepelně zpracovaný? :)

lucies*

No i tak se dá tento teploměr použít. Jen je otázka, jak se na to bude tvářít, že mu píchneš teploměr do jater a jestli i nadalé zůstane živý*placni*

lidus*
hodnocení

0x

Kosáku vy jste velmi zvídavý. Já sice vím, že játra jsou nejteplejším orgánem v těle a že mají kolem 40C ale čím to změřit u živého netuším, nejsem lékař ani patolog - ti to měří po smrti a podle teploty jater dokáží téměř přesně určit dobu smrti. Jako laik bych vyšla z toho, že tělesné orgány mají téměř shodnou teplotu jaká je ta tělesná a tu změříte teploměrem, v podpaží, ústech ale měření v konečníku je prý přesnější. Dotykový teploměr stačí přiložit třeba na krk (tam mi ho v nemocnici po operaci páteře přikládali denně).

kosak*
hodnocení

Když já bych to chtěl vidět v barvičkách a číslech na vlastní oči. A taky třeba jak se mění teplota v jednotlivých částech těla když přecházím z tepla do zimy nebo když sportuju.

a já chci...*bum*

Kosáku vyber si qtest.cz/... a dej nám vysledky tvého skenování

kosak*
hodnocení

to vypadá pěkně :) myslíš že si můžu koupit ten za 71.000 vyzkouset ho a pak ho jit vratit s tim ze se mi zda ze je nepresnej? :)

jabraka*
hodnocení

0x

Kosaku,nedivím se,že ti admin smazal příspěvek,pokud byl tak provokativní.

Nedávno jsem se vrátil z nemocnice kde mi každý den třikrát měřili teplotu bezkontaktním teploměrem.Pracuje na stejném principu jako termokamera.Vyhodnocuje vlnovou délku záření,kterou organizmus vyzařuje z kteréhokoliv orgánu,dokonce má možnost i korekce na hloubku tkáně.Tedy i na orgány pod povrchem kůže.Před rokem zase jsem absolvoval biopsii ledvin a jater,sice mi neměřili teplotu,ale při tomto vcelku nepatrném zákroku by to vůbec nebyl problém.

Takže jen to chce svou zvídavost,kterou mimo jiné oceňuji,směrovat na odborné webové stránky a získat detailní znalosti tam.

JABRAKA

hodnocení

0x

Kosáku, Axus Ti dal vyčerpávající odpověď na otázku, kterou sis vymyslel jen pro své pobavení. Docela mě to na Tebe mrzí. Asi jsem se v Tobě spletla. Přeháníš to! A když Ti to řeknu i já, která má recesi ráda, tak to bude asi napováženou. Samozřejmě, že nejsem tím "teploměrem", který měří zajímavost otázek, ale přesto se Tebou cítím zklamaná. *plac*

kosak*
hodnocení

a co pořád máte všichni s těma recesema? já se ptám na to co mě zajímá, to je špatně?

Nejsem "všichni", a jdi ty brebto.

kosak*
hodnocení

*Otázka nebyla pro mé pobavení. Každou otázku, kterou jsem zatím položil, jsem položil proto že mě zajímala odpověď. Hledal jsem nějaký příklad konkrétního přístroje, tak jak mi je vypsal třeba jura2. Axus mi nepodal vyčerpávající odpověď, nejprve mi poradil teploměr, maje za to, že jsem o něm vživotě neslyšel a potom mi tu začal vypisovat definice teploměru z wikipedie jako kdyby měl čtyři vysoký školy a já nosil ještě plínu. Toť k tématu.

**Pokud moje otázky znějí jako nějaká legrace, s tím bohužel už ni nesvedu. Píšu stejně jako mluvím a nemůžu za to že mám tak květnatou řeč. Maximálně bych v textu mohl vynechávat ty žluté hlavičky.

***Na mé výchově jsi se pokud vím nijak neangažovala, tudíž není třeba aby ses kvůli mě cítila zklamaná. *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]