Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ježíš nafingoval svou smrt a zdrhnul

Od: banan* odpovědí: 24 změna:

Přátelé,

nelekejte se titulku, prosím :D

Ráda se rejpu v konspiračních teoriích, no rejpu... špatně řečeno. Ráda je čtu, poslouchám, případně s někým rozebírám. Taky si pravidelně kupuji časopisy typu Enigma, Epocha...

Právě dnes mi přišlo poštou starší číslo Speciálu Epocha z jara 2011, které nese název 88 největších konspiračních teorií současnosti .

Hned na straně 4 je článek přes tři stránky s názvem Fingoval Kristus svou vlastní smrt?

Shrnuto - Ježíš s Máří Magdalénou a dvěma učedníky prchli nejdřív do Turecka a pak do Indie, to za pomoci Josefa z Arimatie. Poté se uchýlili do jižní Francie, kde Ježíš začal vystupovat jako David Albengentun a kázat křesťanství, tam měl taky stát za zrodem společností převorství sionské, templáři a svobodní zednáři.

No, já teda věřící nejsem, i když jsem pokřtěná, ale tohle se mi zdá opravdu přehnané.

Tohle číst moje prababička, která je celý život silně věřící, tak ji asi mrskne... *sok*

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

klusik*
hodnocení

0x

Doporučuji vám film The Man from Earth ( imdb.com/...) ;) Ten by se vám měl líbit ;) ;)

doplněno 04.08.11 19:35:

Tak šifra m. l. je pěkná hovadina... Námět může být zajímavý, ale je to hrozně ... zrychlené a Tom Hanks se mi tam vůbec nelíbí :-/

banan*
hodnocení

Díky za doporučení! :)

Tato kospirační teorie prý vznikla, lépe řečeno začala mít více ohlasů, po vpuštění filmu Šifra Mistra Leonarda do kin...

technikjirik*
hodnocení

0x

Víte, konspirační teorie je jedna věc a báchorky věc druhá. Pokud Ježíš žil, a já věřím že žil, pak se s jeho životem mohlo stát cokoliv a třeba i prchnout do Galie (dnešní Francie), ale nějak to nekoresponduje s dosud známou historií. Číst Browna není to samé jako číst vědecké práce nebo třeba jen historii jako takovou.

Jedno je jisté, brát Bibli a život Ježíše tak jak se nám v poslední době předkládá, je nanejvíš úsměvné a myslím, že by se tomu zasmál i Ježíš sám. Celá věc kolem křestanství se dá chápat tak, že je to více méně návod jak se vyrovnat se životem. Bible vznikala postupem času a sezbírala všechny možné životní situace tak jak vznikají mezi lidmi a dala těm situacím příběh, aby to bylo pochopitelné každému a zároveň tak, aby se dala chápat jako katalog moudra (třeba číslování kapitol a řádků je starověká katalogizace) Bible nevznikla samoúčelně. Je to soubor toho co člověka může potkat. Nadčasová je v tom ohledu, že lidé se nezměnili. Mýlíme se když si myslíme, že jsme lepší nebo horší než lidstvo před dvěm atisíci lety. Jsme stejní. A vzdělání nám nemůže vzít naše motivy. Motivy našeho jednání a konání jsou stále tytéž, ukojit tělesné potřeby a žít co nejpohodlněji a pro získání jsme ochotni stále ke stejným zločinům či dobročinům. Je to stejné jako tenkrát, jen máme jiné metody a prostředky k dosahování svých cílů ale stále jsme to my lidé. A moudří lidé, osvícenci své doby tvořili kodex přežití a rozvoje, totiž právě bibly. To proto, že kdybychom dnes neznali bibly ani toru či korán, tak bychom vyhynuli. Prostě bychom se sami zdecimovali. Ale toto písmo svaté ve smyslu nedotknutelné nikoliv nadpřirozené, nás udržuje v mezích slušnosti.

At si kdochce vytváří jaké chce teorie a jiné hovadiny, pro mě je bible a život Ježíše posvátný a hlavně inspirativní. Ukazuje mi to že člověk může být lepší a nemusí nutně být jen konzument. I kdyby to byl příběh smyšlený, pořád je to velmi dobrý a prospěšný příběh.

Pokud existuje něco jako Převorství Sionské a asi existuje, pak to je společenství, které jen chrání a tvoří hodnoty a systémy chránící hodnoty. Stejně jako Zednáři a jiná společenství mající přízvysko "Tajemní". Tato společenství si kladou za cíl a úkol být strážci lidství. Kdyby nikdo jiný na světě, tak právě tato společenství udržují ono "Tajemství pokladu" aby zůstalo živo dokud zůstane živ jeden jediný člověk. To tajemství je prosté a jednoduché a poznat jej může jen člověk morálně čistý a duševně vyzrálý. Toto nelze získat ukradením nějaké kovové či papirové fetiše, toto lze jen poznat... Ježíše dnes po dvou tisící letech už můžeme chápat pouze jako symbol absolutního dobra, které nás má připravit na cestu ke Stvořiteli Otci. Poznej lidství, poznej sám sebe a poznáš Velké tajemství. Nehledej poklady ve zlatě, hledej poklad v lidech...

Pokud tedy chcete hledejte dál své teorie, ale k ničemu to není, je to jen slepá cesta. Správná cesta jde za světlem poznání... Cestou osvícení.

Gratuluju každému kdo dočetl až sem*hej*

klusik*

Relativně souhlasím. ;)

Dočetla jsem, a souhlasím jen částečně. Ale kdybych se pokoušela vysvětlit to, s čím nesouhlasím, tak by to už fakticky nikdo nečetl. Ale dal jste si práci. :)

technikjirik*

tak to zkuste, rád si počtu...

banan*
hodnocení

Podle Vaší odpovědi usuzuji, že jste věřící.

Víte, já jsem svým příspěvkem v žádném případě nechtěla nějakým způsobem urazit či dokonce napadnout věřící, ať v Boha, či Alláha, či v cokoliv jiného, to v žádném případě.

Sama jsem dlouho pátrala, v co věřím já. Dnes už to vím.

Ale chtěla jsem Vám malinko oponovat ve Vašem názoru, že jsme stejní lidé jako před dvěma tisíci lety. Myslím, jak v čem. Třeba Mayská civilizace byla - řekla bych - daleko vyspělejší a chytřejší než civilizace dnešní.

Já chápu Ježíše Krista jako symbol dobra. Chápala jsem ho tak od mala, díky svojí prababičce. Nepodařilo se jí sice mě dostat na cestu věřících, ale věřím, že Ježíš dobrý byl a věřím, že přinesl lidstvu velkou oběť... On vlastně mrtvý není, jak říká prababi. Je v každém z nás. :)

Chtěla jsem jen poukázat na to, že ne všichni chápou Ježíše jako Spasitele.

Btw. líbí se mi Váš názor Poznej lidství, poznej sám sebe a poznáš Velké tajemství. Nehledej poklady ve zlatě, hledej poklad v lidech... *palec*

technikjirik*

Milá Banan, v jistém slova smyslu jsem "věřící", ale váš text mě v žádném případě neurazil. Naopak se mi líbí a jsem rád, že k tomu můžu také něco sdělit.

Chytrost a vzdlělání je moc a moc užitečná a potřebná věc, ale jen vědění nenahradí poznání. Můžeme se naučit pojmenovat všechny hvězdy ve vesmíru a znát veškeré interakce atomů a bosonů, ale bez poznání budeme mít stejnou budoucnost jako Mayové.

banan*
hodnocení

Nemůžu oponovat.

Zase je to "jen" konspirační teorie o Mayské civilizaci, že komunikovali s civilizací mimozemskou. To dnes nemůže s jistotou potvrdit nikdo.

Nejjednodušší způsob, jak pochopit moje tvrzení o Mayích a mimozemské civilizaci, je známý italský dokument Mayská proroctví a kruhy v obilí. Je jedno, zda jde o snůšku blábolů, hromadu spekulací či fakta, protože jako celek je tento dokument velmi zdařilý. Přináší řadu zajímavostí, otázek k zamyšlení, odpovědí a souvislostí, které do sebe vzájemně úžasně zapadají a vytváří dobrou až mysteriózní atmosféru. Dá se myslím shlédnout i na Youtube.

Ale to už jsme od Ježíše přešli až k Mayům :)

technikjirik*

všechny faktické události a sledy událostí lze překombinovat do nejrůznějších podob a to způsobem že to bude snad i logické. Krása takového kombinování spočívá už jen v tom , že to prostě lze vymyslet. Co si člověk dokáže představit, to lze uskutečnit. Pokud mi někdo tvrdí, že Mayové komunikovali s mimozemšťany nebo třeba i z návštěvníky z minulosti, pak odpovídám "proč ne? I to je možné pokud mi někdo nedá nezvratitelný důkaz, že to nelze, al e kdo to takový důkaz může podat?" Nicméně, i když se rád zatoulám ke hvězdám, vždy nakonec musím zpět na zem, abych ten výlet zhodnotil a zařídil svůj život tak jak ke to schůdné, abych mohl žít mezi lidmi, kteří ke hvězdám nelétají..

Toto povídání je nesmírně inspirující.

banan*
hodnocení

Dobře tedy,

ale pokud Mayové nekomunikovali s mimozemskou civilizací, jak si vysvětlíme kruhy v obilí, které opravdu není člověk schopen stvořit, s Mayskou tématikou, vyobrazené jsou většinou symboly z jejich kalendáře.

technikjirik*

kruhy v obilí ... myslím, že to je zase jen dílo člověka. A to že na to nemáme vysvětlení, ještě neznamená, že to nelze provést asi to bude spíše patřit do rodinu neveřejných rituálů společenství lidí, kteří si tento druh "komunikace" předávají jen mezi sebou. Ti zatracení Máyové nám dávají sec mazec zabrat..

ency*

Dotaz.

Jjak to myslíte, že je Ježíš v každém z nás?

banan*
hodnocení

No... jak jsem výše uvedla, tohle tvrzení není z mojí hlavy ale z hlavy mojí prababičky, která je celý život silně věřící.

Myslím, že je to myšleno tak, že Ježíš je symbolem dobra, a že když říká: Ježíš je v každém z nás, tak myslí, že v každém člověku je kousek dobra. ;)

buss
hodnocení

0x

A on po sobě nenechal životopis, nějaké vzpomínky, jak organizoval odpor? Ani neexistují výslechové protokoly, rozsudek?

technikjirik*

jestli existují dokumenty té doby to nevím, ale Ježíš je prezentován jako někdo kdo neorganizoval odpor. Ten odpor byl v hlavách židů a po sléze i pak jiných národů, kteří se právě báli vlivu nového pojetí boha. Jemu nešlo o odpor, jen promlouval myšlenky a bylo to na jiných aby se k tomu nějak postavili. Dokážu si představit jak to bylo soudobému systému proti srsti, když jejich dogma vystřídal nový směr. Jestliže něco trvá příliš dlouho beze změny nutně musí dojít k převratu. To je prostě vývoj a Ježíš nazaretský byl asi tím nejlepším možným řešením. Musel přijít s něčím scela jiným než co soudobý svět znal. Přišel tedy s láskou a jistou moudrostí v jiném pojetí. Pochopitelně se to nikomu z knězů nelíbilo. Hrozilo, že ztratí svůj vliv. Tak jej prostě ukřižovali. A je snad i pochopitelné, že v tom svém snažení nebyl Ježíš sám. Možná jeho spojenci apoštolové se kterými šířil novou myšlenku jej sami vidali aby jeho smrt použili jako gesto - podívejte je božský a trpí za nás.

Je to zase jen moje konstrukce, ale pokud se na to podívám z pohledu dneška, pak by to i pasovalo do modelu chování dnešních politiků.

Jisté uskupení lidí prostě chce změnu , vyberou nějakého charismatického jedince a schovají se za něj a když jde do tuhého tak jej obětují. Jednoduché, logické a proveditelné.

banan*
hodnocení

Ale přece jenom, byl to člověk a v každém člověku je pud sebezáchovy, co když opravdu utekl?

A proč tedy neutekl Mistr Jan Hus, proč nezměnil svou výpověď? Tam pud sebezáchovy nefungoval?

technikjirik*

Utekl? A jak došlo tedy k tomu ukřižování? Pokud se tedy budeme držet hlavní linie.. koho tedy ukřižovali?

Mistr Jan Hus neměl jinou cestu. Kdyby jej nupálili možná na něj čekala jiná smrt a možná ještě horší. Možná to byl opravdu fanatik, kterému stálo za to zemřít mučednickou smrtí pro svůj názor. Politicky vzato je to tak, že pokud někdo hlásá svoji pravdu, je mu to mnohdy málo platné, ale pokud jej za tu pravdu zabjí, pak se jeho pravda stává pravdou všech. Je to dobrý způsob jak dostat jistá učení a doktríny mezi lid obecný.

Ovšem tímto nechci říct, že by Jan Hus byl pomílený nebo jeho myšlenky byly lživé. Jeho pojetí víry a filosofie byly prostě na tu dobu velmi vyvinuté. Někdy mám dojem, že jisté myšlenky a myšlenkové proudy musí být lidstvu dávkovány velmi pozvolna a pomalu. jinak ten kdo vyjeví pravdu příliš rychle příliš vehementně bývá umlčen. Poznání je zdlouhavý proces a ne každý jej umí vstřebat a někdy to třeba i hodně bolí smířit se z vyjevenou pravdou, proto tak často nositel pravdy a poznání musí být umlčen, aby nevzbuzoval už tak dost velkou bolest tyrana...

banan*
hodnocení

On ukřižovaný byl.

Ale nezemřel.

Ovšem opakuji, že tohle není z mojí hlavy.

V jeho ukřižováni figuroval jistý samosoudce Pilát Pontský, kterému Ježíš údajně zázračně uzdravil nemocnou manželku Prokulu. Pontský posléze při jeho ukřižování nařídil, aby mu nebyly hřeby proťaty tepny, tudíž aby nemohl vykrvácet. Pilát Ponský chtěl tedy Ježíše zachránit. Proto ho přiotrávil, aby na kříži vypadal jako mrtvý. Do tohoto scénáře ale nezapadá ale jeden detail:

Pokud byl Ježíš přiotrávený, jak mohl těsně před "smrtí" zvolat : "Otče, do Tvých rukou odevzdávám svého ducha!" (Nebo tak nějak) :)

Ale zase je tu jeden protiklad:

Ukřižování je proces, při kterém ukřižovaná oběť umírá na kříži několik dnů. Jak je tedy možné, že Ježíš nazaretský byl mrtev po třech hodinách?

A když jeden z vojáků bodl kopím Ježíše do krku a jemu vytryskla krev, jak je to možné? Z mrtvého přece krev neteče.

*nevi*

technikjirik*

Že by zrovinka Pilát byl takový lidumil? No vida co všechno se nedozvím. Čtu poprvé, že by měl být Ježíš na kříži otráven...ale budiž.

Vezměme si situaci člověka, který je více či méně asketa a nijak zvvlášt mu nevoní bohatá strava. Nejprve se pořádně nevyspí, pak jej dramaticky v noci zatknou, pak se opět v jednom kuse modlí a nakonec jej tahají po všech částech středního východu, od jednoho pohlavára k druhému, aby jej nakonec mlátili a jako bonus si ještě nese těžkouo kládu vzhůru na kopec. Je to málo bolesti a utrpení pro to aby člověk třeba omdlel, když mu do šlach napíchají celkem tlusté hřebíky? Umřít na kříži znamená umřít udušením. Jen si to zkuste jak se vám bude dýchat, když budete mít ruce vztyčené nad hlavou daleko od sebe a ještě za ně budete celou vahou viset. Já to jednou zkusil a dýchá se dost blbě. A když je potom člověk vysílen a uvolní svaly tak už ani nedýchá a pokud se nemůže zapřít o nohy tak prostě umře na nedostatek vzduchu. V té chvíly třeba těsně před smrtí Ježíš omdlel a já se tomu ani nedivím. Jenže do toho všeho přišla jak napotvoru bouřka a Longin, aby tomu konečně udělal konec jej kopím bodl do boku (nikoliv do krku). Longinovo kopí je považováno za jeden z nejvzácnějších artefaktů. Někde se říká že z těla šla krev a jinde zase že voda... jestliže budeme oběma nohama na zemi tak to tedy byla krev a nešla z mrtvého, ale z omdlelého. A že si před tím než omdlel postěžoval bohu, je snad přirozené. "Bože proč jsi mě opustil?" "Otče do tvých rukou se odevzdávám.." a td.

Následuje zmrtvých vstání a hadr s obtiskem těla či tváře a jiné věci. Je normální, že se mrtvoly kradly, právě už pro ten efekt. Velmi působivé pro slabé povahy.

kosak*
hodnocení

0x

jak to tak čtu, tak ten paňáca byl normální pozér *nevi* none?

technikjirik*

no jistě... jako každý politik nebo vizinář prosazující nový směr. Musel být pozista, jinak by nemohl dosáhnout toho, aby nasloushalo tolik lidí...

banan*
hodnocení

Ok, už mi došly otázky... :D

Já jsem vlastně ani této konspirační teorii nevěřila, odjakživa znám verzi "Ježíš byl králem, synem Boha a Spasitelem, za víru obětoval svůj život na kříži. " Na kříži umřel, a ani bych se nedivila že to byla rychlá smrt, šok, tolik zranění, také psychika... :(

Tuhle teorii o jeho útěku si vymyslel někdo, kdo už asi - lidově řečeno - neví co roupama dělat.

Už se asi nikdy nedozvíme, jak to ve skutečnosti bylo. Už zbyly jen - na jedné straně spekulace, na straně druhé víra.

Inspirativní je pro mě film Utrpení Krista, ten mi ukázal (alespoň v mojí hlavě), k čemu se přiklonit. (Ale stejně si myslím, že Jidáš zrádce nebyl ;) )

banan*
hodnocení

Kosáku... co příspěvek to hláška :D :D

Já z Vás jednou spadnu pod stůl *haha*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]