Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny,
hledám lidi, kteří mají zkušenosti z pobytem a prací v cizině. Mne se naskytla možnost práce v hotelu na rok v Holandsku přes moji dobrou kamarádku, která se tam provdala za majitele hotelu.Doklady potřebné k vycestování a získání přechodného pobytu nemám s tím problém.Ale řeším záležitost, jak se dá postarat o byt, který mám v pronájmu od města, abych po návratu nepřišla o svůj domov, že ten byt dlouhodobě není využívaný. Platit nájem se dá přes banku příkazem k inkasu, ale asi musím mít založený účet i v Holandsku i u nás, nebo stačí u nás nějaký devizový účet převodu platby..? Dále mne zajímá, jestli bych to měla na město pronajímateli nahlásit, že budu 1 rok v cizině, jestli to musí vědět nebo nemusí pokuď budu řádně platit inkasem nájem i náklady na byt? Může se stát, že mi příjde nějaká revize např.na plyn a já nic nebudu vědět.Jsem sama a nevím, jestli je dobré zamknout byt a na rok odcestovat do ciziny a mít plnou poštovní schránku. Je plno lidí mladých co vycestovali za prací do zahraničí, ale zajistit doma všechno, nevím jak to dělají na dálku z ciziny.Prosím o malou radu či zkušenost.
Děkuji moc Goška
Co se tyce neobydlenosti mestskeho bytu, to neporadim. u soukromnika by to bylo jedno. Tam je dulezite, ze platis.
Nizozemi je v EU, takze zadne doklady k vycestovani a ziskani povoleni k pobytu nepotrebujes.
V cizine si budes muset otevrit ucet temer jiste. Nekam Te musi chodit vyplata, z neceho potrebujes platit bydleni, sluzby treba i formou inkas a trvalych prikazu, utratu... Resit to rok pres zahranicni ucet by bylo prinejmensim neprakticke.
Na zalozeni uctu je dobre mit alespon dva doklady totoznosti nebo jeden a ridicak. muze stacit i jeden, ale cim vic, tim lepe. Zrejme si budes muset vyridit nejake mistni cislo, podle ktereho Te v Nizozemi budou evidovat pro platby dani, socialky a zdravotniho. Neco jako je rodne cislo u nas. Nevim, co maji zrovna v Nizozemi a jak tomu tam rikaji.
To si ale vsechno zaridis az na miste, az budes mit v ruce pracovni smlouvu a nejlepe i nejaky doklad prokazujici bydliste.
V CR se muzes odhlasit ze zdravotniho pojisteni, po navratu budes muset dolozit placeni ZP v Holandsku. Odhlasovat se nemusis a pak te to tu samozrejme za ten rok neco bude stat. Zalezi na Tobe, co si spoctes, ze se Ti vyplati - napr. pokud se behem roku planujes vicekrat vracet, nebo si v CR budes chtit zajit k zubari a pod.
-
Co se tyce preplnene postovni schranky, dnes jde snad vsechny dulezite kontakty sjednat pomoci e-mailu, pres klientske portaly a pod. A zbytek si nezaslouzi pozornost.
Na plynarny muzes dat posledni odecet pred odjezdem s tim, ze dalsi se udela po te co prijedes. Me uz v CR plynarny nedelali odecet tretim rokem a nemaji s tim problem. Vzdy se nove zalohy stanovi podle nejakeho posledniho zaznamenaeho udaje a radne vyuctovani s fakturou se udela klidne az za par let.
Vse je o komunikaci.
Já bych se s majitelem bytu dohodla. Rok je dlouhá doba, může být potřeba se do bytu dostat v době Vaší nepřítomnosti třeba kvůli havárii vody apod.
Majitel by měl vědět, jak se do bytu dostane. Bez důvodu Vám do bytu nikdo chodit nebude, ale měla byste u někoho (asi u správce nemovitosti - u toho, kdo Vám vyúčtovává nájem a služby) nechat klíče.
Rovnou se můžete dohodnout o placení, na ten rok se dají snížit zálohy na vodu, protože žádnou nespotřebujete, vynechat platbu za odpad, ... Ale to vše až po dohodě. Také Vám nebude hrozit výpověď, kdyby nějaký "všímavý soused"nahlásil, že byt nikdo neobývá ...
Před odjezdem do Holandska si založte účet u Fiobanky, je zdarma a můžete na něj bez problémů posílat platby v €. Ve Fiobance si rovnou dohodněte, zda je možné zasílat platby v € a zadat příkazy v Kč. Pak bych nastavila trvalý příkaz na nájem v Kč. S dodavateli energií si domluvte snížení záloh na výši měsíčních poplatků.
A nezapomeňte si zajít do "své"zdravotní pojišťovny kvůli zdravotnímu pojištění. Budete-li v zahraničí déle než 6 měsíců, nebudete muset v ČR hradit zdravotní pojištění. Po návratu budete muset pojišťovně doložit délku pobytu v zahraničí a o platbě zdravotního pojištění v zemi pobytu. Zdravotní pojištění je nutné vyřídit před odjezdem do zahraničí. Budete muset odevzdat průkaz pojištěnce.
--- Zdravotní pojištění a dlouhodobý pobyt v zahraničí:
doplněno 14.01.14 23:15:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.