Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavební zákon/kurzy/jak se učit?

Od: honza111111 odpovědí: 6 změna:

Ahoj všem,

mám menší problém ohledně studia stavebního zákona. Čtu si stavební zákon+z knihy stavební zákon s komentářem a prováděcími vyhláškami, ale je to děs. Učit se to vůbec nedá, nechápu co někdy chce básník říci a nechápu k čemu danou problematiku stáhnout...

Proto jestli jste se někdo učili stavební zákon, nebo máte seznam seminářů na dané téma pro lokaci Ostrava, byl bych rád. Hledal jsem již na googlu a nic...

díky za každý tip!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nenapsal jste z jakého důvodu se stavební zákon učíte či máte učit.

Zákon je prostě zákon...a jestli nejste právník, nesnažte se ho pochopit, je to psáno jiným jazykem než je běžný u normálních lidí...

Prostě se to napapouškujte...na dobu nezbytně nutnou...a zapomeňte...Viz. Jára Cimrman a heslo "poměnka" a "zapoměnka"...

pecenkav*

Vetsinou to nechapou ani projektanti.

honza111111
hodnocení

To chápu... :(

honza111111
hodnocení

právník nejsem, ale spolupracuji skoro každý den se stavebním úřadem a orgány činnými ve výstavbě, a občas mám pocit že mě úředníci natahují...co se týče povolovaček...že chtějí k některým akcím úplné hovad*iny.

Proto mám i ten stavební zákon s komentářem, ale přesto by to chtělo nějaký seminář, bohužel není ale žádný. Alespoň jsem na žádný nenarazil...

technikjirik*
hodnocení

0x

zavítejte na stránky ČKAIT česká komora inženýrů a techniků činných ve výstavbě. Komora pořádá přípravné kurzy pro autorizaci a přihlásit se může každý. Stojíto většinou kolem 3000. Tam je možné i diskutovat na problatikou.

Zákon jako takový pak je potřeba spíše si roztřídit do nějakých částí a mít nějaké povědomí o tom jak funguje celá procedura. Většinou se to naučíte tak že to používáte v praxi. Jenže ona ta stavařina není jen o zákonu, ale i prováděcích vyhláškách a stavebních normách. A jedno z druhým jde riku v ruce. Také se to můžete našrotit celé na zpamět, ale pak budete mít akorát hořko na patře, protože v dohledné době má vyjít novelizace. Jde o to podchytit princip těch důležitých částí a pak umět najít podrobnosti až je budete potřebovat. Třeba ted potřebujete územní souhlas, takže si k tomu najděte co k tomu potřebujete a pak v další fázy až to bude potřeba, tak si najdete příslušné paragrafy.

buss
hodnocení

0x

Neučit jako celek a ještě zpaměti, k čemu to je? Vzít si jednotlivé problémy a tam se naučit postup. Např. stavba rodinného domu, opravy, úpravy, byty v SVJ a teď co k tomu a psát si to. Prostě aplikace zákona. Výkladů je spousta, jinak to myslel tvůrce a jinak chápou uživatelé, úředníci. Najít zdůvodnění když byl vydáván, tam se to rozpitvává. A pak rozhodnutí soudů, jak postupovali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]