Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V Londýně začínají obchodní Vánoce

Od: solenza* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den všem. V Londýně již začali některé obchody s prodejem Vánočního sortimentu. Proto bych se Vás chtěl zeptat, jak vnímáte možnost nakoupit vše potřebné na Vánoce s předstihem. Podle některých názorů psychologů je lepší nakupovat s předstihem. Kvůli pohodě a vyhnutí se plným obchodům v prosinci a každoroční nákupní horečce. Proto bych se Vás chtěl zeptat, zda podporujete snahu některých obchodníků pomoci zákazníkům dřívějším zahájením prodeje Vánočního sortimentu vyhnout se stresu v prosinci, nebo zda budete nakupovat až na poslední chvíli před Vánoci a Vánoce v létě v obchodech nevnímáte nebo bojkotujete. Já se začínám připravovat na Vánoce tak v říjnu. Již v lednu jsem ale letos koupil ve výprodeji stromeček.
revue.idnes.cz/...

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kdybych se v tuto chvíli, kdy mi na zahradě všechno kvete, měla obírat tím, co koupím na vánoce, tak se jich asi nedožiju. Kdyby na mne už odteď z regálů koukali sněhuláci, ozdoby a umělé vánoční stromečky, tak spadnu do těžké deprese. Jakoby nestačilo, že je zima jako v "morně" a letošní léto s námi hraje hru na schovávanou! Na žádné odkazy se zimním sortimentem se dívat nebudu, a jestli se v Londýně "zbláznili", je to jejich věc. Brrrr.

Mít tu možnost, tak bych zákonem zakázal jakékoliv inzerce a reklamy na Vánoční zboží v termínu před 10.prosincem.

Neskutečně mne vytáčí koledy a vánoční stromečky v supermarketech, když je krásné září...a venku je 25stC a modré nebe.

A jen skončí Vánoce, tak to začne nanovo se zbožím na Velikonoce...atd atd.

jakubdeda*
hodnocení

0x

Nesleduji co mají nebo nemají v obchodech na vánoce.Když na něco narazím co by se hodilo někomu na vánoce a mám peníze tak to koupím.A je mi šumák, jestli je duben, červenec ,prosinec.Prostě koupím,když je příležitost a hlavně, když mám peníze;).

Jakube, ale tady se mluvilo o specificky vánočním sortimentu. Jasně, že když se Ti něco zalíbí, a víš, že tím můžeš někomu udělat radost, a máš peníze k dispozici, že to koupíš. To já také, a myslím, že nejsme sami. Tady šlo spíše o otázku, jestli se už v tuto roční dobu, máme zabývat nákupem vánočních dárků a potřeb. ahojky.:) Suzy

jakubdeda*

No já vím,ale já to co koupím během roku,tak to mám už na vánoce.Dám to babičce a ona mi to schová.Já musím totíž kupovat, když mám peníze.Vydělávám si je roznášením letáků.Ale asi kdybych normálně pracoval,tak bych se asi taky ještě nezajímal.:)

pro suzymon.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Lidi neskutečně blbnou. Dárky k vánocům můžu koupit kdykoli a nemá to nisc společného s vánočními akcemi v obchodech. Tradičně je sháním na poslední chvíli, t.j. 23. a 24. prosince, pokud to čas dovolí. Vánoční sortiment se mě netýká, protože moje vánoční dekorace nepodléhají módním trendům. A praktické trávení vánoc? 24.12. přijdeme se ženou domů z práce cca v 16 nebo 17 hodin, usmažit řízky, večeře, dárky a usínání únavou u televize nebo PC. Jeden den volna a 26.12. obvykle zase do práce. Silvestr vychází zpravidla úplně stejně. Takže za mě: ZRUŠIT VÁNOCE!

ladicek*
hodnocení

0x

Tak jak píše Suzy. Od začátku srpna budeme hledat a čekat konečněna letošní léto, ne začátek podzimu,tak jak to za okny vypadá a s tím začátek nakupování na vánoce. Nakupovat chodím až koncem října a v listopadu. V době kdy se supermarketům začínají kazit mikuláši v regálech uložených od srpna a věší do výloh okrasné baňky a řetězy

fiik*
hodnocení

0x

No pro obchodnáky by bylo nejlepší kdyby ty vánoce velikonoce vubec nepoklízele jak skončí jedno zančně druhý a furt dokola jak u blbejch. My začínáme kupovat dárky nak v listopadu ale vetšinou to obědnáváme přes internet. My máme souseda a ten začíná s vánoční vyzdobou na začátku listopadu a konččí nak koncem unora a svíčky ze stromku vůbec nesundává. Ale nevím proč začínají s vanocemi tak brzo dit lidi to stejně moc nekupují ale když jim to dělá radost tak proč jim to kazit. Lepší do tech obchodů nechodit člověk by pak utratil majlant. My váčnoční ozdoby nekupujen manželka je alergická na ty řůžové banky a všelijaký serepetičky. Nejhezči stromeček je když jsou na něm slaměný ozdoby, sušené pomeranče, citrony a bohatě to stačí.

buss
hodnocení

0x

Lidi jsou už z toho oblbování, akcí nemocní.

hodnocení

0x

Vanoce nemam spojene s nejakym zvysenym horecnym nakupovanim, uklizenim a vseobecnym chvatem, takze jsem nemohl v ankete odpovedet.

Co se tyce obchodu, obchodniku a jejich marketingove strategie, je mi uplne sumafuk, kdy a na co zacinaji zakazniky lakat.

banan*
hodnocení

0x

Osobně si myslím, že je to lepší, hlavně pro nás, zadlužené české občany *smich*

protože znám plno lidí, co to pak honí na rychlo týden před Vánoci a berou si na Vánoce půjčky a úvěry... To je podle mě pěkná kravina, brát si úvěry a půjčky na Vánoce, dovolený atd...*bzum*

hodnocení

0x

Od listopadu

Na Vánoce ve svém dětství mám ty nejkrásnější vzpomínky. Dárky nebyly ohromující, nic moc tehdy nebylo, a když tak "pod pultem". Nebyly mobily ani počítače, ale nikdy nechyběla pod stromečkem knížka, často i knížek víc. Já v té době milovala J. Verna a E. Štorcha a pokaždé tam od nich něco bylo. A stará babička zpívala krásné koledy, smrček svítil a všichni jsme se radovali třeba i z maličkostí. A prostě i proto, že jsme pohromadě a máme se rádi. /i když to někomu připadá jako klišé/. Vzpomínám třeba na své Vánoce v roce 1966, to mi bylo jedenáct. Dnešní děvčata touží po té nejnovější módě, kosmetice, elektronice. Já hrozně ráda kreslila a kdesi jsem se dozvěděla, že se nechá koupit i 24 odstínů pastelek. Měla jsem jich do té doby jen 12. A nechtěla jsem pak nic jiného, než 24 pastelek. Mamka mi je někde horko těžko sehnala, byly samozřejmě sovětské výroby, dost tmavé a smutné barvy, lámaly se a špatně se ořezávaly, ale MŮJ SEN BYL SPLNĚN. Dodnes na to vzpomínám.

Dost mi vadí, že se dneska v obchodních domech objevuje vánoční zboží už někdy v říjnu. Stromečky září, ozdoby se třpytí a já si myslím, že malé děti jsou tak hodně ochuzeny o takové to "těšení se". Vidí to všude už 2 měsíce dopředu a zevšední jim to. Když v naší vesnické Jednotě paní prodavačka dala do výlohy chvojí a trochu omlácené koule, bylo to 14 dní před Vánoci a my, děti, s nosem na skle jsme viděly, že Vánoce už teď doopravdy přijdou. Dneska je to moc brzy.

A co se týče dárků? Každý rok si slibuji, že s nimi začnu dřív - během roku. Poctivě se snažím to plnit, ale pak přijdou zase něčí narozeniny a něčí svátek a já rozdám, co jsem měla a zase nemám nic. A to už je zaděláno na pořádný předvánoční blázinec. Tak hezké Vánoce všem /i když je ještě spousta času/. Ale, kdo ví? ;) Jaga.

lidus*
hodnocení

0x

Vánoce nejsou svátky nakupování a obžerství, jsou to svátky klidu a pohody. Pokud to vyřešíte jako naše rodina - každý dárek od srdce a ne 100 balíků tak nemáte problémy, věřte, že to není o penězích. Vnučce už mám nakoupeno-objednala jsem vše v e schopech a nemusím nikam chodit.

fiik*

Lidus souhlasím svámi. Z vánoc se staly komerční svátky obchodní společnosti se snaží vydět na zbytečnostech a lidé to kupují s radostím, ale nato podstatné už zapoměl a to že vánoce jsou svátky klidu a pohody a né žádných tlačenicích v obchodech. Vtomto svámi souhlasím nevím proč nakupovat milon dárku když stačí pár a jsou darované z lásky.

eulalie*
hodnocení

0x

Hm, nechápu, proč bych se měla na Vánoce přiipravovat již v říjnu? Mně vytáčí k nepříčetnosti, když v říjnu či listopatu už znějí obchodem koledy. Co to má jako za význam? Kam se ztratila poetika Vánoc? Utekla do konzumna a k dědkovi Santa Klausovi. Fuj. Nejkrásnější Vánoce jsem zažívala jako dítě. Dárků nebylo moc, navíc byly většinou takové praktické (oblečení, ponožky) a knížka. Bez knížky to nebyly ty pravé Vánoce. Mimochodem, když nedostanu pod stromeček teplé ponožky i nyní, většinou jsem docela zklamaná. A dneska? Lidé se předhánějí v množství a drahotě jednotlivých dárků. Kvůli tomu, že Vánoce v obchodech začínají tak brzo, vůbec si je neužiji. Je to už jen konzum, spotřeba apod. a to mi do duše příliš klidu nedává. A nejkrásnější Vánoce stejně člověk zažívá, dokud jsou děti malinké a věří na Ježíška.

Přesně tak, Eulálie. I pro mne byl nejkrásnější dárek knížka. Vyzvídala jsem na babičce jaká to bude, jestli ta, anebo tahle. Culila se pod vousy, nechala hádat, ale nevyzradila. Celý ten čas byl pro mne vzrušujícím zážitkem. Nynější děti jsou "chudé" na prožitky. Pod stromečkem je čeká hromada, a oni pak rozbalují, a hned odkládají, aniž by se něčím doopravdy nadchly. A ještě bych k Tvému příspěvku dodala, že absolutně nechápu, jak se lidé mohou kvůli nákupu vánočních dárků zadlužit, na dlouhé měsíce. Lítají jako zběsilí a kupují hovadiny. Po vánocích si ti samí lidé stěžují, jaký mají těžký život, protože se přece zadlužili jenom proto, že chtěli svým dětem udělat na vánoce radost. Chudáčci. Považuji to za blbost. Jednou jsem k takovému nářku podotkla, že je přece nikdo nenutil, aby si museli brát půjčku k nákupu dárků. Pěkně jsem to slízla, a byla jsem označena za necitelnou a sobeckou fůrii, která nechápe, že jejich děti chtějí to samé, co mají ty druhé.

doplněno 02.08.11 12:56:

Omlouvám se za opakování slov svých kolegů. Skočila jsem na nejposlednější odpověď, a hned odepsala. Pak jsem jela nahoru. :)

eulalie*

Tak tak, Suzymon. Uhodila jsem hřebíček na hlavičku. Dneska se lidi po Vánocích předhánějí, kolik dostali dárků a jak byly drahé. Kolikrát jen hledím a připadám si úplně mimo mísu, protože u nás to takto nebereme. Čím více dárků děti dostanou, stejně si jich pak neváží a brzy odhodí stranou. Ale co chtete dělat, když současnost, kterou žijeme, je takto nastavená a většina lidí se jí lehce přizpůsobuje? My, nekonzumenti konzumu stojíme jaksi bokem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]