Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spojivo do keramického tmelu

Od: edo* odpovědí: 2 změna:

Mám ještě trochu keramického tmelu kdysi dovezeného zo SRN. Zdá se, že je to korundový prášek a tekuté (neznámé) spojivo. Korundový prášek není problém sehnat, ale nemám už více spojiva, poradí někdo co by se tam dalo použít. Po namíchaní se tmel vysuší a následně vypálí. Při vypalování nejdřív zčerná a následně se vypálí do bílé barvy. Konzistence je pak podobná porcelánu, ale tepelná odolnost je přes 1800°C.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Prášek není nic jiného,než šamot.Je to v podstatě směs oxidů hliníku a křemíku a trochu dalších prvků,které tuto směs obarví.Směs se plastifikuje vodním sklem,což je hydroxid křemičitý.Al2O3 je složení skutečně korundu,ale v úplně jiné formě.V tom prášku o tento drahokam určitě nejde.

JABRAKA

edo*
hodnocení

Nemyslel jsem korund jako drahokam, ale umělý korund jako brusný prach. To originální pojivo určitě není vodní sklo. Po uschnutí samotného pojiva toto vypadá jako cukr po usušení z roztoku (navíc je pořád mírně plastické, jako když cukr není úplně suchý) na rozdíl od vodního skla, které zůstane v podobě bílé sušiny. Co se týče základní hmoty, určitě to není šamot. Ten snese asi jen 1400°C. V mém případě se jedná o bílí prášek tající asi při 2000°C a po zaschnutí brousitelný jedině diamantem a vypálený připomíná i vzhledem velmi jemný brusmý kotouč. Samotný korundový prášek mám v dostatečném množství, ale zatím jsem nenašel vhodné pojivo, které by po vypálení sneslo 1800°C aniž by se snížila pevnost vypáleného tmelu. Vodní sklo i po vypálení snese jen necelých 1200°C.

doplněno 05.12.12 11:30:

Ještě bych doplnil, že s vodním sklem nevytvoří originální prášek správný tmel (je úplně křehký a rozpadá se), na rozdíl od práškového korundu, který s originálním pojivem vytvoří téměř identický tmel jako z originálního prášku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]