Nejste přihlášen/a.
Mám ještě trochu keramického tmelu kdysi dovezeného zo SRN. Zdá se, že je to korundový prášek a tekuté (neznámé) spojivo. Korundový prášek není problém sehnat, ale nemám už více spojiva, poradí někdo co by se tam dalo použít. Po namíchaní se tmel vysuší a následně vypálí. Při vypalování nejdřív zčerná a následně se vypálí do bílé barvy. Konzistence je pak podobná porcelánu, ale tepelná odolnost je přes 1800°C.
Prášek není nic jiného,než šamot.Je to v podstatě směs oxidů hliníku a křemíku a trochu dalších prvků,které tuto směs obarví.Směs se plastifikuje vodním sklem,což je hydroxid křemičitý.Al2O3 je složení skutečně korundu,ale v úplně jiné formě.V tom prášku o tento drahokam určitě nejde.
JABRAKA
Nemyslel jsem korund jako drahokam, ale umělý korund jako brusný prach. To originální pojivo určitě není vodní sklo. Po uschnutí samotného pojiva toto vypadá jako cukr po usušení z roztoku (navíc je pořád mírně plastické, jako když cukr není úplně suchý) na rozdíl od vodního skla, které zůstane v podobě bílé sušiny. Co se týče základní hmoty, určitě to není šamot. Ten snese asi jen 1400°C. V mém případě se jedná o bílí prášek tající asi při 2000°C a po zaschnutí brousitelný jedině diamantem a vypálený připomíná i vzhledem velmi jemný brusmý kotouč. Samotný korundový prášek mám v dostatečném množství, ale zatím jsem nenašel vhodné pojivo, které by po vypálení sneslo 1800°C aniž by se snížila pevnost vypáleného tmelu. Vodní sklo i po vypálení snese jen necelých 1200°C.
doplněno 05.12.12 11:30:Ještě bych doplnil, že s vodním sklem nevytvoří originální prášek správný tmel (je úplně křehký a rozpadá se), na rozdíl od práškového korundu, který s originálním pojivem vytvoří téměř identický tmel jako z originálního prášku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.